Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kalorimerking av restaurantmenyer

Vil du ned i vekt? Se etter dette på restaurant

Står det å komme ned i vekt på menyen hjemme hos deg, kan du bli overrasket over resultatet av kaloritelling.

KALORIMERKING: Kalorimerking av menyer har liten effekt, viser en fersk amerikansk undersøkelse. Norsk ernæringsfysiolog mener likevel at restaurantgjester bør få tilgang til kaloriinnholdet i rettene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
KALORIMERKING: Kalorimerking av menyer har liten effekt, viser en fersk amerikansk undersøkelse. Norsk ernæringsfysiolog mener likevel at restaurantgjester bør få tilgang til kaloriinnholdet i rettene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ville du valgt annerledes og spist mindre dersom menyen på spisestedet opplyste om kaloriinnholdet? Ja, sier en fersk, amerikansk rapport.

Men ville kalorimerkingen hjulpet deg til å gå ned i vekt? Bare i meget beskjeden grad, konkluderer rapporten, som er laget av The National Bureau of Economic Research, en forskningsorganisasjon i Cambridge, Massachusetts. Forskerne fulgte et kontrollert utvalg personer som spiste i to ulike restauranter, og som fikk velge fra menyer med og uten kalorimerking.

Kalorimerking av menyene reduserte kaloriinntaket med 44,9 kalorier per måltid, eller bare tre prosent, fant forskerne ut. De regnet deretter ut at dette vil tilsvare en vektnedgang på en snau halvkilo i løpet av tre år.

ØKT BEVISSTHET: Folk burde ha tilgang til kaloriinnholdet for å kunne velge sunnere, mener Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø
ØKT BEVISSTHET: Folk burde ha tilgang til kaloriinnholdet for å kunne velge sunnere, mener Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø Vis mer

Selv om amerikanerne valgte forretter og hovedretter med noe færre kalorier når de valgte fra kalorimerket meny, gikk vinninga opp i spinninga når det var tid for å velge dessert. Da glapp fokuset på kalorier, viser undersøkelsen. Kaloritelling betydde heller ikke mye for det som ble valgt av drikke under måltidet.

Liten kunnskap

- Folk flest har ikke peiling på kaloriinnholdet i maten. Derfor burde det absolutt være mulig å finne informasjon om dette i norske restauranters menyer, uttaler ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus, Tine Sundfør.

Hun mener at den amerikanske studien er god, fordi den er gjort på et tilfeldig og representativt utvalg restaurantgjester.

- Resultatene av undersøkelsen viser at kalorimerking av menyer har liten effekt. Likevel vil mange nordmenn dra nytte av å få vite mer om innholdet i hva de spiser. Mange tror at en porsjon er en porsjon, og tenker ikke at kaloriinnholdet i pasta med fløtesaus er noe helt annet enn et kyllingbryst med grønnsaker.

Sundfør har respekt for dem som ikke har lyst til å vite om kaloriinnholdet i maten når de er ute og spiser, men mener kalorimerking kan være et nyttig verktøy og bidra til høyere bevissthet i befolkningen.

- Fedme er et økende problem, og hele én av fire menn og én av fem kvinner kan kategoriseres som helsefarlig overvektige. Restaurantene kunne jo ha to ulike menyer, en med og en uten kalorimerking, foreslår hun.

Ikke bare positivt

Et alternativ er at spisestedene legger ut menyer med kaloriinnholdet på nettsida.

- I dag har jo alle smarttelefon, og kan lete opp informasjonen på den måten. Slik kan du gå inn og sjekke maten før du kommer til restauranten, og slik på forhånd planlegge hva du skal spise, sier Sundfør.

Hun påpeker at kalorimerking ikke utelukkende har positive sider.

- Noen sliter med undervekt, og bør unngå fokus på kalorier. Dessuten kan kalorimerking lure deg til å velge usunn mat, som kan ha lavt kaloriinnhold fordi den er lagt opp i mindre porsjoner.

Gir dårlig samvittighet

MOT MERKING: Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede tror ikke at kalorimerking gjør at du spiser sunnere på restaurant. Foto: Svein Brimi
MOT MERKING: Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede tror ikke at kalorimerking gjør at du spiser sunnere på restaurant. Foto: Svein Brimi Vis mer

Fagansvarlig for kost og ernæring i Grete Roede, Karoline Steenbuch Lied, er ikke imponert over at kaloriinntaket ifølge forskningsrapporten i snitt ble redusert med bare 45 kalorier per måltid for dem som valgte mat fra kalorimerket meny.

- Det er veldig lite. Og hvis man da velger en dessert eller et ekstra glass vin fordi man selv tror man var så flink med selve middagen, ja da har man ikke oppnådd noe som helst.

Til tross for at Steenbuch Lied lever av å gjøre nordmenn lettere, er hun ikke begeistret for tanken om kalorimerking av norske restaurantmenyer.

- De fleste spiser ute på restaurant bare en gang iblant, og da synes jeg det skal være rom for å velge det man har mest lyst på, uten å påføre for mye dårlig samvittighet. Noen føler dessuten at slik merking blir et slags overformynderi.

Hun påpeker at flere studier viser at kalorimerking ikke fører til endring i atferd, og ikke har effekten man ønsker.

- Men for dem som spiser ute ofte, kan kanskje slik informasjon være nyttig. Da synes jeg at det er bedre med smilefjes-ikoner enn kaloriinformasjon. Næringsinnholdet er egentlig enda viktigere enn kaloriinnholdet, og bør være tilgjengelig på en nettside.

Steenbuch Lied mener at det i et folkehelseperspektiv ikke er valgene våre på restaurant som bør endres på, men snarere valgene vi tar hver dag i matbutikken, og hvor mye vi spiser fra dag til dag og på ukebasis.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!