Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Test av pommes frites 2017:

Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

Vi ville bare spist én pose igjen.

FRITYRSTEKT BLINDTEST: Begge kokkene i smakspanelet mener at en enkelt pose er merkbart bedre enn de andre i vår store test av pommes frites. 
FRITYRSTEKT BLINDTEST: Begge kokkene i smakspanelet mener at en enkelt pose er merkbart bedre enn de andre i vår store test av pommes frites.  Vis mer

(Dagbladet): Ti poser pommes frites. Én soleklar favoritt. Resultatet ga seg selv da vi inviterte to smakssikre kokker til blindtest av en av frysediskens desidert største bestselgere.

- Generelt skuffende greier, sier Jostein Medhus, mangeårig manager for det norske kokkelandslaget, og til daglig å finne på Kulinarisk Akademi i Oslo.

KONSENTRERTE: Testpanelet luktet, smakte og gransket seg fram til et klart resultat. Jostein Medhus (t.v.) og Andreas Ingul. 
KONSENTRERTE: Testpanelet luktet, smakte og gransket seg fram til et klart resultat. Jostein Medhus (t.v.) og Andreas Ingul.  Vis mer

- Jeg ville ha vurdert å gå tilbake til butikken med noen av disse produktene. Så dårlige er de, tilføyer han.

Sprø og gyllen

Testen foregår på spisestedet Tekehtopa, der testpanelets andre deltaker, Andreas Ingul, er kjøkkensjef. Han er heller ikke spesielt imponert over de ti forskjellige potetproduktene han nettopp har smakt.

ELSKET AV MANGE: Utvalget i pomme frites er stort, men ikke godt nok, mener panelet.
ELSKET AV MANGE: Utvalget i pomme frites er stort, men ikke godt nok, mener panelet. Vis mer

- En god pommes frites skal ha et sprøtt og gyllent ytre, og en myk, passe tørr kjerne. Den skal knekke når du biter den over, og ha en fin, litt ru og sprukket overflate. Svært få av disse produktene svarte til forventningene, sier han.

Begge kokkene spiser mer enn gjerne god pommes frites hvis sjansen byr seg.

- Til entrecôte, burger, biff, tartar - eller til blåskjell på kaia i Nice.

Dårlig sortering

Deltakerne i testpanelet reagerer først og fremst på gjennomgående dårlig sortering av potetene som er brukt i produktene.

Potetene viser ofte tegn på skader, og de varierer veldig i størrelse. De to påpeker også manglende sprøhet og ubehagelig smak av fett ved noen av variantene.

Forbrukerne fortjener et bedre utvalg i pommes frites, synes de.

ØKOLOGISK VINNER: Produktet som fikk høyest terningkast utmerket seg blant annet med jevn størrelse og god smak. 
ØKOLOGISK VINNER: Produktet som fikk høyest terningkast utmerket seg blant annet med jevn størrelse og god smak.  Vis mer

- Noe fett vil det selvsagt være i disse produktene. Det er jo ikke snakk om noe slankeprodukt, akkurat. Men flere av disse rifla potetproduktene skriker gatekjøkken, og smaker generelt ikke godt. Hvis du må vokse opp med dette, synes jeg synd på deg, sier Jostein Medhus, som i likhet med Ingul synes den økologiske vinneren var påtakelig bedre enn resten av produktene.

Her er resultatetene av blindtesten:

Hoff, Opphøgde Potteter Økologisk

(500 g. 2,7 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

- Bra sortering og pene, uskadde poteter. Litt sprukket overflate, slik pommes frites skal ha. Tykke gode biter. Sprø utenpå, men fin og myk kjerne som smaker godt av potet.

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Dette er pommes frites! Helt klart noe som skiller seg fra de andre. Her har vi et realt potetprodukt, mens innholdet i de andre posene fremstår som noe sprøstekt og potetgull-aktig. Og hadde disse fått en ekstra omgang i frityrgryten hjemme, ville de blitt enda bedre.

Et sterkt terningkast 5.

Rema 1000, Pommes Express

(450 g. 5,0 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Pluss for at de virker litt mindre fete og litt sunnere enn flere av de andre typene. Smaker ok også.

- Fremdeles mye småbiter innimellom. Litt mindre skavanker og brune flekker enn flere av de andre. Markant søt på smak. Kunne gjerne vært sprøere.

Et svakt terningkast 4.

Rema 1000, Pommes Frites Rifla

(600 g. 4,5 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Grei størrelse og for det meste like store potetstaver uten for mye skader. Helt grei smak.

- Fin sprøhet i forhold til mange av de andre. Det mest positive ved denne varianten er at den er laget av større poteter som gir pommes friten jevnere størrelse. Smaken er grei. Ikke skikkelig god, men grei. De hadde kommet seg ved en ekstra omgang i frityrkokeren hjemme.

Et svakt terningkast 4.

First Price, Pommes frites dypfryst

(1,2 kg. 4,5 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Disse mangler sprøhet, men denne typen virker ikke så fet som de andre. Det kan skyldes at de er laget av en kokefast potetsort.

- Veldig dårlig sorterte poteter. Her har de helt klart brukt hele poteten, noe som gir stor forskjell på størrelsen til pommes friten. Den er myk inni, slik den bør være, men er samtidig tørr og melen. En slapp pommes frites.

Terningkast 3.

Hoff, Opphøgde Potteter Originalen

(475 g. 6 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Her er pommes friten jevnere i størrelse, sannsynligvis fordi den er laget av litt større poteter. Ingen antydning til skader og brune merker. De er forholdsvis myke til å være pommes frites, og jeg savner mer sprøhet. Grei smak.

- Disse er litt tykkere enn de andre. Fin farge, men det virker fett, for det glinser i overflaten. Fine poteter uten mange stygge merker, men altfor myke og bløte. Hvor er sprøheten?

Terningkast 3.

Coop, Pommes Frites

(600 g. 3,7 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Disse smaker posepotetmos, og det trekker ned. Fargen er fin, og overflaten er sprø. De ser greie ut, og virker lite fete. Dessverre ødelegger den vandige smaken for en bedre karakter.

- Fin og jevn størrelse på potetbitene og en mer tiltalende lukt enn flere av de andre. Dessverre smaker de mer av vakuumpoteter enn av pommes frites.

Et svakt terningkast 3.

Eldorado, Pommes Ekspress

(450 g. 5,0 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

- Dette smaker og lukter harskt, og er som noe man kunne funnet på et landsens gatekjøkken av det skikkelig dårlige slaget. Det er også veldig forskjell på potetbitene. Noen er sprø, andre er soggy. Veldig tydelig at det er brukt dårlige og til dels skadede poteter. Stor forskjell på størrelsen. En kjip pommes frites.

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Disse er ujevnt stekt, og ser ut som om de er laget av dårlige poteter. De smaker av billig fett og potetmos, og tiltaler meg ikke på noe vis.

Et svakt terningkast 2.

Pommes frites, produsert av Hoff SA for Reitangruppen AS

(1200 g. 4,5 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Her var det mye poteter med skader. Spørheten er middels god, men smaken er ikke bra.

- De varierer veldig i størrelse, og er tydeligvis laget av små poteter. Av utseende er de bleke, og smaken minner mest om gammelt fett.

Terningkast 2.

Eldorado, Pommes Frites

(600 g. 4,5 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

- Dette lukter skikkelig gatekjøkken og smaker mer fett enn potet. Fargen er grei, men de er ikke særlig sprø. Minner om gatekjøkken-pommes frites i verste forstand.

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- De virker litt bløte og er veldig ujevne i størrelsen. Mye småbiter. Mange biter ser ut som om de er laget av oksiderte og ødelagte poteter. De lukter av frityrolje og innholdet virker fett og fuktig. Dette blir som å tygge på potetmos. Smaken er helt anonym.

Et svakt terningkast 2.

Xtra, Pommes frites

(1,2 kg. 3,7 g fett per 100 g)

Panelets kommentarer:

- Dette har ingenting med pommes frites å gjøre. Den ser bare kokt ut og virker ekstremt fett. Mangler totalt sprøhet også.

image: Vinneren begeistrer testerne: - En sprø overraskelse

- Seriøst? Disse er svært ujevne i størrelse og utseende. De lukter vondt og smaker som hermetiske poteter. Gjennomført dårlig. Hvis dette er lørdagskvelden for noen, synes jeg synd på dem.

Terningkast 1.

LES OGSÅ:

Ovnsbakte søtpotetfries

Ernæringstest:Ketchup sunnere enn du tror

Hvordan uttaler man egentlig pommes frites og andre vriene matord?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media