INGEN JUL UTEN: Marsipan er et fast innslag i julefeiringen, ikke minst den tradisjonelle julegrisen, som premie til den som finner mandelen i julegrøten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
INGEN JUL UTEN: Marsipan er et fast innslag i julefeiringen, ikke minst den tradisjonelle julegrisen, som premie til den som finner mandelen i julegrøten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Test av julemarsipan 2017:

Vinneren av marsipantesten imponerer: - Dette er elegant gjort

Det spriker veldig og vi har en suveren vinner.

(Dagbladet): Ribbe, pinnekjøtt, juletorsk eller vilt? Tradisjonene for hva vi spiser på julaften varierer sterkt utifra smak og hvor vi kommer fra, men er det én ting som samler julenasjonen er det marsipan.

Finner du mandelen i grøten, vanker det en julegris. Når julekakene er spist og vi ikke orker mer - finner vi frem godteri og konfekt til kaffen. Og marsipan.

Men hvilken skal du velge?

Tradisjonsprodukter

- Her har det ikke skjedd så mye på noen år!

Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker og konditorlandslaget dro kjensel på flere av produktene vi hadde funnet frem. Julemarsipan er tradisjon, og det er flere gjengangere. De har smakt seg gjennom sju sorter julemarsipan fra norske dagligvarebutikker for Dagbladet for å finne den beste.

Vinneren er soleklar: Marsipan i tynne skiver fra Nidars Utsøkte.

Den er søt, men ikke for søt, med godt tygg - og et delikat, tynt trekk i mørk sjokolade.

Ikke all marsipan er mandler

Ifølge smakspanelet skal en god marsipan være søt, uten å bli for søt - og med en smak av mandler. Jo høyere mandelinnhold, jo bedre. Mandlene bør ikke være for finmalt, det er viktig at det er litt å tygge i, og konsistensen skal være passe fast, og lett fuktig, uten å bli for seig.

Oppskriften på marsipan er i utgangspunktet enkel: Malte mandler, melis og eggehvite. Noen tilsetter tragant som bindemiddel eller olje for å få den blank, men det er ikke nødvendig.

Noe kjøpemarsipan er iblandet knuste aprikoskjerner. Tidligere var dette fordi aprikoskjerner var mye rimeligere, og dette har vi også sett de siste årene etter tørke i California, som er et viktig område for mandelproduksjon.

I tillegg kan mandler være bitre - og må avbitres, og aprikoskjerner er søtere, og kan veie opp for dette, ifølge Løseth. Om dette er en god erstatning er smak og behag, men for en trent gane kan det gi en litt kunstig bismak.

Testpanel: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker- og konditorlandslaget.
Testpanel: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker- og konditorlandslaget. Vis mer

Slik testet vi

  • Vi har testet et utvalg av årets julemarsipan fra norske dagligvarebutikker.
  • Produktene er vurdert utifra utseende, duft, konsistens og smak.
  • Priser er innhentent uke 47 (og de endres hele tiden).
  • Testpanel: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth (coach) fra Baker- og konditorlandslaget.

TESTRESULTATER:

Hval Sjokolade Jule figurer

Hval Jule Figurer har 38 prosent mandler, veier 300 gram og koster 64,90 kroner på Nille.
Hval Jule Figurer har 38 prosent mandler, veier 300 gram og koster 64,90 kroner på Nille. Vis mer

Små, tørre marsipanfigurer som er dyppet i sjokolade. Mandlene er helt finkvernet, og figurene er lettstekt, slik at det nesten fremstår som søte mandelkaker. De smaker veldig søtt, og konsistensen er seig, nesten som gummi.

Nidar julemarsipan

Nidars julemarsipan har 37 prosent mandler, veier 193 gram og koster 55,90 på Kiwi.
Nidars julemarsipan har 37 prosent mandler, veier 193 gram og koster 55,90 på Kiwi. Vis mer

Nidar har flere poser som ligner litt på hverandre, med de samme figurene. Vi valgte å teste den som også hadde sjokoladebiter. Marsipanen er den samme som i grisen, men noe tørrere. Sjokoladen er god, men ser litt pjuskete ut; sjokoladen og marsipanen smitter over på hverandre, og det blir litt stusselig.

Nidar Gris

Nidars julegris har 37 prosent mandler, veier 65 gram og koster 24,50 på Kiwi.
Nidars julegris har 37 prosent mandler, veier 65 gram og koster 24,50 på Kiwi. Vis mer

Julegrisen er et populært innslag i jula, men smakspanelet stusser litt over hvorfor. Mandlene er så finmalt at det blir litt kjedelig å spise, det er ikke noe motstand, og den er altfor søt.

Julehval

Hval julemarsipan har 40 prosent mandler i marsipanen, veier 300 gram og koster 74,90 kroner på Meny.
Hval julemarsipan har 40 prosent mandler i marsipanen, veier 300 gram og koster 74,90 kroner på Meny. Vis mer

Marsipanfigurene fra den lille utfordrerprodusenten er formet som hvaler. Marsipanen her er litt grovere enn i julefigurene, men det er fortsatt litt for finmalt for panelet, og er veldig kompakt. Smaksinntrykket er veldig søtt, det smaker lite av både mandler og sjokolade. i

Anthon Berg - brød

Anthon Bergs marsipanbrød har 21 prosent mandler (og aprikoskjerner i tillegg), veier 175 gram og koster 129 kroner på Coop Mega.
Anthon Bergs marsipanbrød har 21 prosent mandler (og aprikoskjerner i tillegg), veier 175 gram og koster 129 kroner på Coop Mega. Vis mer

Esken er presentabel og kan settes på bordet, men det er dessverre litt verre med marsipanen. Her har de blandet i knuste aprikoskjerner med mandlene, og det gir en litt kunstig bismak. Konsistensen er god, men testpanelet er ikke veldig begeistret for smaken. Enkelte av stengene har en kjerne av nougat, som gir ekstra sødme, men smaken overdøves av aprikoskjernesmaken.

Nidars Utsøkte pølser

Nidars marsipanbrød har 46 prosent mandler i marsipanen, veier 110 gram og koster 51,90 kroner på Meny.
Nidars marsipanbrød har 46 prosent mandler i marsipanen, veier 110 gram og koster 51,90 kroner på Meny. Vis mer

Marspianen er god, litt grovere malt og med fin motstand, men sjokoladen er ikke spesielt god. Det blir også litt massivt, akkurat litt for tykt lag sjokolade utenpå en litt for tykk pølse, men det er pirk. Dette er godt, men kunne lett vært enda bedre.

Marsipan i tynne skiver har 46 prosent mandler, veier 180 gram, og koster 75 kroner på Kiwi.
Marsipan i tynne skiver har 46 prosent mandler, veier 180 gram, og koster 75 kroner på Kiwi. Vis mer

Nidars Utsøkte - marsipan i tynne skiver

Boksen er pen, og marsipanbitene, som minner litt om after eight i utseende, ser innbydende og elegante ut. Marsipanen er god, og passer perfekt i tynne skiver, ikke bare er dette elegant gjort, det gir et nydelig smaksbilde.