Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pant på Vinmonopolet:

Visste du dette?

Bare seks av ti flasker fra polet blir pantet.

SJEKK MERKET: En rekke vinflasker av typen PET kan pantes. Per i dag er panten på tre kroner per flaske. Foto: Katrine Lunke / Infinitum
SJEKK MERKET: En rekke vinflasker av typen PET kan pantes. Per i dag er panten på tre kroner per flaske. Foto: Katrine Lunke / Infinitum Vis mer

Har du fått med deg at du kan pante vinflasker på matbutikken? Det er det ikke alle som har.

Tall fra Infinitum, selskapet som drifter panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke, viser at rundt 60 prosent av vin på pantbare flasker blir pantet, mens andelen for vin på boks er rundt 80 prosent.

Gode tall, men tusenvis av pantekroner havner fortsatt i søpla. Her ligger det en urealisert miljøgevinst som vi nå jobber for å realisere», ifølge Rolf Erling Eriksen, miljøsjef i Vinmonopolet.

- Flasker med pant kan ha opptil 80 prosent lavere klimafotavtrykk enn ei glassflaske, så arbeidet med pantbar emballasje står helt sentralt i vårt miljøarbeid og er nødvendig for at vi skal nå våre ambisiøse miljømål.

MILJØSMART: Rolf Erling Eriksen med tre miljøsmarte emballasjer for vin på polet. Foto: Vinmonopolet.
MILJØSMART: Rolf Erling Eriksen med tre miljøsmarte emballasjer for vin på polet. Foto: Vinmonopolet. Vis mer

Polet har som mål å redusere klimafottrykket med 40 prosent innen 2030.

- Det er emballasjen som påvirker klimautslippene våre aller mest, og derfor jobber vi aktivt med å få produkter over på det vi kaller «miljøsmart emballasje» som også inkluderer pant.

- Veldig høyt tall

Per Bjørkum, pressekontakt i Arcus, Vinmonopolets største leverandør, er fornøyd med utviklingen siden de begynte å selge flasker som kunne pantes. Returandelen for pantbare vinflasker i plast var rett under 60 prosent i 2019.

VIL VÆRE ANONYME: Det årlig Burgund-slippet på Vinmonopolet får voksne mennesker til å legge seg i soveposen foran butikken i flere uker i forkant. De fleste av dem vil være helt anonyme. Her forklarer vi hvorfor. Video: Jon Even Andersen og Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

- Dette er et veldig høyt tall, og det synes vi er en super start. Det er bra for miljøet, det er bra for konsumentene, sier Bjørkum til Dagbladet.

- Det at returandelen er på 60 prosent er utrolig bra resultat med tanke på at dette er noe vi ikke kan markedsføre.

Han roser Vinmonopolets fokus på pantbare flasker. Selv kan de ikke markedsføre dette, ettersom all reklame og markedsføring som involverer alkohol er forbudt.

- Vinmonopolet er en viktig aktør her, de gjør en kjempejobb - de stiller krav til sine leverandører, og resultatet er at du og jeg gjør mer miljøvennlige kjøp.

PANTEVANER: Erfaring fra Infinitum viser at det tar tid å få etablert pantevaner på nye emballsjer. Kurven under viser hva som skjedde da Coca-Cola skiftet emballasje i 2012. Etter rundt et halvår med fall i pantegraden, tok det rundt et år før nivået var tilbake til normalen, og etter det har det steget noe. Grafikk: Infinitum
PANTEVANER: Erfaring fra Infinitum viser at det tar tid å få etablert pantevaner på nye emballsjer. Kurven under viser hva som skjedde da Coca-Cola skiftet emballasje i 2012. Etter rundt et halvår med fall i pantegraden, tok det rundt et år før nivået var tilbake til normalen, og etter det har det steget noe. Grafikk: Infinitum Vis mer

Selv om det er færre typer vin som fås på boks, er andelen vin på boks som pantes langt høyere. Det er kanskje ikke så rart, da kunder i flere år har kunnet pante ølbokser fra polet. Det er også verdt å merke seg at mens drikke på boks gjerne kjøpes for å konsumeres med en gang, får vin på flaske gjerne stå litt lenger i hylla før den blir åpnet.

- Bare begynnelsen

MER PANT: Det blir også sprit på flasker med pant fra høsten, forteller Per Bjørkum. Foto: Arcus
MER PANT: Det blir også sprit på flasker med pant fra høsten, forteller Per Bjørkum. Foto: Arcus Vis mer

Det er et drøyt år siden de første vinflaskene og boksene med pant ble introdusert på Vinmonopolet, og i fjor var det en 70 prosent økning i salg av produkter med pant. Per i dag er det 18 ulike PET-flasker med pant på polet, mens det i fjor sommer var åtte. Totalsalget for alle vinflasker med pant siden ordningen begynte er knappe 340.000 flasker.

- Vi vet at dette bare er begynnelsen. Vi i Arcus kommer til å satse mye mer på pantbare flasker framover. Det blir nye produkter, nye områder, og om noen år tar vi det som en selvfølge at vi kjøper vin på flasker som kan pantes.

BESTSELGER: Den mest populære vinen på pantbar PET-flaske så langt er Belles de Sud Blend No 4. Foto: Produsenten
BESTSELGER: Den mest populære vinen på pantbar PET-flaske så langt er Belles de Sud Blend No 4. Foto: Produsenten Vis mer

Flere produsenter har lansert brennevin på pantbare flasker, som Fiskersnaps fra Det norske brenneri.

Snart kommer også Arcus med sprit på pantbare flasker. Produsenten fikk en liten stans i framdriften på grunn av corona, men jobber nå for å få på plass plastkorker på brennevinsflasker slik at også de kan pantes. Etter planen rulles dette ut til høsten.

- Vi regner med det første produktet vil være en lerkeflaske, 0,5 liter med vodka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!