Prøvesmakt:

Vi tester halloween-brusen: - Skummelt vond

Skrekk og gru! Her er de skumleste godterinyhetene.

KULLSVART: Fanta har sluppet en helt sort brus i forbindelse med Halloween, men hva smaker den egentlig? Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske høytida har sneket seg sakte inn på oss. I barnehager, borettslag og matbutikker farges det meste i oransje.

Matbutikkene bugner av store gresskar, appelsiner og klementiner ... og et par fullblods halloween-produkter.

Den amerikanske brusprodusenten Coca-Cola har ikke bare tatt eierskap, men vært med på å utforme julenissen Santa Claus, slik vi kjenner ham i dag.

Nå vil de gjøre det samme med halloween, og selskapet har gitt den skumle høytida til sin merkevare Fanta. I år som i fjor smaker halloween-brusen av blodappelsin, men nå har de gitt den en liten tvist: Den er farget svart.

Hvor vellykket det var, kan du se våre kollegaer svare på i videoen over.

Hva smaker egentlig halloween?

Det er ingen tvil om at den store halloween-fargen er oransje. Men hva smaker alle de oransje matvarene?

Det er ikke tilfeldig at halloween har blitt oransje. På høsten farges naturen oransje, og de store, oransje gresskarene som mange lager lykter av, er i sesong.

Spør du amerikanere hva halloween smaker, kommer gresskar høyt på lista. Og gresskarkrydder, eller pumpkin spice. Krydderblandingen som brukes i gresskarpai kan minne litt om pepperkakekrydder på smak. Det er en blanding av kanel, muskat, ingefær, nellik - og noen ganger allehånde.

Den amerikanske kaffekjeden Starbucks har sine egne pumpkin spice-kaffedrikker i ulike varianter. De Insta-populære kaffedrikkene inneholder både gresskarsirup og gresskarkrydder, og enkelte norske kaffekjeder har fulgt etter de siste åra.

ÅRETS UTVALG: Dette var fangsten etter turer innom sju-åtte dagligvarebutikker i Oslo tirsdag morgen.
ÅRETS UTVALG: Dette var fangsten etter turer innom sju-åtte dagligvarebutikker i Oslo tirsdag morgen. Vis mer

I Norge har halloween fått smak av en annen oransje frukt: Appelsinen.

Hennig-Olsen har lansert en egen Halloween-iskrem. Dette er en versjon over den klassiske Isabella-isen, vaniljeis på pinne med sjokoladetrekk, men her er trekket oransje, med noe appelsin i smaken.

Flere av butikkene skal ha poser med godteri, blant annet Kiwi med Scary Mix-pose. På vår runde fant vi Mini Halloween på Extra fra Pierrot Gourmand, små porsjonsposer med skumle vingummifigurer i oransje, blodrødt og lilla.

I bakedisken

Også norske bakerier har latt seg inspirere av den amerikanske høytida, i litt ulike varianter.

Både Rema 1000 og Coop har halloween-doughnuts (eller smultringer som vi liker å si), og NorgesGruppen byr på halloween-muffins).

Muffinsene kommer i halloween-dekorert papir, og er klassiske muffins med vaniljesmak, med store sjokoladebiter i.

Coops doughnut er med oransje glasur med appelsinsmak, overdrysset med svarte små sukkerflaggermus.

Rema 1000s smultring har oransje glasur og tigerstriper i sjokolade og en anelse vaniljesmak.

Tre av ti feirer halloween

Oppslutningen rundt halloween har doblet seg på få år, viser nye tall fra SIFO. Virginie Amilien, kulturhistoriker og forbruksforsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet, har sett nærmere på nordmenns halloween-feiring sammen med Alexander Schjøll.

Det er først og fremst barnefamilier som feirer halloween, men også voksne har glede av høytida, som Petter og Gunhild Stordalens ekstravagante fest i helga.

I 2012 oppga fire prosent av respondentene at de hadde kjøpt eller laget spesiell mat for å feire halloween. I 2018 var tallet økt til 13 prosent.

GJØR DET SELV: Slik skjærer du ditt eget gresskar til halloween. Les saken her: http://www.dinside.no/bolig/slik-gar-du-frem-for-a-skjaere-ut-ditt-eget-gresskar-t...">http://www.dinside.no/bolig/slik-gar-du-frem-for-a-skjaere-ut-ditt-eget-gresskar-t...">http://www.dinside.no/bolig/slik-gar-du-frem-for-a-skjaere-ut-ditt-eget-gresskar-t... Vis mer Vis mer

Av «spesiell mat til halloween» troner godteri øverst. På de neste plassene kommer gresskar og pizza, mens kaker og annet bakverk følger tett.

Amilien trekker fram den eksplosive interessen for gresskar.

- Mellom 2012 og 2018 har gresskarsalget blitt mer enn femdoblet! De siste tre åra har til og med norskdyrkede gresskar blitt synlige i tallene fra Landbruksdirektoratet. Foreløpig vet vi ikke om de spises, men vi har sett flere eksempler på det, sier Amilien i en pressemelding.

Det er ikke mange år siden gresskar var nesten fraværende i norsk matkultur. Alle våre gresskaroppskrifter finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer