Ny svensk lov om plastposer

Vi bruker 180 plastposer i året: Nå tar svenskene plastposegrep

Hver av oss bruker 180 plastposer hver i året. Tallet skal ned til 40 pr år.

ENDRING: En ny svensk lov pålegger alle matbutikker å informere om plastens negative miljøpåvirkning. Er du blant dem som handler i Sverige, vil du oppleve at for eksempel Nordby Supermarket har dyrere poser enn før og har hengt opp skilt med miljøinformasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB SCANPIX
ENDRING: En ny svensk lov pålegger alle matbutikker å informere om plastens negative miljøpåvirkning. Er du blant dem som handler i Sverige, vil du oppleve at for eksempel Nordby Supermarket har dyrere poser enn før og har hengt opp skilt med miljøinformasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det lyser grønt, rødt og oransje i frukt- og grønnsakavdelingen hos Coop Kristinedal i Jønkøping, men når det kommer til innpakning er eneste mulige farge brunt.

Alle de tynne plastposene er i sommer erstattet med papirposer beregnet for mat.

Flertallet av svenske matbutikker har ikke gått så langt som til å kutte ut engangsposene i plast, men Sverige har i sommer tatt et stort skritt videre for å minske forbruket av plastposer.

1. juni kom en lov som pålegger alle svenske matbutikker å informere om plastposens innvirkning på miljøet.

Den nye loven pålegger også butikkene å redegjøre for antall innkjøpte plastposer pr år.

Regn med at Norge følger etter.

Doblet prisen

Nordby supermarked utenfor Strømstad har i forbindelse med den nye loven doblet prisen på plastposer og i henhold til loven satt opp skilt om plastens innvirkning på miljøet.

- Vi ser effekten allerede. Informasjonen får folk til å tenke seg om. Flere benytter papirposer og mange kommer med egen emballasje, sier kasseansvarlig Rita Andreasson, som framover tror på stor utvikling innen emballasje egnet for gjenbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.