Matbloggeren Gladkokken sa opp jobben for å lære folk å lage mat

Vil ta knekken på posematen

Matblogger Jan Henrik Syversen vil posematen til livs, er god til å kamuflere kjøkkentabber, og blir svett når han tenker på restaurantfrieriet til kona.

SA OPP JOBBEN: Jan Henrik Syversen, alias Gladkokken, sa opp en trygg jobb for å blogge om mat på heltid. Nå lanserer han direktesendte matkurs i sosiale medier for å lære folk å lage mat fra bunnen av. Foto: Privat
SA OPP JOBBEN: Jan Henrik Syversen, alias Gladkokken, sa opp en trygg jobb for å blogge om mat på heltid. Nå lanserer han direktesendte matkurs i sosiale medier for å lære folk å lage mat fra bunnen av. Foto: PrivatVis mer

Alt for mange bruker posemat og halvferdig industrimat, mener Jan Henrik Syversen, alias matbloggeren Gladkokken.

For rundt to år siden sa 40-åringen fra Oslo opp jobben som selger i energibransjen for å lage mat på heltid - og skrive om det. Syversen har aldri sett seg tilbake. Noen millioner oppskriftsklikk, en kokebok og 34 000 Facebook-følgere senere er han såre fornøyd med tilværelsen.

KRYDDERSMØR: Med dette på lur blir det lett å lage god sommermat, sier bloggeren. Foto fra bloggen.
KRYDDERSMØR: Med dette på lur blir det lett å lage god sommermat, sier bloggeren. Foto fra bloggen. Vis mer

- Jeg stortrives. Livet som matblogger er ikke akkurat A4, og det passer meg ypperlig. Hverdagen er blitt vekkerklokkefri, og full av god mat, fastslår han fornøyd.

Gladkokken følges av nordmenn i alle aldre over hele landet, men alle har de noe til felles, mener han: De vil bli flinkere til å lage mat, og de liker at oppskriftene de prøver seg på er detaljert beskrevet, trinn for trinn.

GLAD KOKK: - Jeg blir stolt hver gang jeg tar på meg kokkejakka, sier Syversen. Foto fra bloggen.
GLAD KOKK: - Jeg blir stolt hver gang jeg tar på meg kokkejakka, sier Syversen. Foto fra bloggen. Vis mer

- Mitt store mål er å spre grunnleggende matkunnskap. På Facebook-siden min mottar jeg masse spørsmål om alt mulig. Det er mange matglade mennesker der ute, og mange som trenger hjelp.

Bedre fra bunnen

Posemat er altfor ofte redningen for altfor mange, er bloggerens inntrykk. Syversens filosofi er at de aller fleste retter er lettere å lage, smaker bedre og koster mindre når de lages fra bunnen av, og ikke fra pose.

- Litt tørt pulver i en pose tilsatt vann kan aldri erstatte ekte råvarer, mener han.

Da Syversen ifjor ga ut kokebok, fulgte det videoinstruksjoner med til alle oppskriftene. Inspirert av de gode tilbakemeldingene han fikk på dette, har han nå pønsket ut et helt nytt grep. I disse dager legger han siste hånd på planene for en serie gratis og direktesendte matkurs i sosiale medier.

- Dette tror jeg kan bli skikkelig spennende. Jeg ønsker å være nytenkende, og spre mest mulig matglede, kommenterer han.

POKEBOWL: Fisk, grønnsaker og god dressing er ypperlig sommermat. Foto fra bloggen.
POKEBOWL: Fisk, grønnsaker og god dressing er ypperlig sommermat. Foto fra bloggen. Vis mer

Kamuflerer tabbene

På bloggen serverer han alt fra norsk tradisjonskost og amerikanskinspirert BBQ-mat, til asiatiske smaker og egne cocktailkreasjoner.

Om han gjør tabber i kjøkkenet? Å, jada. Stadig vekk.

- Men jeg er blitt veldig flink til å kamuflere dem! Alle gjør feil på kjøkkenet av og til, men det meste kan reddes, hvis man bare tenker litt kreativt.

PARMESANPOTETER: Farlig gode, sier Gladkokken om parmesanpotetene med chili. Foto fra bloggen.
PARMESANPOTETER: Farlig gode, sier Gladkokken om parmesanpotetene med chili. Foto fra bloggen. Vis mer

Om sommeren griller Syversen så ofte han kan, gjerne flere ganger i uka. Grønnsaker, salat, fisk, skalldyr og kjøtt. Alt legges på grillen.

- Jeg har dessuten fått meg en vedfyrt bakerovn, så det blir garantert noen pizzakvelder utover sommeren.

- Hvilken mattrend er du begeistret for?

ASIATISK: Godt fra grillen. Satayspyd med peanøttsaus. Foto fra bloggen.
ASIATISK: Godt fra grillen. Satayspyd med peanøttsaus. Foto fra bloggen. Vis mer

- Jeg er glad for at bevisstheten rundt matproduksjon og dyrevelferd øker. Alle burde tenke mer på hvor råvarene våre kommer fra. Jeg er glad i både kjøtt og fugl, men passer på å støtte produsenter som behandler dyrene sine bra.

Mat og vin med Eyvind Hellstrøm

- Hvilken ingrediens bruker du ekstra mye akkurat nå?

- Rødløk! Jeg sylter den, og bruker den på nesten alt. Veldig enkelt, og fantastisk på smak.

Hvordan Gladkokken lager den gode løken? Han bruker en klassisk syltelake etter prinsippet en, to tre: En del eddik, to deler sukker og tre deler vann. Laken kokes opp sammen med litt fersk ingefær. Rødløk i tynne skiver legges i den varme laken, avkjøles og oppbevares i kjøleskap.

BIFFSNADDER: Gammel traver i ny utgave, signert Gladkokken. Foto fra bloggen.
BIFFSNADDER: Gammel traver i ny utgave, signert Gladkokken. Foto fra bloggen. Vis mer

- Hvis du kunne velge en kokk du kunne få noen timer alene på kjøkkenet med?

- Da ville jeg valgt Eyvind Hellstrøm. Han er en legende, og jeg skulle gjerne tilbragt noen timer med god mat og vin på kjøkkenet sammen med ham.

Fridde ved desserten

På spørsmål om restaurantopplevelsen han aldri glemmer, trenger han ingen betenkningstid. Opplevelsen hadde ingenting med maten på restauranten å gjøre, men med noe ganske annet. Unge Syversen hadde nemlig bestemt seg for å fri til sin kjære under måltidet på Ekeberg-restaurantens eksklusive andre etasje den gangen for 12 år siden. Det skulle vise seg å bli alt annet enn lett:

- Jeg hadde kjøpt inn forlovelsesring og bestilt bord. Vi spiste en lekker åtteretters middag. Jeg satt småsvett med ringen på innerlomma, og fant aldri det rette tidspunktet. Det endte med at jeg gikk ned på kne foran hele restauranten da vi var igang med desserten, og kvelden gikk mot slutten. Aldri har jeg hatt så lite fokus på maten under en så god middag. Heldigvis sa hun ja.

Gladkokken pusler ikke bare hjemme i eget kjøkken. Han rykker også ut når andre måtte behøve hjelp. Innimellom dukker det opp mer spesielle oppdrag, som utfordringen han nå forbereder seg til. 12. august tar Syversen over kjøkkenet på Festningen Restaurant i Oslo. Et enkveldsstunt han gleder seg til.

PÅ JOBB: Mer spennende enn å sitte på kontor, sier Syversen om sitt nye liv. Foto: Privat
PÅ JOBB: Mer spennende enn å sitte på kontor, sier Syversen om sitt nye liv. Foto: Privat Vis mer

- Nervepirrende, men kjempegøy og veldig stas. Jeg elsker oppdrag av denne typen. Men hadde noen fortalt meg at jeg skulle ikle meg kokkejakke, og rykke ut for å lage mat til ukjente, glade mennesker over hele byen for noen år siden, hadde jeg aldri trodd dem.

Men hender det ikke innimellom at navnet, Gladkokken, kan være en anelse belastende?

- Det er ikke vanskelig å være glad når man får lov til å leve av sin hobby og drøm. Det verste som kan skje er at jeg må begynne å jobbe igjen, gliser Syversen.