STORE FORSKJELLER: Noen gir metthetsfølelse uten å tilføre kroppen din en haug med tomme kalorier. Med andre kjekstyper er det motsatt. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Noen gir metthetsfølelse uten å tilføre kroppen din en haug med tomme kalorier. Med andre kjekstyper er det motsatt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Bramat tester næringsinnhold i havrekjeks:

Vinnerkjeksen er ny i butikkhylla. Taperne er kaloribomber

Havrekjeks høres sunt ut. Leser du på pakka, oppdager du forskjellene.

Kjeks er kosemat, turmat, noe du stikker til ungene mellom måltidene, eller noe du tar til kaffen når du vil ha noe søtt.

En kjeks er liten, men mange av dem kan inneholde forbausende mye sukker, fett og kalorier. Det gjelder særlig de som er stappfulle av sjokolade og kremfyll.

Havre er blant annet rik på betaglukaner som senker kolesterolet.

Sunn kjeks

Derfor tror mange at havrekjeks er sunnere enn andre kjeks. Det kan stemme hvis du velger vinnerne av denne testen, men ikke hvis du går for taperne.

Vinneren av testen er en nyhet fra Sætre. Kornmo 7 er rik på fiber og laget med 100 prosent fullkorn. Den har dessuten lite mettet fett og salt. Dette gjør at den kommer bedre ut enn Kornmo original.

Greit innimellom

Havrekjeks og annen kjeks er grei mat hvis du skal på fjelltur og trenger kjapp påfyll av sukker og kalorier.

Om du da ikke vil gjøre litt ekstra og lage turmaten over bålet, slik Arne Brimi pleier å gjøre.

En del av kjeksene i denne testen inneholder også en del fiber, noe som er bra fordi det gir langvarig metthet og energi.

KOS: Kjeks brukes som kosemat, turmat og snacks. Baker du selv, har du full kontroll. Hvis ikke bør du lese godt på pakka. Foto: NTB/SCANPIX
KOS: Kjeks brukes som kosemat, turmat og snacks. Baker du selv, har du full kontroll. Hvis ikke bør du lese godt på pakka. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

Og som med all annen mat som inneholder en del sukker og kalorier; det er fint å gi til de som strever med å få i seg nok energi. For eksempel syke og eldre.

Kalorier som i en brødskive

Kornmo med brunost er en klassiker som mange barn og voksne liker.

Innimellom er det helt greit å spise, men mange har en tendens til å glemme at et par kjeks med brunost gir like mye kalorier (og mer sukker) enn en skikkelig brødskive med sunt pålegg.

Kjeks metter dessuten ikke særlig bra, noe som gjør at det er lett å spise både fire og fem kjeks mellom måltidene uten å tenke noe særlig over det.

Når en kjeks kan inneholde 70 kalorier eller mer, kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en dag.

I slike tilfeller er mange av kjeksene i denne testen mye bedre alternativer enn mange av de andre typene som finnes i butikkhyllene.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Barnemat kan få barn til å like søtsaker
Er du snart klar for alpintsesongen?
Ta deg tid til kveldsmaten!