Husker du sist du spiste kylling? Er du som en vanlig nordmann, er det ikke mange dagene - eller timene - siden.
Men husker du hva den smakte? Jeg tenker ikke på sausen, eller krydderne den kom sammen med. Jeg mener selve kyllingen.
Ikke det, nei?

Disse oppskriftene kan være for enkle for deg
Kylling overalt
De siste tiåra har kyllingforbruket her i landet eksplodert. Kylling har gått fra å være en litt eksotisk, dyr råvare, til å være overalt. Og det er mange grunner til det.
Kyllingkjøtt er litt lettere å fordøye enn rødt kjøtt, det er vanskelig å direkte mislike og det skal liksom være sunnere.
Men først og fremst er kyllingen et mirakel av effektivitet.
Gi en liten spurv av en fugl et par kilo med kraftfor, og du får ett kilo kylling på en måned.
Et bra regnestykke. Økonomisk sett.
Smakløs råvare
Men ikke for smaken. Moderne kylling smaker ofte ikke mer enn kalkun, som jo er kjent for å smake omtrent det samme som våt pappeske.
Må det være sånn? Nei, heldigvis ikke.
Som matskribent, økologisk småbonde og Skikkelig Serriøs Matelsker er jeg programforpliktet til å fortelle at du bare bør kjøpe kvalitetskylling.
«Kvalitetskylling» er stammespråk for en fugl fra en saktevoksende rase som har levd sitt liv i frihet, med variert kosthold, rikholdig med underholdning og intellektuell stimulans. Aller helst skal den ha samtykket til egen død.
For å være heeeelt sikker på at alt er på stell, bør du mate, stelle, slakte og ribbe fuglen selv.
Men som trebarnsfar med en kalender som består av flest hverdager, vet jeg at anskaffelse og tilberedelse av middagsmaten ofte er noe som skjer i den lille glipa mellom arbeidsklemme og hjemmeklemme.
Det er her den helt vanlige, navnløse kyllingen kommer godt med.
Stort sett møter vi den uten glede eller gru. Den bare er der. Spist er glemt. Det er umulig å elske den, men vanskelig å ikke være litt takknemlig for at den finnes.

Heldigvis finnes det måter å få den til å smake. Om ikke like deilig og like mye som de fineste utegående franske kapuner, så kan man i hvert fall sørge for at de utnytter sitt smakspotensial til fulle.
Skinnet bedrar aldri
Det første og enkleste du kan gjøre for å få kyllingen til å smake mer, er å følge med i butikken
Ta den pakken kylling som fortsatt har skinn på. Heller lår og vinger enn bryst, og heller noe som likner på en kroppsdel, enn noe som en maskin har skåret i bitte små biter for deg.
Resten er enkelt: Få opp tempen! Du vet den smaken av sprøstekt kylling? Av den beste helstekte kyllingen du har smakt?
Av den skikkelig gode rotisserikyllingen du spiste på gata i Paris?
Den kommer for en stor del av bruningen av skinnet.
Derfor lønner det seg å sette kyllingen inn i en skikkelig varm ovn, og å ta seg tid til å brune kyllingen skikkelig i panna eller gryta, selv når du skal bruke den i en gryterett.
Les også: Denne retten har jeg spist 500 ganger.
Hvorfor smaker kyllingen bedre når den har snurret rundt sin egen akse?