Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av restaurant Sjø på DFDS

Wow! på danskebåten: - Det er bare å gå om bord

Danskebåten sikter mot Michelinguiden. Ja, du leste riktig.

HYGGELIG: Danskebåten byr på high class dining til sympatisk pris. Det er bare å gå om bord.
HYGGELIG: Danskebåten byr på high class dining til sympatisk pris. Det er bare å gå om bord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel, tror du de klarer det?

Skagerrak var blikkstille, sola hang fremdeles høyt på himmelen, stemningen var god - og nå lurte altså Fredag på om dette, i tillegg til en idyllisk båttur, ville bli en ned- eller opptur.

- De satser friskt, det skal de ha. Å lansere et nytt restaurantkonsept under mottoet «Vi vil ha stjerne i Michelin--guiden», er modig. Å gjøre det på DFDS-båtene mellom Oslo og København, på folkemunne «danskebåten», et sted de færreste forbinder med «fine dining», er kanskje nærmere dumdristig enn modig, sa Robinson.

image: Wow! på danskebåten: - Det er bare å gå om bord

Fredag løftet glasset med Moët & Chandon Impérial Rosé, tok en slurk og nikket.

- Det vil vise seg. Men drikkevarene er det så langt ikke noe å si på. Skål.

Strålende service

Ledelsen i DFDS har lenge jobbet med å fortelle reisende at en overfart mellom de to nordiske hovedstedene ikke trenger å være harry. Tvert imot, hvis en er villig til å gå litt opp i pris, kan det tilbys lugarer med dobbeltseng, tv, flott utsikt og roomservice. Og nå vil de altså også satse skyhøyt på matfronten. Så i vinter hyret de Søren Westh, en kokk med fortid fra NOMA, til å få sving på sakene.

Menyen, som er tydelig preget av landskapet man passerer, betales samtidig med reisen, og koster 563/625 NOK, for henholdsvis 5/6 retter fra den 12 retters store menyen. Ønskes vinpakke, må man ut med ytterligere 650 NOK. Slett ingen ublu pris – såframt nivået er så høyt som de skryter av.

MYE GODT - Rene umamifesten, lovet servitøren.
MYE GODT - Rene umamifesten, lovet servitøren. Vis mer

Aller først kom et par munnfuller for å pirre smaksløkene, friterte klippfiskkuler med blåskjellmajones, og tartar av okse med løk og karse. De høynet forventningene til første rett: torsk med soppbuljong, dampet spinat og fritert trompetsopp. Rene umamifesten, lovet servitøren, som for øvrig ytte service helt på høyde med det man kan forvente på stjernerestauranter.

- Oi, utbrøt Robinson etter å ha tatt en munnfull.

- Opps, sa Fredag etter å ha gjort det samme.

Fisken var perfekt tilberedt, spinaten fremdeles småsprø, soppen smaksrik – men helhetsinntrykket ble likevel mer salt enn umami. Heldigvis, etter dette bomskuddet, gikk det oppover. Robinson og Fredag pustet lettet ut da neste rett ankom: Asparges med brunet smør og timianperler i en kraft av grønne jordbær.

- Dette er fantastisk. Ja, virkelig. Nydelig balansert både hva konsistens og smak angår, slo Robinson fast. Fredag sa seg enig.

- Dette er som å løpe gjennom en nordisk sommereng. Wow!

Oppturen fortsatte med pannestekt blomkål med ferskost, trøffel og syreblader, igjen en deilig kombinasjon av sødme og syre.

TIL SJØS: DFDS-båtene Crown og Pearl i fart mellom Oslo og København byr på high class dining til sympatisk pris.
TIL SJØS: DFDS-båtene Crown og Pearl i fart mellom Oslo og København byr på high class dining til sympatisk pris. Vis mer

Måltidets kjøttrett, mørbrad av okse servert med røykt marg, rødbeter og langpepper, var lekkert presentert. Kjøttet var akkurat så mørt og smaksrikt som det skal være, sødmen i rødbetene gjorde seg bra mot den aromatiske pepperen og de røykte bitene av marg. Vinene som ble servert til var det heller ikke noe å utsette på. En relativt kraftig Rioja fra Miguel Merino til torsken, en Grüner Veltliner fra Rudolf Rabl til aspargesen, californisk hvitt med Chenin Blanc fra Leo Steen til blomkålen, en fyldig toskansk Brunello di Montalchino fra Caparzo til oksekjøttet, og til slutt en sødmefylt tokaier til desserten – eple med valnøttcrumble og sabayonne, begge deler en heldig avslutning.

Høyt nivå

Det var tid for oppsummering. Tid for den brutale sannhet. Er DFDS-ledelsens drøm om å få en Michelin-stjerne realistisk?

- Det er vanskelig å bli klok på hvordan disse Michelin-folka tenker. Men dette holder jevnt over høyt nivå, også om det hadde vært en restaurant på fastlandet. Og maten her på Sjø er uten tvil milevis over det andre som serveres om bord, sa Robinson.

- Enig. Prisen tatt i betraktning, er dette virkelig ikke dumt. Hvis de klarer å holde dette nivået, er det virkelig en «bargain», sa Fredag.

VELLYKKET: Kjøttet var akkurat så mørt og smaksrikt som det skal være.
VELLYKKET: Kjøttet var akkurat så mørt og smaksrikt som det skal være. Vis mer

- Men er et besøk på Sjø grunn god nok til å ta turen?

Robinson og Fredag sto på dekk og nøt solnedgangen som farget vesthimmelen blodrød. Nøt havet som duvet behagelig og harmonisk langt der nede.

– I sånt vær? Ubetinget: Ja!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!