Vil «frede» fransk bagett

Frankrikes president tar til orde for at det er på tide at den tradisjonelle franske bagetten får UNESCO-status.

VERDENSARV? Frankrikes president Emmanuel Macron mener at den franske bagetten er verdensarv og håper at UNESCO verner den. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
VERDENSARV? Frankrikes president Emmanuel Macron mener at den franske bagetten er verdensarv og håper at UNESCO verner den. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I desember i fjor ble måten å lage pizza på i Napoli lagt til i UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

Frankrikes president har sett til nabolandet og ønsker at Frankrikes mest kjente bakverk, bagetten, bør få UNESCO-status.

Kulturarv

- Hele verden misunner oss for bagetten, sier Emmanuel Macron i et intervju med Europe 1, skriver BBC og CNN.

PRESIDENT: Emmanuel Macron. Foto: NTB scanpix
PRESIDENT: Emmanuel Macron. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi må bevare får ekspertise og kunnskap. Derfor må den klassifiseres som arv, sier han.

Det er nemlig ikke bare gamle bygninger eller landskap som får plass på UNESCOs verdensarvliste. Også tradisjonelle matvarer eller retter kan komme på den lista - slik som belgisk øl, blant annet.

Fire ingredienser

Fredag sa lederen for National Confederation of French Patisseries and Bakeries, Dominique Anract, at det er på tide å beskytte den ekte bagetten.

- Når jeg ser kvaliteten på brødene på supermarkedene, er det vanskelig å ikke bli sint, sier Anract til avisa Atabula, og fortsetter:

- Brødene er frosset, noe av det kommer fra Romania, eller hvem vet hvor, og ingenting utføres i henhold til kunstens regler, sier han.

Organisasjonen skriver på sine nettsider at bagetten trenger en hyllest - og sender derfor et forslag til UNESCO med en forespørsel om bagetten kan anses som immateriell kulturarv.

Det er ikke bare navnet og formen, men også oppskriften og ingrediensene Anract og Macron mener skal få kulturarv-status.

BBC skriver at den tradisjonelle bagetten allerede er beskyttet i fransk lov fra 1993. For å oppfylle kriteriene for en ekte bagett, må den bakes med følgende fire ingredienser: Hvetemel, vann, gjær og salt. Brødet skal ikke fryses eller inneholde konserveringsmidler.