VINSTEIN: Små krystaller i bunnen av vinglasset er ikke farlig. Det betyr bare at naturvinen har blitt litt for kald, gjerne litt for fort. Foto: ELISABETH DALSEG
VINSTEIN: Små krystaller i bunnen av vinglasset er ikke farlig. Det betyr bare at naturvinen har blitt litt for kald, gjerne litt for fort. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Vinstein: Naturvin som oppbevares for kaldt kan krystallisere seg

Problemet med «den nye vinen» er heldigvis ikke farlig.

Naturvin har fått en oppblomstring de siste åra, men med den nye vinen (eller gamle, for det er vel strengt tatt nærmere den originale produksjonsmåten) har vi fått nye problemer.

Naturvin, et litt løst samlebegrep for vin produsert uten kjemiske tilsetningsstoffer, på den naturlige måten.

Et av dem har du kanskje støtt på om du har valgt naturlig i hyllene på polet: Den krystalliserer seg.

Små krystaller former seg i flaska og legger seg i bunnen av glasset. Det ser ut som små saltkrystaller. Eller sand.

Det smaker ingen ting, men det er ikke spesielt lekkert å se på, og heller ikke spesielt behagelig å få i munnen.

Det kan vi skrive under på, da vi opplevde fenomenet i en vin fra den østerrikske vinprodusenten Meinklang.

Heldigvis er det ikke farlig.

Visste du at ... det tar 40 år å lage en vinkork?

Vinstein

De små krystallene kalles vinstein, forteller Kristin Alsvik, pr- og kommunikasjonsansvarlig i Non Dos, importør av naturvin - eller nakenvin som de kaller vin uten fatpreg som er produsert økologisk eller biodynamisk, og uten andre tilsetningsstoffer enn eventuelt litt svovel - deriblant Meinklang.

<b>TRYGGHETSTEGN:</b> Vinstein er tegn på at produsenten ikke har manipulert vinen for å unngå at dette oppstår, forteller Kristin Alsvik i Non Dos. Foto: NON DOS
<b>TRYGGHETSTEGN:</b> Vinstein er tegn på at produsenten ikke har manipulert vinen for å unngå at dette oppstår, forteller Kristin Alsvik i Non Dos. Foto: NON DOS Vis mer

- Vinstein kan oppstå dersom du har vinen i kjøleskapet, men er helt ufarlig.

Moderne viner blir stabilisert på ulike måter for å unngå dette. Noen tilsetter ulike stabiliserende stoffer til vinen, andre kjøler vinen ned tilstrekkelig for å felle ut eventuell vinstein.

Kuldestabilisering kan føre til at noen av de aroma- og smakskomponentene som er med på å gi vinen sitt særpreg forsvinner. En annen uheldig konsekvens av kuldestabilisering er økt risiko for at vinen oksiderer for raskt.

- Her fjerner man med andre ord et kosmetisk problem, og får opptil flere reelle problemer i retur, ifølge Alsvik.

Vin som ikke er kuldestabilisert kan skille ut vinstein dersom den blir oppbevart litt for kaldt, for lenge.

- Det er nesten et trygghetstegn, synes vi. Det viser at vinen er laget naturlig, og ikke tilsatt noe.

Slik oppbevarer du naturvin

Å oppbevare vinen i et for kaldt kjøleskap over for lang tid kan føre til at vinen krystalliserer seg, men varme gjør heller ikke underverker for vinen. I hvert fall ikke før du skal servere den. Ingen har lyst til å drikke romtemperert hvitvin, så hvordan skal vi oppbevare den da?

- Det beste er en mellomting mellom kjøleskap og romtemperatur, for eksempel en kald kjeller, en bod, eller et vinskap der du selv kan justere temperaturen. Det er ikke alle som har dette, og da er det bedre i kjøleskap enn på kjøkkenbenken, sier Alsvik.

TIPS: Dersom du ønsker å unngå krystallisert vin, velg vin på flaske og ikke kartong. Kartonger oppbevares gjerne litt lenger i kjøleskapet litt lenger enn flasker.

Se sommelierens enkle huskeregel for hvordan du får best mulig temperatur på vinen, uten å måtte tenke altfor mye.

Har vinen din krystallisert seg? La den stå litt før du serverer, slik at vinsteinen setter seg i bunn av flaska, og hell forsiktig. Det aller beste er å la flaska stå et par dager i kjøleskapet før du skal servere den, litt som anbefalingen er når du skal kjøle ned øl på flaske.

Se video: Smart triks gjør billigvinen mye, mye bedre

Hvor lenge holder åpen vin seg?

Ifølge Dinside bør du oppbevare åpnet vin i kjøleskap.

Vin på flaske holder en ukes tid i kjøleskapet, med mindre det er en meget vellagret, såkalt moden, vin.

Som hovedregel holder hvitvin seg litt bedre enn rødvin, ifølge Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet.

- Vinen vil gradvis miste litt av fruktigheten sin. Den blir på en måte litt mer utydelig i aroma. Ofte endrer fruktigheten seg litt. I en nyåpnet vin kjenner du kanskje en fruktighet som minner om ferske epler. Etter hvert kan du kanskje kjenne hint av noe som minner om overmodent og slått, altså brunt, eple. Dette er tegn på at vinen oksiderer fordi det kommer luft til, sier Stueland til Dinside.

Pappvin, vin på kartong, eller bag in box, holder mye lenger. Du kan ha en åpnet vinkartong i kjøleskapet i seks til åtte uker.