Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Årets største julebordshelg er her

Ville tilstander på norske julebord: - Mange er fulle før middagen

Mange nordmenn sitter i timevis på bar før de går på julebordet for å drikke mer og tafse på servitørene.

MER ALKOHOL I JULEN: Restaurantene åpner opp om gjestenes oppførsel når julebordsesongen er i gang for fullt. - Mange er for fulle allerede før selskapet har begynt, sier eier av Engebret Café i Oslo, Kay Johnsen.
MER ALKOHOL I JULEN: Restaurantene åpner opp om gjestenes oppførsel når julebordsesongen er i gang for fullt. - Mange er for fulle allerede før selskapet har begynt, sier eier av Engebret Café i Oslo, Kay Johnsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kay Johnsen, eier av Engebret Café i Oslo, står i døren hver kveld i november og desember. Han tar imot 33000 ivrige julebordgjester i løpet av de to hektiske førjulsmånedene. Johnsen ser alle slags mennesker i alle mulige tilstander.

- Det virker som om de ansatte har begynt å arrangere julebord for bedriften på egen hånd, istedenfor at ledelsen har ansvaret, sier Johnsen til Dagbladet.

Må snu i døren

En tur på Engebret før jul er en fast tradisjon for mange av gjestene hans. Andre kommer for første gang.

- Blant våre faste gjester er det mange som har sterke ønsker både om hvilket bord og hvilken servitør de vil ha. Alt skal være som i fjor. Forandringer er lite populært, forteller han.

«Tidligere denne måneden hadde vi en episode der en gjest kløp en av servitørene bak.» Kay Johnsen, restauranteier
TAR IMOT 500 GJESTER: Hver kveld er Kay Johnsen hovmester ved Engebret Café i Oslo. Han opplever det meste i julebordsesongen. (Foto: Privat)
TAR IMOT 500 GJESTER: Hver kveld er Kay Johnsen hovmester ved Engebret Café i Oslo. Han opplever det meste i julebordsesongen. (Foto: Privat) Vis mer

Humøret og dagsformen til gjestene er av stor betydning, forteller Johnsen, som er hovmester om kvelden. Noen ganger må han be enkelte om å snu i døren.

- Mange er for fulle allerede før selskapet har begynt. I julebordsesongen drikkes det uten tvil mer alkohol enn ellers.

Blant de mange gjestene Engebret serverer julemat til i løpet av sesongen, er det som regel et par stykker som blir kastet på dør på grunn av for mye innabords.

- Du får ikke lov til å ødelegge kvelden for de andre gjestene ved å være for full. Heller ikke de ansatte skal måtte bli utsatt for dette, sier han.

Alkoholfritt øl til de berusede

Og dersom servitøren underveis opplever at folk blir i overkant beruset, skal du ikke se bort fra at de blir servert alkoholfritt øl. Og det uten at gjesten selv vet det.

- Med norsk, fet julemat hører alkohol til, men noen ganger blir det for mye av det gode. Da kan servitøren ta et valg som dette, nettopp for å unngå ubehagelige situasjoner med gjester som klart har drukket for mye. Vi overskjenker aldri, sier Johnsen.

Han opplyser også at det er nulltoleranse for tafsing på de ansatte.

- Skjer dette, blir personen kastet rett på dør, og er ikke velkommen igjen. Vil ikke han/hun gå, må hele selskapet ut. Tidligere denne måneden hadde vi en episode der en gjest kløp en av servitørene bak. Da hun sa ifra, endte det med at gjesten nærmest ba om unnskyldning på sine knær.

En hånd opp under skjørtet

- Berusede gjester som tar deg opp under skjørtet, kommer med slibrige komplimenter og som venter på deg utenfor når du skal gå hjem, er noe mange kvinnelige servitører har opplevd, sier Laila M. Berge, som har mange år bak seg i restaurantbransjen, og som i selv har fagbrev som servitør.

- Dessverre ser det ikke ut til at situasjonen har forandret seg noe særlig siden jeg jobbet på gulvet selv, for mange år siden. De fleste gjester er hyggelige og ordentlige, men når det er for mye alkohol med i bildet er det alltid noen som glemmer vanlig folkeskikk, og gjør ting de ellers ikke ville ha gjort, sier Berge, som er daglig leder for Lærlingekompaniet og initiativtaker til den nystartede videregående skolen Norsk Restaurantskole, som utdanner servitører og kokker.

UTFORDRING: Laila M. Berge underviser lærlinger i restaurantbransjen i hvordan de skal takle berusede gjester.
UTFORDRING: Laila M. Berge underviser lærlinger i restaurantbransjen i hvordan de skal takle berusede gjester. Vis mer

- Jeg bruker mine egne erfaringer i undervisningen av ungdommer som skal inn i bransjen. De må forberedes på hva slags utfordringer de kan komme til å møte gjennom krevende gjester av ulike slag. Jeg lærer dem at de må si ifra hvis de blir utsatt for ubehagelige episoder med gjester. Både til gjesten og til sin overordnede, som har ansvaret for å rydde opp i situasjonen.

Berge klarer heller aldri å glemme følgende episode, som skjedde da hun var nyutdannet servitør:

IKKE GJØR DETTE: Advokatfullmektig i Advokatfirmaet Hjort, Trygve Harlem Losnedahl, har gått gjennom en del dommer fra norske domstoler. På bakgrunn av disse har han laget en liste over hva du ikke bør gjøre på årets julebord, dersom du er glad i jobben din og kollegaene dine. Dommene det vises til er fra Agder, Borgarting, Eidsivating, og Gulati... Vis mer

- Jeg var på vei gjennom restauranten med et stort brett med drikkevarer. Ved et av bordene jeg passerte satt en mann som hadde fått litt for mye å drikke. Plutselig stakk han ut benet foran meg, så jeg snublet og alt gikk i gulvet. Jeg ble så rasende at jeg slo til ham midt i ansiktet, før sjefen min kom og viste ham på dør.

På bar i mange timer før middag

- De aller fleste oppfører seg bra. Der det oppstår episoder, er det alltid alkohol med i bildet, sier Jørn Lie, som i november og desember ønsker 20 000 gjester velkommen til bords på spisestedene Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo.

- Ofte opplever vi at gjester som kommer til andre bordsetning har gått rett på bar fra jobben, og varmet solid opp før de kommer til oss. Hvis vi ser at gjesten er i overkant påseilet, setter vi raskt ned foten. Vi som jobber her skal også ha en hyggelig kveld, sier Lie.

Lie og hans ansatte har klare rutiner for hva som skjer hvis en gjest blir overstadig beruset eller oppfører seg dårlig. De ser fort når en gjest begynner å få nok.

- For mange blir kvelden lang og fuktig. Hvis et herrelag plystrer på sin femte akevitt den kvelden, er vi ekstra observante. Vi har interne rutiner for hvordan vi kan bremse ned alkoholinntaket.

Hvis en av gjestene i et selskap har fått i seg for mye, henvender Lie og hans ansatte seg til verten for selskapet, som ofte har drukket litt mindre enn de andre. Situasjonen løser seg som regel, forteller Lie.

Han har følgende råd til deg som skal på julebord:

- Uansett hvor flott du synes servitøren er: Ikke ta på henne! Gi gjerne et hyggelig kompliment, men stopp der. Og hvis du skal på vorspiel, ta det med ro. Drikker du for mye før du kommer, får du ikke en optimal måltidsopplevelse hos oss.

Lies drømmegjest sier i fra hvis de blir 8 og ikke 12 gjester rundt bordet. Han kommer i tide, og er innstilt på å ha en hyggelig kveld.

«Guttas julebord»

- I julen er det ekstra mange folk med ekstra godt humør. Det er bra, men det følger også med ulemper. Mange tar seg et glass for mye før de kommer til oss, sier Ann-Helen Svinø, fungerende daglig leder ved Stortorvets Gjæstgiveri.

Hun forventer at restauranten tar i mot 20.000 gjester i løpet av november og desember måned.

I forkant av julebordsesongen holdt Svinø selv kurs for sine ansatte.

- Hvordan servitørene skjenker alkohol på julebordene, med skjenkeloven i bakhodet, er viktig for oss å gjennomgå, sier hun.

Restauranten har også lagt inn notater på de gjestene som tidligere har vist seg å være ufine mot personalet.

Ann-Helen Svanø, Stortorvets Gjæstgiveri. (Foto: Privat)
Ann-Helen Svanø, Stortorvets Gjæstgiveri. (Foto: Privat) Vis mer

- Og dersom det står notert «guttas julebord» i bestillingen, kan det hende vi må ta forhåndsregler, legger Svinø til.

Hun har følgende råd til deg som gjest: Ikke drikk så mye før du ankommer julebordet. Fortsett heller festen etter middagen.

I tillegg lønner det seg alltid å kommunisere med servitøren under hele kvelden.

- På den måten blir du som gjest fornøyd, fordi vi kan gi best mulig service. Når gjester sier fra ved bordet har vi anledning til å rette opp og gi gjesten en god opplevelse på stedet. Da slipper man å klage i etterkant, og julebordet blir vellykket, avslutter hun.

For full til å dra hjem til kona

Daglig leder av Mathallen Oslo, Frode Rønne Malmo, tar imot 5000 gjester i desember. Han sier til Dagbladet at julebordsesongen stort sett går smertefritt for seg, men det er en episode han aldri glemmer.

Frode Rønne Malmo, daglig leder av Mathallen. (Foto: Finn Ståle Felberg / Mathallen)
Frode Rønne Malmo, daglig leder av Mathallen. (Foto: Finn Ståle Felberg / Mathallen) Vis mer

- Vi har en lavvo på utsiden av Mathallen. Å bruke en kniv til å skjære opp denne, ta seg inn og overnatte her, fordi man var for full til å dra hjem til kona, er ikke det vi ønsker, sier han.

Malmo opplever mye fyll i julebordstiden.

- Vi prøver å være både tålmodige og forståelsesfulle. Vi hjelper gjerne gjestene inn i taxien om de trenger en støttende hånd, sier han.

- Hvordan er drømmegjesten?

- Han er der for å hygge seg, og passer på å drikke et glass vann innimellom, avslutter Malmo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!