GOURMET: Det ser penere ut, og det høres bedre ut når vi leser på pakken. Men det nye gourmetpopcornet skuffer.
GOURMET: Det ser penere ut, og det høres bedre ut når vi leser på pakken. Men det nye gourmetpopcornet skuffer.Vis mer

Smakstest av det nye gourmet-popcornet:

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Noe må ha gått veldig galt når ingen av nyhetene er i nærheten av det klassiske salte mikropopcornet.

Den amerikanske trenden med gourmetpopcorn har sneket seg inn i norske hjerter. Og kiosker, delikatesseforretninger og på kino.

Nå i det nye slippet av dagligvarer i høst, i norske dagligvareforretninger.

Ifølge Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen, er popcorn en av de varegruppene der det skjer mye spennende.

- Det er flere nye smaker, og ikke minst ny og penere innpakning: Gourmetpopcornet frir til kvinner, sier Søyland til Dagbladet.

Gourmetpopcorn er også en del av en større og sunnere snackstrend. Vi skal få lov til å kose oss - men det blir gradvis litt mindre salt, sukker, mettet fett - og mer fiber og nye vitaminer.

Årets mest skuffende smakstest

Dessverre viser vår smakstest at det ikke holder. Vi ble rett og slett fryktelig skuffet over nesten samtlige av de nye smakene.

Smakskombinasjonene høres gode ut, det ser pent ut - men de færreste er noe vi ville kjøpt for å kose oss med.

Det er rett og slett den mest skuffende smakstesten vi har gjort i år.

Gourmetpopcornet må se seg slått av det klassiske salte fra Maarud (som ikke er nytt, bare har fått ny innpakning) - og det beste popcornet vi spiste var Maaruds mikropopcorn - med salt.

Så for oss uten mikrobølgeovn, er det bare å finne frem gryta og poppe selv!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter du med svidde popcorn i gryta og korn som ikke popper? Med dette smarte trikset blir det enklere å poppe alle kornene.

Mikropopcorn-problemer

Mikropopcorn har fått en del juling de siste årene. Fulle av transfett eller palmeolje - og med fluorholdige, giftige stoffer i emballasjen.

Dette er nå delvis ryddet opp i, og Maarud lanserer mikropocorn der palmeoljen er byttet ut med solsikke- og salfrøolje, og popcornposen ikke inneholder tilsatte fluorholdige stoffer.

Vi lurer bare på: hva er den poppeposen limt sammen med? Er det greit å spise?

SMÅ BLÅ FLEKKER: Limet smittet av på de søte popcornene, som fikk små, blåturkise flekker. Foto: Per Ervland
SMÅ BLÅ FLEKKER: Limet smittet av på de søte popcornene, som fikk små, blåturkise flekker. Foto: Per Ervland Vis mer

Det blå limet smittet over på de søte, og derfor mest klissete, mikropopcornene.

Først trodde vi det kunne være konfetti, men vi skjønte fort at vi kanskje ikke burde spise for mye av det.

Men det gikk fint å unngå de blå flekkene - det var ikke over alt, bare på noen av popcornene.

Dagbladet har vært i kontakt med Maarud som ser på saken, men det har ikke lykkes oss å finne ut av hva blåfargen skyldes. Vi kommer tilbake med mer når dette er klart!

Oppdatert 20. sept:

- Dette er overhodet ikke farlig. Det er rett og slett vannbasert lim fra kanten på posen, som noen av popcornene har poppet opp i under oppvarmingen, og dermed har gitt noen korn med blåfarge på, sier Alexander Høibo, produktsjef i Maarud, til Dagbladet.

- Selv om limet ikke er farlig og kun var synlig på noen få korn, jobber vi selvsagt videre med dette, da vi ser det kan skape forvirring hos forbruker.

Slik testet vi

Vi har smakt oss gjennom popcornnyhetene sammen med journalister i KK.no.

Vi har vurdert duft, utseende, tyggemotstand og tekstur og ikke minst smak. Vi har kommentert utseendet på pakken noen steder - men dette er ikke en avgjørende faktor i testen.

Er du opptatt av næringsinnhold, kan du lese hva ernæringsfysiologen synes om popcornet på KK.no.

Maarud gourmet med havsalt med hint av olivenolje

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Maarud har frisket opp pakkene noe, men det er fortsatt langt fra Poppas design.

Selve popcornene ser pene ut, de har nesten antydning til stekeskorpe, og de er fine og runde i formen som små champignonghatter. «Mushroom-style popcorn», som Maarud beskriver det.

Det er det beste vi kan si om disse. Det lukter av harsk olje, og det smaker langt fra god olivenolje, slik vi håpet fra pakken. Så er det heller ikke mye olivenoljen i, det er mer av både raps- og solsikkeolje.

Popcornene er seige og harde å tygge, og det frister ikke til gjentakelse.

- Dette smaker av billig olje.

Poppa popcorn havsalt

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Pene popcorn i pen innpakning, og de dufter godt, om enn litt lite.

Dessverre leverer de ikke opp til forventningene. Saltsmaken er så godt som fraværende og det smaker tamt. Det kunne vi forsåvidt ha unnskyldt, det er fint at produsentene kutter saltinnholdet, så kan vi heller tilsette mer selv.

Det hjelper imidlertid ikke, for dette er testens seigeste popcorn. Det smaker som om det har stått ute over natten. Eller over helgen.

- Jeg får følelsen av at vi tygger på isopor.

- Dette er «bloggerpopcorn». Det ser bra ut på pakken og har få kalorier, men smaker lite.

Maarud Gourmet popcorn Smørsmak med hint av havsalt.

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Testens kanskje peneste popcorn har god og gyllen overflate, og like fine i formen som de andre mushroom-style-popcornene fra Maarud.

Det lukter smør, det vil si mer blandingsprodukt, men vi aner et hint av smørsmak, selv om noen synes det er mer oljesmak- som om noen hadde poppet popcorn med Brelett.

Det smaker generelt lite.

Det er også alt vi får, det er ikke et eneste gram smør i pocornet, det inneholder solsikkeolje, rapsolje, havsalt og «aroma».

- Det kan ikke sammenlignes med hjemmelaget popcorn med smeltet smør, men et greit alternativ.

Smakspanelet er relativt delt her, et par ville vurdert å kjøpe igjen, mens én av testerne ville ikke spist det, selv om hun fikk det servert.

Poppa popcorn søtt og salt

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Sørlandschips har utvidet Poppa-sortimentet til også å gjelde popcorn. Designet på posen har også blitt nytt, og det er ingen tvil om at dette ser pent og eksklusivt ut.

Smaken er det litt mer delte meninger om. Det dufter søtt av pose og popcorn, litt kvalmende for noen.

Det søte gir popcornene et lett glamorøst utseende, de glinser litt, og bidrar til at dette er de mest sprø posepopcornene.

Smaken stusser vi imidlertid litt over, og dette vil nok ikke være for alle. En umiddelbar anelse karamell går fort over i en sukkerbombe, som nærmest blir en nesten kunstig søtningsstoffsmak.

Det er likevel et popcorn flere vender tilbake til i løpet av testen, og det vokser på et par av smakstesterne:

- Her får du Smash!-effekten: Det blir bedre jo mer du spiser og er vanskelig å stoppe.

Slik lager du din egen Smash!-variant: Samme effekt, men mye, mye bedre.

Maarud popcorn salt

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Maaruds salte popcorn er strengt tatt ikke nye, men har kommet i ny innpakning som matcher de andre i stilen.

Popcornene er store, og det er også posen - som er i langt større enn gourmetvariantene, til tross for at den bare inneholder 5 gram mer - 75 mot 70 gram.

Flaks, for dette vil vi spise mer av! Det lukter salt popcorn av posen, og det smaker akkurat det også. Popcornene er og relativt sprø, men for seige til at det kan bli en femmer på terningen.

- Det kan ikke sammenlignes med ferskt popcorn, men er godt for å være posepopcorn.

MIKROPOPCORN

Mikropopcorn er, som nevnt over, friskmeldt, og Maarud lanserer tre varianter med sunnere oljer og uten fluorstoffer i emballasjen.

At popcornet serveres varmt fra mikrobølgeovnen, og får den nylagete følelsen burde ligge til rette for at alle disse tre gikk inn i tet, men dessverre skuffer smaken på et par av dem.

Det var likevel ingen tvil hos et enstemmig testpanel: Den nye utgaven av det klassiske mikropocornet var best.

Maarud mikropopcorn - Søtt

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Dette hadde en litt artig duftprofil. Mikrobølgeovnen ga fra seg en lett sukkeros, da vi tok posen ut av ovnen, luktet det nystekte vafler. Når vi lukter ned i posen dufter det vanilje, men ute i friluft og i hånden dufter det mest kunstig søtt.

Popcornet er klissete, vi anbefaler at du tar det kjapt ut av posen, for det sitter fast.

Det mest oppsiktsvekkende med dette var imidlertid små turkisblå flekker på noe av popcornet - som ser ut som om det har smittet av fra limet i toppen av posen.

Alle tre posene har dette blåturkise limet, men det er bare de klissete søte popcornene som tar farge.

Konsistensen er sticky, men helt grei. Det hjelper imdiertid ikke, for dette er bare ikke godt. Ingen ville spist dette igjen.

Maarud micropopcorn - Ekte smør

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Glad i smør? Det oser smeltet smør fra posen, og en liten sjekk viser at her er det faktisk noe ekte smør i (om enn ikke mer enn 0,5 prosent, resten av smaken kommer fra melkeprotein).

Popcornet inneholder også karoten, men det har ikke den fine gylne fargen som det ferdigpoppete, det er mer en nyanse av sitron- ikke smørgult.

Smørsmaken glimrer imidertid med sitt fravær.

- Nå ble jeg skuffet! Trodde det skulle bli min nye favoritt, men det smaker jo ikke smør!

Det er ikke vondt, alle ville spist det igjen (om enn ikke kjøpt det igjen) men det er ikke nok smørsmak til å forsvare at det er smør-popcorn.

Maarud micropopcorn - Salt

Vi har aldri hatt så stor andel enere og toere før i en smakstest

Dette her er popcorn, slik popcorn skal være. Det lukter godt, en blanding av poppet mais og salt, det er crispy - og kornene ser fine ut.

Testerne er noe uenige om mengden salt - de fleste skulle gjerne hatt ørlite mer, men de er sprø og gode, og det frister til gjenkjøp.

- Dette er godt popcorn. Men jeg er skuffet over at det var det klassiske salte som var best i test.

Les mer: