SMAKSTEST: Kokkene Markus Dalseg, Eirik Mehus og Jonathan Kolbu har smakt seg gjennom årets nye frossenpizzaer for Dagbladet. Video: Per Ervland Vis mer

Smakstest av ny ferdigmat:

Vi testet de nye frossenpizzaene: - Skjerpings, Grandiosa!

Dette var søtt. Og nei, vi har ikke testet dessertpizzaer.

(Dagbladet): - Hvorfor smaker alle pizzaene så søtt?

Jonathan Kolbu, kokk fra De 3 stuer kantiner og påtroppende sous chef på deres nye restaurant Edda, som åpner i juni, ser skeptisk på pizzastykket han akkurat har tatt en bit av.

Sammen med Eirik Mehus, som blir kjøkkensjefen på Edda, og Markus Dalseg, kokk og matfaglig ansvarlig på De 3 stuer, har han testet årets nye frossenpizzaer for Dagbladet. Etter kommentarene fra de tre kokkene skulle en kanskje tro at vi testet de norske produsentenes svar på Dr Oetkers sjokoladepizza som kom i fjor, men den gang ei.

PIZZATEST: Markus Dalseg, Jonathan Kolbu og Eirik Mehus har smakt på fire av årets nye frossenpizzaer for Dagbladet.
PIZZATEST: Markus Dalseg, Jonathan Kolbu og Eirik Mehus har smakt på fire av årets nye frossenpizzaer for Dagbladet. Vis mer

I dag har vi fire helt vanlige middags-pizzaer på testbenken. Og det er søte greier.

Kokkemat

I motsetning til det en kanskje skulle tro, er ingen av kokkene fremmed for å spise frossenpizza. Lange arbeidsdager og ukurante arbeidstimer gjør det lett å ty til ferdigløsninger en gang iblant. Frossenpizza er en av dem.

- Den Grandiosaen med kjøttdeig og løk, den er ikke så dum, sier Dalseg. Det har gått et par sånne hjemme hos ham.

Ellers er det Ristorante-pizzaene kokkene er mest begeistret for, de litt tynnere pizzaene fra Dr.Oetker. Gjerne de enkleste variantene, uten annen topping enn ost og tomatsaus, så kan de eventuelt piffe dem litt opp selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke overrasket

En sjekk av sukkerinnholdet, altså oppgitte sukkerarter i pizzaene, viser at dette varierer fra 2,2 til 5,6 gram sukker per 100 gram pizza.

- Jeg er ikke overrasket, sier klinisk ernæringsfysiolog Christine Elisabeth Gørbitz ved Ahus til Dagbladet.

Hun forklarer at sukkerarter er naturlig til stede i gjærdeig, for å få det til å heve, og at det også er vanlig å tilsette sukker for å balansere tomatsausen. Men hun synes ikke sukkerinnholdet er problematisk.

- Jeg synes egentlig at dette er greit. Om det er sukker eller karbohydrater som er i deigen, så er det det samme. Sukkeret vil være endel av karbohydratinnholdet i pizzaen.

Nærmere seks gram sukker tilsvarer en teskje sukker, så hun skjønner godt at det kan påvirke smaken, og pizzaene kan fremstå som litt søte.

- Men ernæringsmessig betyr det ikke veldig mye, sier Gørbitz.

Rustica - spicy chicken -

Næringsinnhold per 100 gram (per halve pizza): 215 kcal (619 ) / 1,2 g salt (3,6 g) / 5,6 g sukker (16 g).
Næringsinnhold per 100 gram (per halve pizza): 215 kcal (619 ) / 1,2 g salt (3,6 g) / 5,6 g sukker (16 g). Vis mer

575 g

Denne pizzaen har ekstra tjukk bunn, og er toppet med tomatsaus, kylling, rødløk, store biter av chili og ost; men det er langt mer sukker enn spice i denne.

Kyllingbitene er saftige, og det smaker av chili - men uten den lovede futten. Bunnen er luftig, men det blir litt mye bunn i forhold til toppingen.

- Er du sikker på at denne skulle være spicy? Dette er en bbq-sausebonanza!

- Her var det ikke mye futt.

- Navnet gir ikke mening, burde kalt den bbq chicken, dette er bare søtt og klissete.

Grandiosa nybakt med kjøttdeig

Næringsinnhold per 100 gram (per porsjon): 209 kcal (740) / 1,1 g salt (3,9 g), 2,2 g sukker (7,8 g).
Næringsinnhold per 100 gram (per porsjon): 209 kcal (740) / 1,1 g salt (3,9 g), 2,2 g sukker (7,8 g). Vis mer

355 g

Fyllet på pizzaen har sklidd litt under frakt, og er ujevnt fordelt på pizzaen. Det dufter av krydder; oregano og hvitløk.

Dette går også igjen i smaken, men det som kommenteres mest er hvor søtt helhetsinntrykket er.

- Dette smaker søtt, og hvitløk. Fikk litt kebabfeelingen.

- Det er ok krønsj i bunnen, og det er positivt med den rå deigen, men hvorfor er det så søtt? Det blir bare feil. Kunne vært godt uten alt det søte.

Pizza grandiosa, fersk bunn - salami

Næringsinnhold per 100 gram (porsjon): 224 kcal (795) / 1,3 g salt (4,6 g) / 2,4 g sukker (8,5 g)
Næringsinnhold per 100 gram (porsjon): 224 kcal (795) / 1,3 g salt (4,6 g) / 2,4 g sukker (8,5 g) Vis mer

355 g

Denne pizzaen ser bra ut, men panelet stusser over at det også er kjøttdeig under - ifølge pakka er det mer kjøttdeig (åtte prosent) enn salami (seks prosent) på pizzaen. Også her fungerer den råstekte bunnen godt, den er god og sprø, men det hele blir for søtt.

- Det er god futt i salamibitene, skulle gjerne hatt mer av dem enn den kjøttdeigen under.

- Det smaker godt av pepper, men rosmarinen drukner.

- Det er litt salt, men enda søtere. Det er jo nesten dessert!

Big One: med rømmedressing

810 g

Næringsinnhold for 100 g pizza (100 g pizza med dressing) / 221 kcal (220) / 1,2 g salt (1,2 g) / 2,3 g sukker (2,5 g)
Næringsinnhold for 100 g pizza (100 g pizza med dressing) / 221 kcal (220) / 1,2 g salt (1,2 g) / 2,3 g sukker (2,5 g) Vis mer

- Oi, ferdig rømmedressing og greier! Da snakker vi til folket, altså!

Entusiasmen var stor da vi åpnet denne pakka. Ferdig, frossen rømmedressing i en pose, som skal tines i en bolle med kaldt vann. Den ble litt mindre da kokkene smakte på den. En av dem spyttet den rett ut.

- Dette er skikkelig dårlig rømmedressing, her må det være mye annet, det smaker søt, eggete olje!

Selve pizzaen imponerer mer. Det er fyll helt ut i kantene, bunnen er ikke så sprø, men til gjengjeld luftig og god, og ikke så søt. Bunnen har også semolina under, litt som Bocuse d'Or-coach Odd Ivar Solvolds fredagspizza.

- Dette er den eneste pizzaen som har den gode smeltet ost-smaken. Det smaker pizza, og ikke kake!

- En sterk firer på denne, om du kaster dressingen.