Ernæringstest marsipan:

Vinneren har dobbelt så mye mandler som taperen

Store forskjeller i vår førjulstest av marsipan.

VÆR OBS: Noen marsipaner har 25 prosent mandler, andre har 50 prosent. Velger du marsipan med mye mandler, får du i deg både protein, fiber og vitaminer. Foto: ERIK HELGENESET
VÆR OBS: Noen marsipaner har 25 prosent mandler, andre har 50 prosent. Velger du marsipan med mye mandler, får du i deg både protein, fiber og vitaminer. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Det er jul, og butikkene fylles av julekaker, julegodter og marsipan. Mange har som tradisjon å lage konfekt og figurer av marsipan. En del kjøper marsipanen ferdig, mens noen lager den selv. Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan, verken når det gjelder smak eller sunnhet.

Sunt, godt og hyggelig

Ikke bare er det hyggeligere å lage marsipanen selv, det smaker som oftest bedre også. Og det beste av alt: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn marsipanen du får i butikken.

SUNNEST: Lager du din egen marsipan, kan du gå ned på sukker og opp på andel mandler. Da blir den full av fiber, mineraler og protein.Foto Fredrik Funck / DN / TT / NTB SCANPIX
SUNNEST: Lager du din egen marsipan, kan du gå ned på sukker og opp på andel mandler. Da blir den full av fiber, mineraler og protein.Foto Fredrik Funck / DN / TT / NTB SCANPIX Vis mer

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri.

Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

70 prosent mandler

Vanlig kjøpemarsipan inneholder et sted mellom 20% og 50 % mandler.

Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften.

Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type.

Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Sukker trekker ned

I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå i jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, og mandler.

Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned.

SØT JUL: Det er høysesong for marsipan-nisser. Foto: Fredrik Sandberg /NTB SCANPIX
SØT JUL: Det er høysesong for marsipan-nisser. Foto: Fredrik Sandberg /NTB SCANPIX Vis mer

Smak er ikke en faktor i testen. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du på Bramat.no

Les også: Dovregubbens datter har sjokoladetrekk og er fylt med pistasjmarsipan

- Så godt at jeg ikke hadde klart å bare spise én

Testresultater

Til å spise opp: De beste julegavene lager du selv