Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pepperkaker med ny vri

Visste du at du kunne lage cheeseburger av pepperkaker?

Bakeren i Lom er kjent som en av Norges beste - og byr på julekaker med spenstig vri!

PEPPERKAKER MED NY VRI: Pepperkakecheeseburgere passer perfekt som en liten godbit til julelunsjen.
PEPPERKAKER MED NY VRI: Pepperkakecheeseburgere passer perfekt som en liten godbit til julelunsjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saftige hamburgere har vært blant matrettene som har fått et skikkelig oppsving i året som er gått. Så nå i førjulstida er det bare naturlig at det er dukket opp en variant, der man bytter ut brødet med pepperkaker - og burgeren med en god skive brie eller blåmuggost. Skikkelig snadder blir det når du topper med en liten teskje rørte solbær!

- Vi bakere har ofte mye alenetid om natta, og da tenker vi på alt mulig rart. Pepperkaker også. Det er ikke bare byggeprosjekter som er kreative utfordringer; det er også morsomt å tenke ut nye varianter.

– Pepperkakecheeseburgere passer perfekt som en liten godbit til julelunsjen, når du trenger en pause fra julegaveinnpakking eller når som helst når du synes det passer med noe godt, forteller Morten Schakenda.

Den driftige kokken er ute med "Morten Schakendas pepperkakebakebok", og er fra før kjent som bakeren i Lom.

- Hva blir folk mest overrasket over at man kan servere med pepperkake som ingrediens?

KREATIV: I sin nye bok Pepperkakebakeboka byr Morten Schakenda på ideer han har fått nattestid på bakeriet i Lom.
KREATIV: I sin nye bok Pepperkakebakeboka byr Morten Schakenda på ideer han har fått nattestid på bakeriet i Lom. Vis mer

– Det er jo ikke lenger en hemmelighet at blåmuggost og pepperkaker er en vinner. Kanskje ikke alle har prøvd en sitrusglasur? Bytt ut den vanlige med melis og presset sitron. I boka har vi noen pepperkaketerter med sitronkrem.

– Ellers er varianter med sjokolade og chili kanskje ikke så overraskende, men likevel gode smaker. Pepperkaker og iskrem er heller ikke så dumt, fremholder Schakenda.

Han er aller mest opptatt av at pepperkakebaking er en fin førjulsaktivitet, som bidrar til å samle små og store i familien - og bidrar til å roe ned høye skuldre på ellers travle dager:

– Jeg tenker at det å gjøre noe hyggelig sammen, som tar den tiden det tar, er en fin ting. Lag deigen av skikkelige råvarer, ikke kjøp deig som du ikke vet hvordan er laget. Ikke tenk på at alt skal se perfekt ut på Instagram eller Facebook, pepperkakene er like gode selv om de er skeive og rare. Det er livet også, litt skeivt og rart og ikke alltid perfekt. Vi må kanskje bli flinkere til å tenke at det som regel er bra likevel!.

Les også:

Oppskrift på hjemmelagde pepperkaker

Pepperkaker - årets mest populære julekaker 2016

Stor test: Her er den beste pepperkakedeigen 2016

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!