NYTT I BUTIKK: Utvalget blir bredere, og designet i retning mindre traust. Foto: Oumph! / Coop / Raske retter
NYTT I BUTIKK: Utvalget blir bredere, og designet i retning mindre traust. Foto: Oumph! / Coop / Raske retterVis mer

Nye dagligvarer høst 2016, vegetar:

- Viktigere å kutte kjøttforbruket enn å spise økologisk

Aldri har det vært enklere å spise vegetarmat.

I dagligvareslippet nå i høst var det mange nyheter for dem som ønsker å gjøre kostholdet litt grønnere.

KUTT, IKKE KUTT UT: Håkon Lindahl i FIVH maner til måtehold, ikke nødvendigvis drastiske kostholdsendringer. Foto: Elisabeth Dalseg
KUTT, IKKE KUTT UT: Håkon Lindahl i FIVH maner til måtehold, ikke nødvendigvis drastiske kostholdsendringer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det er ikke lenger sært å spise vegetarmat.

Kjøttfri mandag brer om seg, helt inn i kantina til Oslo kommune, og stadig flere velger å kutte kjøtt fra menyen en eller flere dager i uken.

- Vegetarmat er i ferd med å bli normalt, sier Håkon Lindahl, faglig ansvarlig i Framtiden i våre hender (FIVH).

- Det har gått fra å være et sært nisjeprodukt innerst i frysedisken til produkter butikkene fronter.

Det er han glad for.

- Det er ingen tvil om at det er viktigere å kutte kjøttforbruket enn å spise økologisk, sier Lindahl til Dagbladet.

Nå blir det enda lettere å velge bort kjøtt. Om ikke på livstid, så en dag eller to i uka.

Bestselger på Coop Extra

Før sommeren lanserte Coop to grønnsaksburgere i sin egen vegetariske merkevare «Vegetardag».

Det har kanskje ikke solgt bedre enn varmt hvetebrød - men det er solgt flere av vegetarburgere enn av den bestselgende burgeren.

ERTEPROTEIN: Coop lanserer tre veganske kjøtterstatninger basert på erteprotein, alle med smak: tacofyll (på bildet), salatterninger og pulled. Foto: Coop
ERTEPROTEIN: Coop lanserer tre veganske kjøtterstatninger basert på erteprotein, alle med smak: tacofyll (på bildet), salatterninger og pulled. Foto: Coop Vis mer

- I våre Extra-butikker, som vi har brukt som spydspiss for Vegetardag-produktene, var salget av burgerne 45 prosent høyere enn den bestselgende kjøttburgeren, sier Hege Berg-Knudsen, ansvarlig for Coops egne merkevarer.

Det har også vært en voldsom feedback, både ris og ros. Dette er kunder med sterke meninger!

En av de hyppigste tilbakemeldingene fra kunder har vært ønske om veganske alternativer.

Av fire nyheter som Coop lanserer i høst er tre veganske, og basert på erteprotein.

TACOFYLL: Du skal se godt etter for å skjønne at du ikke blir servert kjøtt. Foto: Elisabeth Dalseg
TACOFYLL: Du skal se godt etter for å skjønne at du ikke blir servert kjøtt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I tillegg kommer vegetariske nuggets, som et alternativ til kyllingnuggets.

Svensk Oumph! til NorgesGruppen

Mens Coop har satset på ferskvare, har NorgesGruppen gått for frysevarer.

Den svenske veganske produsenten Food For Progress har gjort stor suksess med Oumph! - soyabaserte alternativer til kjøtt - i Sverige og Danmark.

OUMPH! Dratt soya-protein, i svinelekker innpakning. Foto: Oumph!
OUMPH! Dratt soya-protein, i svinelekker innpakning. Foto: Oumph! Vis mer

I første omgang er det to varianter tilgjengelig, Pulled og Chunk,men en variant av Stripe - alternativ til filet, skal være mulig å bestille.

Oumph! markedsfører seg selv med Jamie Oliver-inspirerte slagord, av typen «epic veggie eating for free range humans», og de unngår bevisst ord som vegetar og vegan.

Alle Oumph!-produktene er veganske, det er bare relativt godt skjult. Dette skal ikke bare være for folk med en spesiell diett, men for alle.

NorgesGruppen tar inn Oumph! i en rekke Meny-butikker og mer enn 600 Kiwi-butikker.

Vegetarburger på pose

Raske retter går en litt annen vei og lanserer vegetarburgere - i pulverform.

Burgerpulveret skal blandes med egg og kokende vann. Litt som en posesuppe.

POSEBURGER: Raske retter lanserer tre vegetarburgere, gulrot & purre, blokål & brokkoli og fullkornsburger med paprika & tomat. Foto: Raske retter
POSEBURGER: Raske retter lanserer tre vegetarburgere, gulrot & purre, blokål & brokkoli og fullkornsburger med paprika & tomat. Foto: Raske retter Vis mer

- Vegetarburgermiks er allerede en etablert kategori i Tyskland, ifølge Stefan Krogh, daglig leder i Raske retter.

Han tror nøkkelen til at det har blitt så populært er at det kan være vanskelig å lage vegetarburgere selv.

Vi kan si av erfaring at det kan ta litt tid å komme frem til riktig konsistens, og ikke minst lage en burger som både har tyggemotstand og henger godt sammen, så Krogh håper dette vil gjøre det litt mer tilgjengelig.

Kutt, ikke kutt ut

Lindahl presiserer at han ikke mener kjøttforbruket vårt må helt ned til null. Men han er tydelig på at vi må spise mindre.

Ideelt sett må kjøttforbruket vårt halveres. Det er ikke sikkert blir så vanskelig.

- I dag spiser vi femti prosent mer kjøtt enn i 1990. Og om vi tenker tilbake, vi som husker 90-tallet, så spiste vi ikke påfallende lite kjøtt da?

Skal du først spise kjøtt, er det også viktig å spise mer enn bare filetene.

Hode til hale-bevegelsen fikk et lite oppsving her hjemme i fjor høst, med to bokutgivelser; «Hele bøffelen» av Aftenpostens Joacim Lund og «Den store kjøttkokeboka» av Andreas Viestad.

- Hvis du først skal ta livet av et dyr, er det eneste høflige å spise alt sammen, har Andreas Viestad tidligere poengtert i Dagbladet.

Les mer:
Vegisterkaker - veganmisjonens mest populære oppskrift
Billigere middag uten kjøtt og fisk
Dagligvarebransjen: Salget av vegetarmat øker