Matsvinn i Norge

Vil tvinge butikkene til å gi bort mat

Vil pålegge bransjen å gi bort mat i stedet for å kaste den.

MILJØVENNLIG: Irmelin Benes har tidligere fortalt Dagbladet hvordan hun sparer penger - og miljøet ved å handle mat på tilbud. Her med butikksjef Ragnar Lystved i hennes lokalbutikk Extra. Nå vil MDG ha en ny matlov som pålegger butikker å gi bort maten de ikke får solgt. Foto: John T Pedersen / Coop
MILJØVENNLIG: Irmelin Benes har tidligere fortalt Dagbladet hvordan hun sparer penger - og miljøet ved å handle mat på tilbud. Her med butikksjef Ragnar Lystved i hennes lokalbutikk Extra. Nå vil MDG ha en ny matlov som pålegger butikker å gi bort maten de ikke får solgt. Foto: John T Pedersen / Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Matvett viser at matbransjen kastet mat for 20,6 milliarder i 2018. Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne mener at bransjen har mistet momentum og at farten nå har dabbet av. Dagens tiltak ikke er tilstrekkelig:

- Utviklingen har bremset opp. Det forteller meg at det ikke lenger holder å sette ned prisen på varer, men at det trengs flere og kraftigere virkemidler for å nå FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030.

En samlet matbransje har nå satt seg som mål å redusere matsvinnet. Initiativet ble tatt i 2017 og målet er å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030.

Den gang kalte daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen det for «verdens mest ambisiøse avtale mot matsvinn».

Og oppgaven er formidabel. Matvetts beregninger viser at matindustrien, dagligvarehandelen, hotellbransjen, kantiner og forbrukerne i Norge samlet står for et svinn på minst 390.000 tonn mat. Det tilsvarer om lag 76 kilo per innbygger.

Dyveke Elset er kommunikasjonsrådgiver for bærekraft i Norgesgruppen som blant annet eier Meny, Kiwi, Joker og Spar. Hun forteller at bransjen jobber systematisk med å redusere matsvinn:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer