Plantebaserte erstatninger og in vitro-kjøtt

Vil vi kjenne igjen maten om 20 år?

I 2040 vil mesteparten av «kjøttet» ikke komme fra slaktede dyr, heter det i en ny rapport.

TAKK OG FARVEL? Ifølge en ny rapport vil bare 40 prosent av kjøtt på middagstallerknene i 2040 komme fra dyr. Foto: NTB Scanpix
TAKK OG FARVEL? Ifølge en ny rapport vil bare 40 prosent av kjøtt på middagstallerknene i 2040 komme fra dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konsulentselskapet AT Kearney estimerer i en ny rapport at i år 2040 vil bare 40 prosent av kjøttet på tallerkenen vår være kjøtt slik vi kjenner det i dag.

Resten vil være plantebaserte erstatninger, eller såkalt in vitro-kjøtt, kjøtt framstilt i laboratorier.

Ifølge The Guardian, som nylig omtalte rapporten fra konsulentselskapet, har AT Kearney basert sine estimater på en rekke ekspertintervjuer.

«Den store husdyrindustrien er av mange sett på som et unødvendig onde, heter det i rapporten.

Videre heter det:

«Med fordelene nye, veganske kjøtterstatninger og laboratorieframstilt kjøtt har framfor konvensjonelt produsert kjøtt, er det bare et spørsmål om tid før de erobrer en betydelig markedsandel.»

- Skiftet mot mer fleksitariansk-, vegetarisk- og vegansk livsstil er ubestridelig, med mange forbrukere som kutter ned på kjøttkonsumet som et resultat av å bli mer bevisste på miljøet og dyrevelferden, sier partner Carsten Gerhardt i AT Kearney.

Vil redusere andelen kjøtt

Harald Moskvil, økobonde og landbrukspolitisk talsmann i MDG, tror ikke scenarioet AT Kearney skisserer er verken overdrevet eller usannsynlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer