GIKK VIRALT: Marinbiolog Christine Figgener er overveldet over engasjementet skilpaddevideoen hennes har skapt. Nesten 32 millioner mennesker har sett filmen der hun hjelper en skilpadde fri fra et plastsugerør. Vis mer Vis mer

Christine fra Tyskland og en skilpadde fra Costa Rica åpnet verdens øyne:

Videoen av skilpadda som vrir seg i smerte fikk verden til å reagere

Nå fjerner Ikea og Starbucks engangsplasten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Christine Figgener dro og dro, men det hun trodde var en orm i neseboret på skilpadda i Costa Rica var noe helt annet. Det var et sugerør. I plast.

Vred seg i smerte

Mens marinbiologen dro, led skilpadda. Åpnet munnen i smerte, vred seg unna metalltangen som skulle fjerne gjenstanden i det blokkerte neseboret.

<strong>LIDELSE:</strong> Det tok lang tid å få sugerøret ut. Skjermdump: Dagbladet
LIDELSE: Det tok lang tid å få sugerøret ut. Skjermdump: Dagbladet Vis mer

- Du kommer til å like meg bedre etterpå, sier Christine til skilpadda, mens blodet renner fra dyret ned på dørken. Til slutt lykkes hun.

32 millioner sett filmen

Alt sammen kan du se i videoen som snart er sett av 32 millioner mennesker verden over. Også historien bak videoen finner du på YouTube.

<strong>DYREKJÆR:</strong> Den tyske marinbiologen Christine Figgener med en skilpadde som ikke har fått skader. Foto: Benny Moré
DYREKJÆR: Den tyske marinbiologen Christine Figgener med en skilpadde som ikke har fått skader. Foto: Benny Moré Vis mer

Etter at sugerøret var fjernet, lå skilpadda til observasjon en stund. Deretter ble hun sluppet ut i havet.

Overveldet over responsen

Den tyske marinbiologen er tilknyttet Texas A & M University, hvor hun jobber med en doktorgrad.

Figgener er fortsatt overveldet over at filmen, som ble lastet opp fra «the middle of nowhere» utenfor Costa Rica sommeren 2015, er sett av så mange mennesker. Den får fortsatt stadig høyere seertall på Youtube.

- Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg forestilt meg en slik respons, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Bildet verden trengte

Filmen, som har fått tittelen «No to plastic straws», regnes som et tidsskille for den internasjonale mobiliseringen mot plastsugerør.

Den lidende skilpadda ble det synlige beviset - bildet som måtte til for å skape nye holdninger og aktiv handling.

<strong>HENTER BEVIS:</strong> Christine Figgener vet hvor mye plast som ender på havet. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener
HENTER BEVIS: Christine Figgener vet hvor mye plast som ender på havet. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener Vis mer

- Filmen forsterket det engasjementet som allerede var der, skriver Figgener.

Forestill deg hva som ville skje dersom Hollywood eller Kim Kardashian gikk foran med et godt eksempel og gjorde bærekraft hipt. Christine Figgener

Mange som har sett filmen jobber i selskaper og hos myndigheter som engasjerer seg i miljøkampen, og som nå tar grep.

I 2018 går det knapt en dag uten nyheter om engangsplast.

EU og Ikea i bresjen

EU-kommisjonen gikk i sommer inn for å forby q-tips, sugerør, bestikk, tallerkener og en rekke andre plastprodukter til engangsbruk for å redusere plastforsøplingen i Europa.

Møbelgiganten Ikea annonserte i juni at den vil slutte å bruke engangsartikler av plast.

Ikeas restauranter i Norge bruker årlig rundt en halv million skjeer, lokk og sugerør i plast. Utfasingen starter 1. september i år. Møbelkjeden skal være i mål i 2020.

- Vår ambisjon er å bli fullstendig sirkulære i framtida. Det innebærer at vi må designe alle produkter på en måte som gjør at de kan bli omgjort, reparert, gjenbrukt og resirkulert, sier Anders Lennartsson, bærekraftssjef i Ikea Norge, til Dagbladet.

<strong>FELTARBEID:</strong> Marinbiolog Christine Figgener forsker på stranda. Sammen med lokale veterinærer har hun også fått på plass et førstehjelpsskrin for havdyr. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener
FELTARBEID: Marinbiolog Christine Figgener forsker på stranda. Sammen med lokale veterinærer har hun også fått på plass et førstehjelpsskrin for havdyr. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener Vis mer

Kaffegiganten Starbucks meldte 9. juli at plastsugerør skal vekk innen 2020. I stedet skal kaffebegrene få drikketut. Forbes setter Starbucks sin beslutning i sammenheng med skilpaddevideoen til Christine Figgener.

Endringen hos Starbucks alene vil ifølge økonomimagasinet Forbes bety over en milliard færre plastsugerør globalt pr. år.

Enorme lidelser

175 millioner plastsugerør brukes hver dag i verden. Ifølge Verdens økonomiske forum (WEF) havner rundt 15 tonn plast i havet hvert eneste minutt.

Også plastbestikk finner veien inn i skilpaddenes nesebor, noe du kan se i denne videoen.

Det tar omtrent 200 år å bryte ned plast. Plasten forårsaker enorme lidelser hos dyra i havet.

<strong>GODE VENNER:</strong> Forskeren og skilpadden i skilpaddens verden. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener
GODE VENNER: Forskeren og skilpadden i skilpaddens verden. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener Vis mer

Gjennom arbeidet som forsker er Figgener blitt en glødende motstander av plastsugerør, og har selv tatt initiativ til kampanjer. Hun er ikke alene. Bladet Eater viser til en rekke initiativ. Be Straw Free, the Last Plastic Straw, Strawfree.org, and Strawwars.org er bare noen av dem.

<strong>PLASTGAFFEL:</strong> Denne skilpadda hadde fått en hel gaffel i neseboret. Skjermdump fra Youtube: Dagbladet
PLASTGAFFEL: Denne skilpadda hadde fått en hel gaffel i neseboret. Skjermdump fra Youtube: Dagbladet Vis mer

Førstehjelp til dyr

Figgener har også reddet en skilpadde som satt fast i et gammelt fiskenett. Tauverket skar seg inn i huden rundt halsen. En video på WWF viser hvordan de skar skilpadda løs og renset såret. Etter flere slike hendelser, bidro hun til å utvikle et eget førstehjelpsskrin for reptiler (krypdyr).

Skrinet er senere utvidet med et innføringskurs og instruksjonsbok for forskere som i liknende situasjoner må være «mobil legevakt» for skilpadder.

Ikke noe stort selskap kan leve med å være fienden til en uskyldig skilpadde Richard Kestenbaum, kommentaror Forbes .

Mens dyra lever farlig, diskuterer næringslivet om miljøengasjement, og for eksempel forbud mot plastsugerør, har effekt på bunnlinjen. En fersk studie fra Sprout Social konkluderer med at store synlige selskaper må lytte til miljøsensitive forbrukere og markedsføre sine produkter deretter.

- Ikke noe stort selskap kan leve med å være fienden til en uskyldig skilpadde, skriver Forbes-kommentar Richard Kestenbaum, som minner om at sugerørene bare er starten. Plastlokk og kopper og engangsbestikk står for tur.

Tar tid

Fortsetter forbruket av plast å øke i samme tempo som nå, vil vekten av plast i havet være større enn vekten av fisk i 2050, anslår WWF (Verdens naturfond). Marinbiolog Figgener håper at miljøengasjement i løpet av fem år blir det normale, at plastsugerør og engangsplast ikke lenger blir noe man diskuterer. Hun etterlyser foregangspersoner.

<strong>MAJESTETISK:</strong> Havskilpaddene er et vakkert syn. Her et eksemplar fotografert ved et korallrev utenfor Hawaii. Foto: Tropicdreams / Shutterstock / NTB scanpix
MAJESTETISK: Havskilpaddene er et vakkert syn. Her et eksemplar fotografert ved et korallrev utenfor Hawaii. Foto: Tropicdreams / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Bare forestill deg hva som ville skje dersom Hollywood eller Kim Kardashian gikk foran med et godt eksempel og gjorde bærekraft hipt. Det ville hatt en enorm effekt.

USA langt bak

Figgener, som er født og oppvokst i Tyskland, ser store forskjeller på miljøengasjementet i Europa og USA.

<strong>GIKK VIRALT:</strong> Marinbiolog Christine Figgener er overveldet over engasjementet skilpaddevideoen hennes har skapt. Nesten 32 millioner mennesker har sett filmen der hun hjelper en skilpadde fri fra et plastsugerør. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener
GIKK VIRALT: Marinbiolog Christine Figgener er overveldet over engasjementet skilpaddevideoen hennes har skapt. Nesten 32 millioner mennesker har sett filmen der hun hjelper en skilpadde fri fra et plastsugerør. Foto: Gjengitt med tillatelse fra C. Figgener Vis mer

- Først nylig har man begynt med gjenvinning i USA. Det er en helt annen kultur og helt andre holdninger til forbruk og engangsplast.

Amerikanerne i Mac Donalds vil for eksempel beholde engangsplast, mens den britiske delen av selskapet har innført forbud mot plastsugerør. En underskriftskampanje signert en halv million McDonalds-aksjonærer har ikke hatt effekt.

Figgener mener at det desentraliserte amerikanske lovverket gjør det vanskelig å regulere de store selskapene. Derfor ligger løsningen hos forbrukerne.

- Ingen vil produsere noe som ingen vil kjøpe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer