Ordfører-opprør mot miljøministeren:

- Vi må møtes

Det koker i Oslofjorden om dagen. Ikke av fisk, men engasjement. Nå har samtlige ordførere skrevet under på et brev til klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) med krav om å ta grep.

ORDFØRERNE MED KLAR TALE: I et brev til ministeren har samtlige ordførere rundt Oslofjorden skrevet at de nå krever at Klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) kommer på banen. Foto: Javad Parsa / NTB
ORDFØRERNE MED KLAR TALE: I et brev til ministeren har samtlige ordførere rundt Oslofjorden skrevet at de nå krever at Klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) kommer på banen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det koker i Oslofjorden om dagen. Ikke av fisk, men engasjementet er det ingenting å si på.

Denne uka har Dagbladet skrevet om hvordan Oslofjorden er full av nitrogen - et stoff som kveler fjorden sakte, men sikkert.

Nitrogenet stammer fra vår egen urin, men dersom kommunene skal innføre nitrogenrensing, er det kommunene selv som må ta regninga.

I et brev krever nå samtlige ordførere fra hele Oslofjorden at miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) kommer på banen for fjorden.

I brevet heter det at statsforvalterne i de tre fylkene Vestfold/Telemark, Viken og Innlandet må settes «i stand til å gjennomføre (...) nitrogenrensing i avløpssektoren på Østlandet».

Utover rensing av nitrogen, pekes det i oppropet på en rekke andre forbedringer de mener ministeren må gå i bresjen for: Innføring av bedre avløpsteknologi, forbud mot kloakktømming fra båter, opprydding i tapt fiskeredskap (spøkelsesfiske), «få bukt» med høstpløying som tilfører skadelig nitrogen til Oslofjorden og at flere fiskefrie soner nå må etableres.

Ordførerne krever også at staten må ta 25% av investeringskostnadene på nye nitrogenrenseanlegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.