Pant på Vinmonopolet:

Visste du dette?

Bare seks av ti flasker fra polet blir pantet.

SJEKK MERKET: En rekke vinflasker av typen PET kan pantes. Per i dag er panten på tre kroner per flaske. Foto: Katrine Lunke / Infinitum
SJEKK MERKET: En rekke vinflasker av typen PET kan pantes. Per i dag er panten på tre kroner per flaske. Foto: Katrine Lunke / Infinitum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du fått med deg at du kan pante vinflasker på matbutikken? Det er det ikke alle som har.

Tall fra Infinitum, selskapet som drifter panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke, viser at rundt 60 prosent av vin på pantbare flasker blir pantet, mens andelen for vin på boks er rundt 80 prosent.

Gode tall, men tusenvis av pantekroner havner fortsatt i søpla. Her ligger det en urealisert miljøgevinst som vi nå jobber for å realisere», ifølge Rolf Erling Eriksen, miljøsjef i Vinmonopolet.

- Flasker med pant kan ha opptil 80 prosent lavere klimafotavtrykk enn ei glassflaske, så arbeidet med pantbar emballasje står helt sentralt i vårt miljøarbeid og er nødvendig for at vi skal nå våre ambisiøse miljømål.

Polet har som mål å redusere klimafottrykket med 40 prosent innen 2030.

- Det er emballasjen som påvirker klimautslippene våre aller mest, og derfor jobber vi aktivt med å få produkter over på det vi kaller «miljøsmart emballasje» som også inkluderer pant.

- Veldig høyt tall

Per Bjørkum, pressekontakt i Arcus, Vinmonopolets største leverandør, er fornøyd med utviklingen siden de begynte å selge flasker som kunne pantes. Returandelen for pantbare vinflasker i plast var rett under 60 prosent i 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer