DAGENS UVANLIGE:  Granola med grønnkål er ikke den første kombinasjonen man tenker på, men kokk Jan Robin Ektvedt forsikrer at du trygt kan prøve. Foto: METTE MØLLER
DAGENS UVANLIGE:  Granola med grønnkål er ikke den første kombinasjonen man tenker på, men kokk Jan Robin Ektvedt forsikrer at du trygt kan prøve. Foto: METTE MØLLERVis mer

Visst kan du ha grønnkål i frokostblandingen

Dagbladets kokk Jan Robin Ektvedt viser deg hvordan du kan lage nye, sunne og lekre saker med kål og beter. 

Kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt har tatt i bruk høstens friske råvarer, og serverer tartar av saltbakte rødbeter, putter fritert grønnkål i frokostblandingen og lager salat av svartkål.

LEKKERT: Rødbettartar lyser opp på bordet. 

Foto: METTE MØLLER
LEKKERT: Rødbettartar lyser opp på bordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Lun kålsalat

Den supersunne og velsmakende svartkålen, som riktignok bare er lekkert mørkegrønn og ikke svart, surrer han enkelt i litt smør og gir kålen et dryss med ristede og knuste pinjekjerner på toppen. Sammen med rømmedressing og en skvis sitronsaft blir dette til en deilig og lun svartkålsalat, perfekt som tilbehør både til kjøtt og fisk.

Sunnere kål

- På grunn av den mørkegrønne fargen er svartkål faktisk enda sunnere enn grønnkål. Jo mørkere salat og kål, jo mer næringsstoffer. Begge kålsortene kan tilberedes omtrent på samme måte.

Det er lurt å kutte av de tykkeste stilkene. Ved kort varmebehandling bevarer du farge og konsistensen best, sier Jan Robin.

Både svartkål og grønnkål smaker godt smørdampet, lett kremet eller som chips.

Jan Robin er glad i fritert grønnkål, og knuser de sprø kålbladene inn i en smaksrik granola basert på solsikkekjerner, gresskarkjernet og havregryn.

- Server grønnkålgranola med litt god yoghurt og en liten teskje agavesirup. Agavesirup er et sunt søtningsstoff som smaker mildt og godt, sier Jan Robin.

Tartar av beter

Rødbeten er en fantastisk råvare som er svært anvendelig. Den passer ypperlig til ovnsbaking, og Jan Robin baker den gjerne i masse grovt salt. Inspirert av en av signaturrettene til den populære restauranten Sentralen i Oslo lar han rødbetene få en omgang med røyking i ovnen også, før han kverner de sunne betene til en fantastisk deilig rødbettartar.

- Server tartaren med en rå eggeplomme, masse revet pepperrot og brønnkarse. Dette er en rett de har fått mye skryt for på Sentralen, sier Jan Robin.

Tynne skiver

Han bruker rikelig med beter om høsten, og serverer dem ofte rå, bare høvlet i tynne skiver.

- Vend de rå beteskivene inn i litt god olivenolje, sitronsaft og salt. Det er så enkelt, og veldig godt, sier Jan Robin.

Delikat vegetar: En smaksrik tartar laget på saltbakte og røykte rødbeter, og servert med revet pepperrot og gresskarkjerner, er perfekt høstmat. Alle foto: Mette Møller.