HVA ER FORSKJELLEN? Begge er grovbrød, det ene er kjøpt i en dagligvarebutikk og det andre er kjøpt i et lokalt bakeri. 
<div>Foto: «TV 2 Matkontrollen»</div>
HVA ER FORSKJELLEN? Begge er grovbrød, det ene er kjøpt i en dagligvarebutikk og det andre er kjøpt i et lokalt bakeri.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
Vis mer

Storbakeriene som leverer til kjedene tilsetter ekstra gluten i både brød og loff:

Vil du unngå for mye gluten, kjøp brød fra mindre bakerier

Både butikkbrød og loff tilsettes ekstra hvetegluten, viser «TV 2 Matkontrollen». Unødvendig, mener bakeekspert.

(Dagbladet): Kveldens utgave av «TV 2 Matkontrollen» undersøker forskjellen på brød vi får kjøpt i butikk og brød fra et bakeri.

Det viser seg at storbakerier som produserer brød til butikkene tilsetter ekstra hvetegluten i mange brød. Selv i helt lyst bakverk som loff.

UNDERSØKER: «Matkontrollen» undersøker hva som egentlig er forskjellen på brød vi får kjøpt i butikk og brød fra et bakeri. Her er programleder Solveig Barstad på besøk hos Godt Brød.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
UNDERSØKER: «Matkontrollen» undersøker hva som egentlig er forskjellen på brød vi får kjøpt i butikk og brød fra et bakeri. Her er programleder Solveig Barstad på besøk hos Godt Brød.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»

Vis mer

Myke og luftige

Mindre bakerier ser ikke behovet for denne praksisen.

- Når butikkbrødene er tilsatt gluten er det ofte fordi vi forbrukerne ønsker luftige og myke brød, mener André Løvaas, baker ved matforskningsinstituttet Nofima.

EKSTRA GLUTEN: Storindustrien tilsetter ekstra gluten i mange grove brød for å få dem mer luftige, forklarer bakeekspert André Løvaas fra Nofima.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
EKSTRA GLUTEN: Storindustrien tilsetter ekstra gluten i mange grove brød for å få dem mer luftige, forklarer bakeekspert André Løvaas fra Nofima.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
Vis mer

Grove brød blir i utgangspunktet mer kompakte fordi grovt mel inneholder mindre gluten enn siktet mel, altså vanlig hvetemel.

Sikter vekk skalldelene

- I grovt mel er alle skalldelene med. Da blir det mindre gluten. I siktet mel sikter man bort skalldelene og får et hvetemel. Da vil glutenandelen gå opp. Derfor tilsetter ofte industrien ekstra gluten i grove brød for å få det luftig, sier Løvaas til «Matkontrollen».

Mindre bakerier bruker ikke ekstra gluten.

- Det handler om at de mindre bakeriene vil skille seg ut, samtidig som de store bakeriene har mye maskiner og kanskje tilpasser reseptene for at maskinene skal håndtere deigen, sier Løvaas.

MINDRE GLUTEN. Brødene fra de store brødfabrikkene inneholder ofte mer gluten enn bakervarer fra små bakerier. Her brød på Åpent Bakeri på Damplassen. &nbsp;FOTO OLAV OLSEN
MINDRE GLUTEN. Brødene fra de store brødfabrikkene inneholder ofte mer gluten enn bakervarer fra små bakerier. Her brød på Åpent Bakeri på Damplassen.  FOTO OLAV OLSEN Vis mer

Han tror ikke det er for å gjøre produksjonen billigere at en tilsetter ekstra gluten.

- Jeg tror ikke det. Man bruker det for å gjøre bakeprosessen mer stabil, sier Løvaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Småbakeriene tilsetter ikke

Et av de mindre bakeriene som ikke tilsetter ekstra gluten i brød, er Godt Brød.

Stein Arve Bernes, bakesjef i Godt Brød Norge, sier at brødene mister sin naturlige konsistens når man tilsetter ekstra gluten.

- Jeg kan ikke skjønne at man skal ha ekstra gluten bare for å få det mer voluminøst enn det egentlig er, sier han til Matkontrollen.

Bernes mener det blir et unaturlig brød når storindustrien tilsetter ekstra gluten.

- Mat skal jo stort sett være naturlig. Det skal ikke være ting i maten man ikke har behov for, sier Bernes til «Matkontrollen».

Tilsetter også i loff

Til og med loff og halvgrove brød tilsettes ekstra gluten. Det mener bakeekspert André Løvaas er helt unødvendig.

- Det er en bakefaglig diskusjon om hvorfor det er nødvendig. Jeg mener at det ikke er nødvendig.

- Hvorfor gjør de det likevel da?

VELG RIKTIG: Det viktigste er at brødet har mye næring, mener Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
VELG RIKTIG: Det viktigste er at brødet har mye næring, mener Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
Vis mer

- Jeg kan ikke svare for alle, men jeg mener at det ikke burde være noe grunn til å tilsette mer gluten i en loff, sier han.

Er det usunt?

- Det er ikke holdepunkter for å kunne si at det er noen negative helsekonsekvenser av å spise brød som er tilsatt ekstra gluten, så lenge man tåler gluten, sier Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet.

UNØDVENDIG: Stein Arve Bernes i Godt Brød sier ekstra gluten i brød er helt unødvendig.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
UNØDVENDIG: Stein Arve Bernes i Godt Brød sier ekstra gluten i brød er helt unødvendig.
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
Vis mer

Hun mener det viktigste er at man velger et brød som er mest mulig næringsrikt.

- Brødet bør ha mest mulig sammalt mel, og score høyt på brødskalaen. Det har vært mye negativt fokus på gluten i det siste, men mest sannsynlig er ikke gluten så farlig som man tror, sier Landaas til Matkontrollen.

To av ti brød får ekstra

Bakehuset er det største bakeriet i Norge og er eid av Norgesgruppen. De leverer bakervarer til Norgesgruppens butikker, blant annet Kiwi, Meny og Joker.

Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset, anslår at rundt 20 prosent i deres sortiment av ferske brød er tilsatt ekstra gluten.

- Det er litt avhengig av hvilke råvarer vi bruker i oppskriften vår, og hva slags resultater vi vil ha ut i den andre enden. Hvis vi for eksempel blander grovt mel eller mel som naturlig ikke inneholder mye gluten, så kan det være vi tilsetter ekstra gluten for å få den teksturen på brødet som vi ønsker og som forbrukeren foretrekker, sier han.

Ikke økonomiske grunner

- Er det økonomiske årsaker til at dere tilsetter ekstra gluten for å slippe å heve så lenge eller elte så lenge?

- Det har ingenting med bakeprosessen eller økonomiske årsaker å gjøre, det er kun fordi at vi skal få et bra produkt ut i den andre enden, sier han til Matkontrollen.

Også loff får ekstra gluten

- Men dere har jo tilsatt ekstra hvetegluten i spiralloffen. Den er jo ikke grov?

- Spiralloffen inneholder veldig mye smør. Det gjør at deigen kan bli veldig tung. For å gi en ekstra kraft til brødet har vi tilsatt litt hvetegluten i spiralloffen, sier Skrutvold.

Etter at «Matkontrollen» var på besøk hos Bakehuset og stilte spørsmålstegn ved ekstra gluten i loff, har nå de bestemt seg for å slutte med det. Dette har vært en prosess de har hatt fokus på de siste årene, ifølge Bakehuset.

Hva svarer de andre bakeriene?

Også de som lager brød for Rema 1000 og Coop bruker ekstra hvetegluten mange typer brød- også i loff.

GIR ETTER FOR PRESS: Innholdsfortegnelsen på brød og loff fra de store bakeriene kan fort bli annerledes. Bakehuset har etter Matkontrollens besøk bestemt seg for å slutte med ekstra gluten i loff. 
Foto: «TV 2 Matkontrollen»
GIR ETTER FOR PRESS: Innholdsfortegnelsen på brød og loff fra de store bakeriene kan fort bli annerledes. Bakehuset har etter Matkontrollens besøk bestemt seg for å slutte med ekstra gluten i loff. Foto: «TV 2 Matkontrollen» Vis mer

Coop får levert brød av Goman. Bakeriet eies av Coop Norge Industri. Coops kommunikasjonssjef, Harald Kristiansen, sier ekstra gluten tilsettes mange brød for bedre saftighet, ferskhet, volum og produksjonsstabilitet.

- Vi jobber imidlertid med å ta ut tilsatt hvetegluten i en del brød. I første omgang er dette barnebrødene, sier han.

Han sier også at de jobber for å produsere loff uten å tilsette ekstra gluten.

Bakeriene forandrer oppskriftene

- For å sikre produksjon og kvalitet tar dette litt tid, sier Kristiansen til Matkontrollen.

Rema 1000 sine brød blir levert av Mesterbakeren, som eies av butikkjeden.

- Vi lager store deiger og er avhengig av jevn kvalitet hver gang, sier Tove Finsrud, produktutviklingsdirektør i Mesterbakeren.

De er også i ferd med å bytte ut reseptene på fine brød som er tilsatt ekstra gluten.

- Men noen få unntak skal vi også gjøre dette på de halvgrove brødene, sier Finsrud.

Les også: Bør du droppe gluten?

Fristende brød og kaker helt uten gluten

Store prisforekjeller på glutenfrie varer