REVET BORT: Alle ville ha en bit av verdens beste ost etter at den i helgen gikk til topps i oste-vm i Bergen. Fanaosten tok gull i konkurranse med 3471 andre oster fra 41 land.
REVET BORT: Alle ville ha en bit av verdens beste ost etter at den i helgen gikk til topps i oste-vm i Bergen. Fanaosten tok gull i konkurranse med 3471 andre oster fra 41 land. Vis mer

Norsk ost kåret til verdens beste:

Vill jakt på snakkis-osten: - Klarer ikke å levere nok

Butikker opererer med ventelister etter at en liten gulost fra Bergen ble kåret til verdens beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske osteelskere la seg på hjul da melkebonde og osteyster Jørn Hafslunds goudalignende gulost fredag ble kåret til verdens beste under osteverdensmesterskapet i Bergen. Fanaosten slo knock-out på 3471 andre oster fra hele 41 land.

BEST AV ALLE: En himmelfallen Jørn Hafslund tok i mot førsteprisen i årets oste-vm fredag kveld. Foto: Hanen
BEST AV ALLE: En himmelfallen Jørn Hafslund tok i mot førsteprisen i årets oste-vm fredag kveld. Foto: Hanen Vis mer

- Helt knall i padden! Jeg forstår ennå ikke helt hva som har skjedd, sier en fremdeles himmelfallen Jørn Hafslund fra Ostegården på Krokeide utenfor Bergen, til Dagbladet mandag ettermiddag.

Det er bare to år siden den norske blåmuggosten, Kraftkar, fra Tingvoll, vant samme pris i mesterskapet, den gang i San Sebastian i Spania.

Og har du ennå ikke sikret deg et stykke av gullosten, ligger du tynt an. Det bekrefter osteansvarlig, Siri Helen Hansen-Barry i Meny, dagligvarekjeden som forhandler osten over hele landet.

Umiddelbar bestselger

GULLOSTEN: Fanaosten forsvant raskt fra diskene, forteller osteansvarlig i Meny-kjeden, Siri Helen Hansen-Barry. Foto: Privat
GULLOSTEN: Fanaosten forsvant raskt fra diskene, forteller osteansvarlig i Meny-kjeden, Siri Helen Hansen-Barry. Foto: Privat Vis mer

- Butikkene våre opplevde et kraftig oppsving i salget av Fanaosten allerede fra lørdag morgen, bare timer etter at nyheten om VM-seieren sprakk. Nå opererer flere butikker med ventelister. Vi klarer ikke å levere nok akkurat nå. Men den som venter på noe godt, venter jo ikke forgjeves, uttaler Hansen-Barry.

Hun satt selv i superdommerpanelet, som stemte fram Fanaosten i konkurranse med 15 andre finaleoster. Verdt å nevne er at en liten tradisjonell brunost fra Stordalen Gardsbruk i Telemark tok et oppsiktsvekkende sølv i mesterskapet, som regnes som det mest prestisjefylte i osteverdenen.

- Vi solgte 300 kilo Fanaost i hele forrige uke. 220 av dem på lørdag, opplyser Hansen-Barry.

Osten var den 5. mest solgte osten av alle oster hos Meny på lørdag. Uka før var den ikke en gang på topp 50-lista, forteller hun.

Hansen-Barry har samarbeidet tett med Jørn Hafslund og Ostegården i flere år, og forteller at tårene trillet da det gikk opp for henne at osten hans ville gå til topps under seansen fredag.

- Jeg måtte holde avstemningsarket foran ansiktet, for å skjule at jeg gråt. Så glad var jeg, sier hun.

Kuer som gresser i sjøkanten

Hun forteller at en firekilos bit av Fanaosten ble auksjonert bort like etter at osten var kåret til verdens borte. En lykkelig mann fikk tilslaget på fire kilo gull-ost for 7500 kroner.

Meny skal levere Fanaost fra Ostegården også i året som kommer, men Hansen-Barry minner om at dette er en småskalaost, og at den skal lagres i over ett år før den selges.

- Men vi kommer til å få jevnlige drypp til butikkene våre av osten, og hvis du ikke finner den, går det jo an å prøve en av de mange andre gode norske ostene, oppfordrer hun.

Osteprodusenten selv forklarer suksessen bak osten med gode råvarer og godt håndverk.

- Kyrne beiter fritt hele sommeren, på en gammel eng i sjøkanten som består av 14, 15 ulike typer gress og lyng. Dette setter en helt spesiell smak på melken som brukes i osteproduksjonen, sier Jørn Hafslund.

Han har bare 12 melkekyr, og må kjøpe inn melk fra Tine for å produsere nok av den populære Fana-osten. Hvordan framtida ser ut, er ikke Hafslund sikker på, men han starter med å sette seg ned sammen med gode samarbeidspartnere, og satser på at gullosten skal nå ut til enda flere i åra som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer