Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Full utrykning da «God Morgen Norge»-Wenche svidde sukkeret i studio

Wenche Andersen om TV-brannen: - Blir fortsatt flau

TV 2-kokken om sin største kjøkkentabbe, ferdigmat - og hva hun helst ikke vil bli tatt med i handlekurven.

MIN STØRSTE TABBE: Wenche Andersen glemmer aldri tabben hun gjorde i studio, som førte til full utrykning fra nødetatene. Foto: Anita Arntzen
MIN STØRSTE TABBE: Wenche Andersen glemmer aldri tabben hun gjorde i studio, som førte til full utrykning fra nødetatene. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg blir fortsatt flau når jeg tenker på det, sier TV2s mangeårige mat-alibi, Wenche Andersen, fra sitt sommerferieparadis i Tuddal i Telemark.

I snart 25 år har kokkeutdannede Andersen stått opp grytidlig hele uka for å lage mat foran kameraene i TV2s studio, først på Karl Johan, og nå på Aker Brygge.

GLAD VINNER: I fjor ble Wenche Andersen tildelt Gullrutens hederspris for sin innsats i TV2-kjøkkenet. Foto: NTB/Scanpix
GLAD VINNER: I fjor ble Wenche Andersen tildelt Gullrutens hederspris for sin innsats i TV2-kjøkkenet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Når Dagbladet spør henne om hennes største tabbe på kjøkkenet, er hun ikke i tvil. For rundt fire år siden skjedde nemlig det som ikke skulle skje, og som hun fremdeles synes er pinlig å bli minnet om. Hun glemte en gryte på komfyren...

- Jeg skulle smelte noe sukker til karamell før sending. Da jeg hadde gjort dette, slo jeg av platen, og gikk i sminken. Jeg hadde ikke sittet der lenge før brannalarmen gikk over hele TV2-huset, og alle ble evakuert ut på gaten.

Full utrykning

Lite visste Andersen om at det var hun som hadde forårsaket røykutviklingen, som førte til full utrykning av tre brannbiler og en ambulanse. TV2 Nyhetskanalen måtte avbryte sendingen, og hele God Morgen Norge-sendingen ble avlyst.

- Det viste seg at alt var min skyld! Jeg hadde likevel ikke slått av platen på min nye komfyrtopp. Sukkeret hadde svidd seg skikkelig, og røyken spredde seg raskt.

Andersen minnes fremdeles episoden med ubehag, men etter som tiden har gått er det lettere å se på det som skjedde også med en porsjon humor:

- Det var en fryktelig følelse akkurat da, men jeg gjorde det jo ikke med vilje! Gode kolleger trøstet meg den gang, og i dag er dette en historie vi heldigvis kan le av, forteller hun.

AVKOBLING: Wenche Andersen tar på seg joggeskoene og gjør seg klar til sin daglige tur i skogen rundt huset i Lommedalen, Bærum. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
AVKOBLING: Wenche Andersen tar på seg joggeskoene og gjør seg klar til sin daglige tur i skogen rundt huset i Lommedalen, Bærum. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Treretter på Galdhøpiggen

Lista over celebre kokker og matpersonligheter som har besøkt henne i studio er imponerende. Paul Bocuse, Jamie Oliver og Ingrid Espelid Hovig er bare noen av dem.

Andersen kan i tillegg se tilbake på matlaging på diverse mer og mindre spektakulære steder rundt omkring i landet. Både innen- og utendørs. Noe av det mest spesielle hun har vært med på, er å lage mat i en u-båt. Ikke akkurat hverdagskost, selv for en erfaren TV-kokk.

- Men det jeg virkelig aldri glemmer, er sendingen fra toppen av Galdhøpiggen for rundt 15 år siden. Jeg skulle lage en treretters meny, og måtte bære all mat og alt utstyr på ryggen, husker Andersen.

Sammen med kameramann og brefører kom hun seg til topps, og tilberedte maten i strålende sommervær. Hun husker ennå menyen: Røye fra Brimi til forrett, lammefilet med sopp og tyttebær som hovedrett, og tilslørte multer til dessert.

ELSKER SJOKOLADE: Kald melkesjokolade er kos for Wenche Andersen. Her fra studio på Aker Brygge. Foto: Aase Dotterud
ELSKER SJOKOLADE: Kald melkesjokolade er kos for Wenche Andersen. Her fra studio på Aker Brygge. Foto: Aase Dotterud Vis mer

- Jeg har vært på Gaustatoppen og laget mat også. Vi overnattet på toppen, og sendte direkte i nydelig morgensol. Helt magisk!

Hjemme i huset i skogkanten i Bærum går det i enkel mat laget med gode råvarer, forteller hun. På spørsmålet om hun bruker ferdigmat og halvfabrikata, svarer Andersen:

- Jeg er glad i gode pølser, og det er jo ferdigmat. Grove pølser med mye kjøtt og hjemmelaget potetmos er super mat. Ellers har jeg alltid en pose lapskausblanding i fryseren. Har jeg rester av pølser eller stek, bruker jeg blandingen, tilsetter litt frisk purre, og vips, så har jeg en kjempegod lapskaus. For en som hater å skrelle poteter, er en slik ferdigblanding med lapskausgrønnsaker gull verdt, sier hun med en liten latter.

Gjemmer sjokoladen

- Hva ryker i handlevognen når det går mot helg?

- Marsipanbrød og melkesjokolade. Jeg elsker sjokolade. Iskald rett fra kjøleskapet. Da koser jeg meg! Men jeg må innrømme at jeg er litt kresen, og prøver alltid å finne ut av om sjokoladen er fersk.

Med til helgekosen hører også skinke, ost og tomater, forteller hun.

- Godt lagret, norsk ost, surret i en skive god spekeskinke, er topp!

Som mange andre matkjendiser, opplever hun at folk liker å kikke i handlevognen hennes for å se hva hun kjøper. Stort sett tar hun dette med knusende ro. Bortsett fra når hun kjøper én spesiell vare:

- Når jeg handler tykke plater med melkesjokolade hender det vel at jeg legger dem under pakken med tørkeruller, ja. Men jeg er tilhenger av at man skal kose seg, og mener det skal være lov å kjøpe sjokolade til helgen uten dårlig samvittighet, understreker Andersen.