Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

BILLIG GRØTMAT

Vi måtte bare teste: Hva? Har de hatt svinenakke i grøten?

Trendparodien grøt har er blitt virkelighet.

MYE GRYN FOR PENGA: Det blir mett uten å bli blakk på Gryn. Restauranten har spesialisert seg på grøt og vafler i alle mulige varianter. Foto: Anita Arntzen
MYE GRYN FOR PENGA: Det blir mett uten å bli blakk på Gryn. Restauranten har spesialisert seg på grøt og vafler i alle mulige varianter. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grøt i både trauste og hippe varianter, vafler – og absint! Fin stemning og valuta for pengene.

-  Hva blir det neste? Hipsterrestaurant med rekekabaret og fyrstekake? Er kamferdrops det nye partydopet?

-  De kuleste kidsa foretrekker Kongen av Danmark, tror jeg.

image: Vi måtte bare teste: Hva? Har de hatt svinenakke i grøten?

Robinson og Fredag satt i loppisstoler av skai med en svak duft av mugg, i et ellers fresht innredet hjørne-lokale i første etasje av et KLP-kontorbygg ved ring 1. Det var fredag kveld, de nippet til drinker fra nabolagsdestilleriet Himkok, og ventet på hver sin tallerken med grøt. Mens de mimret over Knut Nærums harselas over Dagbladet Fredags mattrendjournalistikk tilbake i 1999:

«Gi meg en semule med muskat, koriander og dobbelt smørøye, sier Giz til vår food consultant Menara. Vi er på grøtkro. Grøtkroene har sprettet opp som padde-hatter nedetter Markveien og Toftes gate. Helt siden suppeboomen la seg i august, er det grøt som har vært på alles lepper.»

GRYN: Du trenger ikke være stinn av gryn for å smake de morsomme rettene som serveres i sentrum.
GRYN: Du trenger ikke være stinn av gryn for å smake de morsomme rettene som serveres i sentrum. Vis mer

Dagbladet Fredag fins ikke lenger og nesten tjue år har gått siden Nærum utga satireboka «Å». Men her satt de altså, på grøtbaren Gryn som også har en avantgarde portefølje av vafler å by på.

- Dette funker som bare rakkern. Hvorfor har ingen forsøkt en vietnamesisk vri på de norske hjertene før?, smattet Robinson over en banh mi, der de salte og syrlige smakene av kylling, vårløk, koriander og sesamdressing balanserte den søtlige vaffelrøra.

Fredags vaffelforrett smakte mer av svensk skjærgård, med røkt laks, dill, reddik og en frisk pepperrotkrem. Helt annerledes, men også den et vellykket brudd med syltetøy og rømme-tradisjonen.

- Med absint i glasset, føler man seg jo ekstra vill og gal, gliste Fredag og skålte i sin Sazerac, den berømte cocktailen fra New Orleans med rugkonjakk, bitter og sukkerbit – jazzet opp med en klunk av «den grønne fe».

GRØT ER IKKE GRØT: Det er svært oppfinnsomme grøtretter som serveres på restauranten.
GRØT ER IKKE GRØT: Det er svært oppfinnsomme grøtretter som serveres på restauranten. Vis mer

En aperitivo spritzer prøvde de seg også på, med frisk prosecco, appelsinskall og bitter. Mens bartenderen anbefalte øl til hovedrettene – krantappet IPA fra Nøgne Ø.

Både mat og drikke på Gryn må bestilles og betales ved disken, noe som unektelig gir et visst kafeteriapreg. Men hva gjør det, når kjøkkenet holder restaurantstandard?

- «Middagsgrøt» blir servert i dyp tallerken, inneholder havre eller byggryn og skal spises med skje, men jeg ville ikke kalt verken min eller din hovedrett grøt, innvendte Robinson.

FAVORITTENE: Her er anmeldernes favoritter - ta en titt!Vis mer Vis mer

- Grøt, suppe, velling, gryterett. Kall det hva du vil. Når congee, som vel egentlig er kinesisk risvelling, smaker så aromatisk som dette, bryr jeg meg lite om terminologien, sa Fredag og slurpet i seg rik kraft med svinenakke, hele havregryn, brokkolistilk, koriander og hardkokt egg.

Robinson hadde gått for middagsgrøt i form av chili con Arne, som det sto i menyen, muligens en trykkfeil?

- Jeg kan ikke identifisere noen biter av Arne oppi her, i hvert fall. Men derimot deilig ihjelkokt oksehale, byggryn, frisk pico de gallo, rømme og parmesan.

- Hver av disse er supre som enkeltretter, men i overkant mektige som del av en treretters middag, erkjente Fredag.

Magemålet holdt ikke tritt med nysgjerrigheten. I menyen fristet fortsatt en rekke grøter, både varme og kalde, med tilbehør som rugkrutonger, «popcorn granola», siruper av kaffe og ingefær, daddelkaramell og kokoskrem. Men de innså at de bare klarte én dessert-vaffel på deling.

Med raspet brunost, tyttebær, rømme og mandler.

- Absolutt god, men ikke måltidets høydepunkt, mente Robinson og forklarte at begeistringen for bahn mi-vaffelen var så sterk at alle litt mer tradisjonelle varianter nå fremsto som nedtur.

Og det var jo et kompliment til Gryn som nå var fylt passe opp med andre gjester og en livlig, men avslappet vibb.

- Vi lander på en solid firer for denne gang og kommer tilbake for å teste resten av menyen snart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!