- Vi burde ha svin på skogen

Det er nok der de skulle vært.

HVA GLOR DU PÅ?: Det er kanskje på tide å gå langs en svinesti. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
HVA GLOR DU PÅ?: Det er kanskje på tide å gå langs en svinesti. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
- Vi burde ha svin på skogen

Første gang jeg gikk inn i et svinefjøs fikk jeg bakoversveis.

Det første som smeller mot deg med full tyngde er stanken. Hundrevis av griser i ett rom må jo stinke. Og det stinker.

Når vi vet at grisen kan finne trøfler som vokser under bakken, tør jeg ikke tenke på hvordan de selv opplever denne skrekkelig, påtrengende odøren.

Det andre som slo meg var plassen. Eller snarere, mangel på plass. Som nevnt, det var første gang jeg satte mine ben i et rom med så mange griser. Og bonden selv (som skulle filmes til et TV-program) viste stolt fram bingene og skrøyt av hvor mye plass de hadde å boltre seg på.

Det skjønte jeg fint lite av, husker jeg. Men, det var selvsagt fordi bonden visste hvordan det hadde vært. Hvordan det var før, ante ikke jeg noe om. Jeg så bare med mine egne øyne hvor trangt ut var.

I takt med utviklingen av vårt syn på dyrenes velferd har kravet om større binger kommet på plass. Dyrenes velferd er hele tiden på vår nåde

Ettersom færre av oss jobber på bondegårder med matproduksjon, er det også færre som har førstehåndskunnskap om hvordan dette foregår. De fleste belager seg derfor på fortryllende, rosenrøde reklamekampanjer med lykkelige, snøftende griser i solnedgang, gnafsende på nøtter under digre eiketrær i mykt gress.

Da blir fallet stort når noen filmer (det vi synes er) trange grisebinger med betonggulv, syke dyr som overlates til seg selv - og bønder som åpenbart har et annet forhold til dyra enn det vi er vant til med hunder og katter.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Det bildet som bransjen har malt overfor forbrukerne er spesielt sårbart i Norge. For, her på berget har norskprodusert mat blitt gjort til et nasjonalt prosjekt: I tide og utide skrytes det av hvor flinke, snille og dyktige vi er - og implisitt hvor fjernt Norge er fra utenlandske tilstander med feedlots, antibiotikabruk og grell dyrevelferd.

Men, rosemalingen flasser fort av med dokumentarer som NRK sendte denne uka. Og da går det utover alle svinebøndene - for i Norge skiller vi (stort sett) ikke mellom svinekjøtt og svinekjøtt.

Spørsmålet er om vi heller burde ha svin på skogen. Ikke i binger.