Bryggeriene merker at nordmenn passer vekta

Vill jakt på «slankeølet»: - Måtte sjekke tallene to ganger

Bryggeriene gnir seg i hendene over at helsebevisste nordmenn teller kalorier og stadig oftere velger Lite-øl.

KALORIFORSKJELLER: Norske bryggerier opplever stor interesse for Lite-øl med mindre kalorier. Foto: Elisabeth Dalseg
KALORIFORSKJELLER: Norske bryggerier opplever stor interesse for Lite-øl med mindre kalorier. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå måtte jeg sjekke tallene to ganger, for de viser en sterk økning for dette produktet, forteller markedssjef i Aass Bryggerier, Sølvi Anita Eide.

Drammensbryggeriet solgte 33 prosent mer av Lite-øl, som er glutenfritt med 70 prosent færre karbohydrater og 30 prosent færre kalorier, i perioden januar til mai 2018, i forhold til samme periode i fjor.

Eide tipper at økningen skyldes flere faktorer. At folk flest er mer opptatt av helsa, er en av dem:

- Folk er blitt mer bevisste, og mange velger lettere produkter generelt. Lite-øl er et mer lettdrikkelig øl med mange fordeler. En god del velger nok også dette produktet fordi det er glutenfritt, uansett om de tåler gluten eller ei. Vi påvirkes nok alle av det vi leser, og det er mye fokus generelt på utvikling av produkter med helsefordeler.

STOR PÅ LITE-ØL: Aass Bryggerier tapper stadig mer Lite-øl til kaloribevisste nordmenn, forteller Sølvi Anita Eide i Aass Bryggerier
STOR PÅ LITE-ØL: Aass Bryggerier tapper stadig mer Lite-øl til kaloribevisste nordmenn, forteller Sølvi Anita Eide i Aass Bryggerier Vis mer

Hun legger til at godt maivær og flere utsalgssteder selvsagt også har hjulpet på salgsstatistikken for bryggeriet.

LETTERE: Lite-ølet har mindre karbohydrater, mindre kalorier og er fri for gluten.
LETTERE: Lite-ølet har mindre karbohydrater, mindre kalorier og er fri for gluten. Vis mer

Salgsutviklingen i Aass Bryggerier bekrefter den generelle trenden, skal vi tro Hege Ramseng i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Foreningen registrerer en tydelig økning i interessen både for øl med færre kalorier og øl med lavere alkohol.

KALORIFORSKJELLEN

  • Lite-øl inneholder 28 kcal per desiliter.
  • Vanlig pils inneholder 41 kcal per desiliter.
  • Flere av Lite-ølene er glutenfrie. Bare glutenfritt øl merket «Lite» har færre kalorier enn vanlig øl. Det finnes en rekke andre typer glutenfritt øl, med kaloriinnhold på linje med vanlig øl.

- At mange etterhvert velger Lite-øl, har å gjøre med et stadig økende fokus på helse, kropp og sunnhet. Stadig flere passer på kaloriinntaket, også når de drikker alkohol, og ser på dette som et slags «slankeøl». Samtidig gjelder vel regelen om alt med måte også her, uttaler Ramseng til Dagbladet.

- Et godt alternativ

Den ledende leverandøren av Lite-øl, Ringnes, har også hatt en god vekst på sine tre produkter, Tuborg Lite, Ringnes Lite Pilsner og Ringnes Lite Mørk Pilsner.

OPPSVING: Ringnes er markedsleder på Lite-øl og merker økt etterspørsel. Foto: Ringnes
OPPSVING: Ringnes er markedsleder på Lite-øl og merker økt etterspørsel. Foto: Ringnes Vis mer

- Vi noterer oss for en økning på fem prosent på våre Lite-produkter hittil i år, og ti prosent siden 2016. Vi ser absolutt positivt på utviklingen innen dette segmentet, sier Daniel Bernstein, merkevaresjef for øl i Ringnes.

Bernstein peker på at etterspørselen etter produkter med redusert innhold av kalorier og karbohydrater er merkbar innen flere ulike varekategorier enn øl.

- Mange vil ha mat og drikke med færre kalorier uten å legge om vanene sine. Da er Lite-produktene et godt alternativ til vanlig øl, mener han.

- Fokus på helse og sunnhet

SALGSVEKST: Marketingsjef i Hansa Borg Bryggerier, Alf Helge Halland, kan notere seg for et godt salg av Lite-øl. Foto: Hansa Borg Bryggerier
SALGSVEKST: Marketingsjef i Hansa Borg Bryggerier, Alf Helge Halland, kan notere seg for et godt salg av Lite-øl. Foto: Hansa Borg Bryggerier Vis mer

Alf Helge Halland, direktør for Marketing og Uteliv i Hansa Borg Bryggerier AS, tror at årsaken til Lite-produktenes popularitet er todelt:

- Det generelle fokuset på helse og sunnhet blant norske forbrukere gjør at mange velger et forfriskende øl som har litt færre kalorier og karbohydrater. Alle våre Lite-produkter er dessuten glutenfrie. Derfor tror vi også at en del av salget går til forbrukere som må begrense gluteninntaket sitt.

Hansa Borg opplever det de kaller et «stabilt, godt salg» av de kalorilette ølvariantene.

- Hittil i år har vår Hansa Lite hatt en vekst på nesten tre prosent. Den utgjør cirka 5 prosent av det totale volumet vi selger av Hansa i norsk dagligvare, opplyser Halland til Dagbladet.

VALGETS KVAL: Utvalget i øl har eksplodert. Mange foretrekker av ulike årsaker Lite-øl med færre kalorier og mindre karbohydrater. Foto: Shutterstock
VALGETS KVAL: Utvalget i øl har eksplodert. Mange foretrekker av ulike årsaker Lite-øl med færre kalorier og mindre karbohydrater. Foto: Shutterstock Vis mer

- For tynt i smaken

Ølkjenner og forfatter av bøkene Håndbok i ølbrygging og Ølsmaking, Gustav Foseid, forstår at de som vil ha færre kalorier og en lettere ølsmak velger Lite-øl.

IKKE BEGEISTRET: Ølkjenner Gustav Foseid foretrekker et kraftigere og fyldigere øl, framfor Lite-varianten. Foto: C. L. Berg
IKKE BEGEISTRET: Ølkjenner Gustav Foseid foretrekker et kraftigere og fyldigere øl, framfor Lite-varianten. Foto: C. L. Berg Vis mer

- Når Lite-øl produseres, lages det med mindre fylde, sødme og alkohol enn vanlig pils. Selv drikker jeg nesten aldri Lite-øl. Jeg synes det blir litt for tynt i smaken, og foretrekker heller å drikke litt mindre av et kraftigere øl.

Foseid understreker at han drikker øl for å kose seg, og velger da som regel noe med mer smak og fylde.

- Selv om de er litt mer usunne tar jeg gjerne en britiskinspirert bitter til maten, eller en vanlig pils i sola. Øl blir aldri sunt, og inneholder både tomme kalorier og alkohol. Dette gjelder både for Lite-øl og andre øltyper.

Begrensningens kunst

LURT VALG: Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede mener Lite-ølet er lurt for de vektbevisste. Foto: Svein Brimi
LURT VALG: Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede mener Lite-ølet er lurt for de vektbevisste. Foto: Svein Brimi Vis mer

Fagansvarlig for kosthold i Grete Roede, Karoline Steenbuch Lied, sier at de som teller kalorier godt kan drikke Lite-øl.

- Dette ølet er blant øltypene med færrest kalorier. Flest kalorier har for eksempel bokkøl og bayerøl. Vanlig pils ligger omtrent midt imellom.

Steenbuch Lied er likevel mest opptatt av mengden som drikkes, uansett hva slag øl som helles i glasset. Trikset er å ikke la helgen vare hele uka.

- Alle må få kose seg litt i sommersola, men det gjelder å begrense seg og ha et bevisst forhold til hvor mye man drikker. Og drikk gjerne vann ved siden av. Da orker du mindre alkohol, råder hun.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer