Miljørevolusjon på Vinmonopolet:

Vinmonopolet går over til plastflasker: - Målet er all vin under 150 kroner

All ny vin til under 150 kroner på Vinmonopolet skal i år tappes på plast, papp, aluminium eller lettglass.

<strong>MILJØSMART:</strong> Tradisjonelle glassflasker får konkurranse når Vinmonopolet nå satser tungt på miljøvennlig emballasje. Her, en halvliter italiensk rødvin på Tetra-Brik-kartong. Foto: Per Ervland
MILJØSMART: Tradisjonelle glassflasker får konkurranse når Vinmonopolet nå satser tungt på miljøvennlig emballasje. Her, en halvliter italiensk rødvin på Tetra-Brik-kartong. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PET. Pouch. Tetra-Brik. Lettglass. Lær deg begrepene like godt først som sist. Det skjer nemlig ting i Vinmonopolets hyller. Flaskene, som før var av tykt glass, er stadig oftere av plast, eller PET, som bransjen kaller det. Ved siden av bergene med pappvin finner du vin pakket i små melkekartongliknende bokser med skrukork, metallbokser med flipkork og stående poser med håndtak.

Materialet er nøytralt, og vinen tar ikke smak av plasten Aina Mee Myhre, Master of Wine med masteroppgave om vin på plastflasker

Vin tappes i økende grad i nye forpakninger, og ikke uten grunn, skal vi tro miljørådgiver i Vinmonopolet, Rolf Erling Eriksen:

- Glassproduksjon er den suverent mest miljøbelastende enkeltfaktoren ved Vimonopolets virksomhet. Derfor ønsker vi nå å legge bedre til rette for kunder som ønsker å gjøre smarte valg.

I første omgang har landets vinimportører fått klar beskjed om at store deler av vinen de leverer til Vinmonopolet i år må komme i miljøvennlig emballasje.

Miljøsmart under 150 kroner

- Målet er at alle nylanserte viner til under 150 kroner i år skal være tappet på miljøsmart emballasje. Det innebærer vin pakket i alt fra plast, lettere glass og stående poser, til aluminiumsbokser og papp. Felles for alle er at de skal veie under 420 gram per 0,75 liter, forteller Eriksen.

VINKØ: Utenfor Vinmonopolet på Aker brygge sitter syv menn som fortsatt har ett og et halv døgn igjen i kulda. De venter på å få kjøpe eksklusiv og ettertraktet vin, på det de hevder er billigsalg. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Tiltaket gjelder vin i basisutvalget, og ikke bestillingsutvalget.

En ny miljøanalyse utført på oppdrag fra vinmonopolene i Norge, Sverige og Finland viser ifølge miljørådgiveren at emballasjen er den desidert største miljøfaktoren hvis vi følger produktet fra råvare til konsumert sluttprodukt.

- I en kompleks verdikjede med ulike miljøutfordringer er vekt på emballasjen - og særlig redusert bruk av glass - noe av det enkleste vi kan ta tak i og måle miljøeffekten av. At vi i Norge er verdensmestere i kildesortering og retur av emballasje, sikrer jo at plastemballasje kommer svært godt ut miljømessig, fortsetter Eriksen.

Vurderer pant på plastflasker

- Vil Vinmonopolet vurdere å innføre en panteordning for plastflasker?

- Ja, vi holder på å utrede muligheten for å innføre pant på PET. Dette for å sikre så høy returandel som mulig. Retursystemet for glass fungerer utmerket med svært høy returandel, så pant her er ikke aktuelt.

<strong>PLASTMAGNUM:</strong> 150 cl italiensk rødvin på lett plastflaske.
PLASTMAGNUM: 150 cl italiensk rødvin på lett plastflaske. Vis mer

Eriksen opplyser at den tyngste glassflaska i polets butikker veier cirka 1,1 kilo uten innhold, mens den letteste glassfisken veier rundt 360 gram. Kvalitetsegenskaper og bruddstyrke er ifølge miljørådgiveren tilnærmet identisk for begge variantene.

- Grensen på 420 gram for «miljøsmart emballasje» er bestemt gjennom et samarbeid mellom de Nordiske monopolene. Grensen vil derfor kunne flyttes og bli lavere på sikt, tilføyer Eriksen.

Monika Wessel, produktsjef i Vinmonopolet, har stor tro på at de nye emballasjetypene vil slå an blant publikum.

- Når de spurte i en undersøkelse ble forklart miljøeffekten, svarte 56 prosent at de ville valgt plastflaske framfor tradisjonell glassflaske.

Utslipp fra 36 bilturer rundt jorda

Effekten av å gå fra tradisjonelt glass til lettere emballasje for vin som selges i stort volum er betydelig, forteller Wessel:

<strong>MILJØEFFEKT:</strong> - Mange vil velge miljøvennlig, tror produktsjef Monika Wessel i Vinmonopolet. Foto: Privat
MILJØEFFEKT: - Mange vil velge miljøvennlig, tror produktsjef Monika Wessel i Vinmonopolet. Foto: Privat Vis mer

- Vi regnet ut at ved å bytte fra glass til lettglass for én konkret vin blant polets ti bestselgere ville man redusere utslippene av CO₂ med 175 tonn. Dette tilsvarer utslippene fra 36 bilturer rundt jordkloden. Ved å bytte til plast vil effekten bli enda større.

I skrivende stund er 4 av Vinmonopolets 50 bestselgende svakviner på plastflaske. At nordmenn elsker vin på boks er også en fordel:

<strong>POSEALTERNATIV:</strong> Vinpose med tappekran og håndtak.
POSEALTERNATIV: Vinpose med tappekran og håndtak. Vis mer

- Vi er i den heldige situasjonen i Norge at vi har en svært høy andel vin solgt i boks. Jeg aldri vært så positiv til pappvin som etter at jeg begynte å sette meg inn i klimaproblematikken knytta til våre produkter. 61 prosent rødvin og 57 prosent hvitvin solgt på boks hittil i år er kjempebra, fastslår Wessel.

- Aktuelt tema for bransjen

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og Brennevinleverandørenes Forening (VBF), opplyser at bærekraft er nedfelt i handlingsplaner og strategier hos de fleste av de ledende importørene, og at miljøvennlig emballasje er et aktuelt tema for bransjen.

- Vi merker at forbrukerne har blitt mer miljøbevisste. Da de første PET-flaskene kom for noen år siden ble det ikke noe særlig salg. Nå ser vi at flere kunder ønsker denne typen emballasje, også fordi den er mer praktisk enn tradisjonelle glassflasker. Mange har kjøpt vin på boks i mange år, og slik vært mer miljøvennlig enn de kanskje har visst om.

Jordheim understreker at de nye typene emballasje kan være en utfordring for vinen:

<strong>PÅ KANTEN:</strong> Merking av hyllekantene skal hjelpe kundene til å velge miljøsmart. Foto: Cecilie L. Berg
PÅ KANTEN: Merking av hyllekantene skal hjelpe kundene til å velge miljøsmart. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

- Verken PET eller boks kan gi samme beskyttelse over tid som glass. Miljøvennlig emballasje som papp og plast er derfor best egnet til såkalte konsumviner, som skal drikkes innen ett år etter tapping. Vin er jo tross alt et landbruksprodukt, og må oppbevares på best mulig måte. Alt kan med andre ord ikke selges på papp.

Resirkulerbar plast og lett glass

Arcus er blant vindistributørene som har satt seg klare, grønne mål. Ifølge selskapets årsberetning skal 35 prosent av alle egentappede flasker være i resirkulerbar plast innen 2020. For selve vinen og brennevinet er målet at 15 prosent av alle solgte enheter skal være framstilt på en miljøvennlig måte.

- Velger man en lett forpakning, velger man miljøsmarte produkter med lave CO₂-avtrykk. Lett emballasje er mindre energikrevende både å framstille, gjenvinne og transportere. Så enkelt er det, sier Øystein Gogstad-Andersen, daglig leder i Arcus Wine Brands.

Ifølge Gogstad-Andersen er overvekten av selskapets lanseringer denne våren i lettvektsforpakning av typen boks, pose og plastflaske.

<strong>KLART SOM PLAST:</strong> Kjøper du ny vin i de nederste prisklassene er sjansen stor for at den kommer i miljøsmart emballasje, som denne økologiske italieneren i plast.
KLART SOM PLAST: Kjøper du ny vin i de nederste prisklassene er sjansen stor for at den kommer i miljøsmart emballasje, som denne økologiske italieneren i plast. Vis mer

- Og mesteparten av dette er tappet hos Arcus i Norge, noe som gir en enda større miljøgevinst. Vinen fraktes i containere til Norge og klargjøres for salg her.

Vinen som tappes på plastflasker er hovedsakelig såkalte drikkeviner, eller ferske viner:

- PET er ikke noe format for viner som skal lagres over lang tid. Vi anbefaler å drikke vinen innen åtte måneder for hvitvin og 12 måneder for rødvin, sier Gogstad-Andersen.

Arcus tapper også mye vin på glassflasker, men bruker i hovedsak lettere glassflasker.

- Disse flaskene har de samme lagringsegenskapene som tradisjonelle glassflasker.

- Nesten all vin drikkes med en gang

<strong>STORE FORSKJELLER:</strong> - Små Tetra-kartonger veier svært lite i forhold til annen emballasje, sier Ronny Bjørklund i Orbis Wines.
STORE FORSKJELLER: - Små Tetra-kartonger veier svært lite i forhold til annen emballasje, sier Ronny Bjørklund i Orbis Wines. Vis mer

- Mange viner er økologiske, men uten miljøsmart emballasje. Har man begge deler, er dette et stort bidrag i arbeidet med å gjøre vinindustrien grønnere, sier Ronny Bjørklund, som jobber med problemstillingen på heltid i importselskapet Orbis Wines, som er en del av Solera-gruppen.

Her er filosofien at alle firmaets produkter skal være bærekraftig produsert, enten økologisk eller biodynamisk, og være tappet på miljøsmart emballasje.

- Mange er skeptiske til moderne og utradisjonelle typer emballasje. Dette er det ingen grunn til. Nesten all vin som kjøpes på polet drikkes innen kort tid, og lever godt både på plastflasker og små Tetra-kartonger, sier Bjørklund.

<strong>PAPPKARTONG:</strong> En halv liter økologisk italiensk vin. Kartongen veier 30 g.
PAPPKARTONG: En halv liter økologisk italiensk vin. Kartongen veier 30 g. Vis mer

Særlig de små kartongene veier svært lite, og er blant de mest miljøsmarte emballasjetypene, forteller han.

- For Tetra-kartongene er forholdet 96 prosent drikke og fire prosent emballasje. På en god andre plass kommer PET-flaska der forholdet er 95 mot fem. Verst står det til for standard glassflasker, som vanligvis veier rundt 500 gram, der forholdet er 71 prosent drikke og 29 prosent emballasje, opplyser Bjørklund.

- Robust, nøytralt og lett materiale

Aina Mee Myhre er en av fem i Norge som kan kalle seg Master of Wine, vinverdenens mest prestisjefulle tittel. Hun har skrevet masteroppgave om nettopp vin på plastflaske.

<strong>EKSPERT PÅ PLASTFLASKER:</strong> - PET er et nøytralt materiale, og vinen tar ikke smak av plasten, sier Aina Mee Myhre, Master of Wine og daglig leder i Heyday Wines.
EKSPERT PÅ PLASTFLASKER: - PET er et nøytralt materiale, og vinen tar ikke smak av plasten, sier Aina Mee Myhre, Master of Wine og daglig leder i Heyday Wines. Vis mer

- PET står for polyethylene terephthalate og er et plastmateriale som er robust, nøytralt og lett. En viktig fordel med materialet er den lette vekten som gjør at PET kan transporteres mer effektivt og med mindre utslipp, forklarer hun, og minner samtidig om betydningen av riktig resirkulering av flaskene.

Myhre beroliger alle som måtte bekymre seg for at vinen som tappes på plast taper seg i kvalitet:

<strong>PAPP:</strong> Vin på boks er et mer miljøvennlig valg enn vin på flaske.
PAPP: Vin på boks er et mer miljøvennlig valg enn vin på flaske. Vis mer

- Det viktigste er å huske at viner på PET ikke skal lagres lenge, maks 12 til 18 måneder. Materialet er nøytralt, og vinen tar ikke smak av plasten. Oksidasjon, at vinen får for mye oksygen, er den største risikoen med PET. Men så lenge vinen lagres under rette forhold, og ikke lenger enn anbefalt, er PET et bra materiale for hverdagsviner som skal drikkes unge.

Myhre jobber selv som vinimportør i Arcus-selskapet Heyday Wines, og gjør det hun kan for å bidra til en grønnere utvikling i bransjen.

- Jeg synes det er veldig bra at Vinmonopolet går i bresjen for mindre miljøbelastende emballasje. Som vinimportør følger jeg opp ved å be mine produsenter om å bruke lettere glassflasker om de kan. Dette gir mindre utslipp, men også bedre transportpriser, som igjen gir bedre priser til sluttkunden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer