Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lager gull av restemat:

- Wow! Dette er genialt

Unge kokker løser verdensproblemer på Oslos mest spennende restaurant på lange tider.

VET HVA DE DRIVER MED: De unge kokkene på kjøkkenet har stålkontroll på sakene. Dagbladets anmelderne lot seg imponere.
VET HVA DE DRIVER MED: De unge kokkene på kjøkkenet har stålkontroll på sakene. Dagbladets anmelderne lot seg imponere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvangsforet gåselever og utrydningstruet tunfisk: Fine dining har ikke et rykte for å være løsningen på verdens miljøutfordringer. Robinson og Fredag ble rent filosofiske der de satt med hvert sitt glass pinot noir-tung sjampis fra Billecart Salmon, de varme, grå veggene favnet om dem og kokkene forberedte kveldens gilde på et stort, åpent kjøkken.

image: - Wow! Dette er genialt

- Ville du virkelig gått på en restaurant som tilbød politisk korrekt gourmetmat? sa Robinson.

- Høres ikke det fryktelig kjedelig, sunt og snerpete ut?

Men det er akkurat dette nyåpnede Rest, i en bakgård nederst i Kirkegata, akter å levere. Råvarene er matverdenens utskudd: deformerte gulrøtter, stillehavsøsters som anses som skadedyr eller bananer som er blitt for brune.

Kreativt tilberedte østers følges raskt opp av «forsknings-ål» – ål, opprinnelig brukt i forskningsøyemed – nydelig varmebehandlet i japanskinspirerte salt-søte smaker, med byggryn, myse og kyllingsjy ved siden av. Eple og pepperrot tilførte syre og sting.

HØYT NIVÅ: Maten holder forbløffende høyt nivå på restaurant Rest.
HØYT NIVÅ: Maten holder forbløffende høyt nivå på restaurant Rest. Vis mer

- Wow, sa Fredag.

Begge to hadde gått for full vinpakke. Hvitvin fra Piemonte – det finnes – på den obskure timorasso-druen, var blass i seg selv, men en flott match til ålen.

Neste rett skulle også etter kvelden bli stående som et eksempel på akkurat hvor genialt Rests konsept er:

En liten munnfull torskekjake, lagd som en mousse med florlette hint av sitrus, fikk både Robinson og Fredag til å falle tilbake i stolen.

- Dette er genialt, slo de fast, nærmest i kor.

Så sterke ord ville ikke Fredag ta i bruk om den andre torskeserveringen, der en for unyansert jordskokkrem vekket mer tilbakeholdne reaksjoner.

AVANSERT: Kokkene på kjøkkenet er på landslagsnivå - det synes på maten som serveres.
AVANSERT: Kokkene på kjøkkenet er på landslagsnivå - det synes på maten som serveres. Vis mer

Nydelig riesling fra Mosel-supertalentet Julian Haart satt som et skudd til hale av kongekrabbe - en del av dyret som vanligvis kastes.

Den neste etappen i måltidet var rent vegetarisk.

«Stygg» og utplukket brokkoli og tomat var tilberedt med henholdsvis brokkoliemulsjon, wasabi-erter og quinoa, og på lett El Bulli-aktig vis som en tomatsfære med touch av tabasco. Fredag erklærte:

- Så mye smak!

Deformert gulrot fra Rosnes gård i Vestfold var syndig, elegant og spennende samtidig – med rike, dype smakstoner fra rause runder med brunet smør, og kløktig behandling på grillen. En artig sake var en oppsiktsvekkende god match.

Deilig fluffy rødbetbrød, servert med varmt, pisket geitesmør med innrørt lammehjerte, var comfort food på skyhøyt nivå. Men en presentert carpaccio på nyretapp - et meget undervurdert stykke kjøtt – smakte ikke like spennende som det serveringen, komplett med flytende nitrogen, røyk og sirkus, skulle indikere.

MYE Å BY PÅ: Maten er spektakulær - og drikkevarene imponerer like mye.
MYE Å BY PÅ: Maten er spektakulær - og drikkevarene imponerer like mye. Vis mer

Nivået på de andre hovedrettene var betraktelig høyere. Både andehjerter med en fantastisk intens hønsebuljong, og «kjebab» – kje med nydelig subtile kryddertoner, står blant høydepunktene fra kvelden.

Disse var perfekt matchet med tysk Spätburgunder og Arbois fra Jura.

Dessertene skuffet heller ikke – spesielt god var en helt fantastisk liten skål med is laget av restene fra Tines produksjon av Snøfrisk. Sjokolademousse kom med bringebærsorbet, lakris, kirsebærpulver og sukkerspinn (!), før nydelige petit fours av nedfallsepler og brune bananer satte perfekte punktum for et flere timer langt gilde.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Anlegget spilte fet, behagelig 70-tallsrock, og på kjøkkenet hadde eks-landslagskokk Jimmy Øien og hans unge team avslappet, lavmælt stålkontroll på et nivå som kan få amatørkokker til å legge bort steikepanna for godt.

- Dette er rett og slett forbløffende bra, slo Robinson fast.

- Ikke tenk på det fornuftige eller det politisk korrekte som ligger bak her: Dette er en uformell og deilig restaurantopplevelse. Og kokkekunst på skyhøyt nivå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!