Kalorimerking av restaurantmenyer

Vil du ned i vekt? Se etter dette på restaurant

Står det å komme ned i vekt på menyen hjemme hos deg, kan du bli overrasket over resultatet av kaloritelling.

KALORIMERKING: Kalorimerking av menyer har liten effekt, viser en fersk amerikansk undersøkelse. Norsk ernæringsfysiolog mener likevel at restaurantgjester bør få tilgang til kaloriinnholdet i rettene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
KALORIMERKING: Kalorimerking av menyer har liten effekt, viser en fersk amerikansk undersøkelse. Norsk ernæringsfysiolog mener likevel at restaurantgjester bør få tilgang til kaloriinnholdet i rettene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ville du valgt annerledes og spist mindre dersom menyen på spisestedet opplyste om kaloriinnholdet? Ja, sier en fersk, amerikansk rapport.

Men ville kalorimerkingen hjulpet deg til å gå ned i vekt? Bare i meget beskjeden grad, konkluderer rapporten, som er laget av The National Bureau of Economic Research, en forskningsorganisasjon i Cambridge, Massachusetts. Forskerne fulgte et kontrollert utvalg personer som spiste i to ulike restauranter, og som fikk velge fra menyer med og uten kalorimerking.

Kalorimerking av menyene reduserte kaloriinntaket med 44,9 kalorier per måltid, eller bare tre prosent, fant forskerne ut. De regnet deretter ut at dette vil tilsvare en vektnedgang på en snau halvkilo i løpet av tre år.

Selv om amerikanerne valgte forretter og hovedretter med noe færre kalorier når de valgte fra kalorimerket meny, gikk vinninga opp i spinninga når det var tid for å velge dessert. Da glapp fokuset på kalorier, viser undersøkelsen. Kaloritelling betydde heller ikke mye for det som ble valgt av drikke under måltidet.

Liten kunnskap

- Folk flest har ikke peiling på kaloriinnholdet i maten. Derfor burde det absolutt være mulig å finne informasjon om dette i norske restauranters menyer, uttaler ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus, Tine Sundfør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer