GOD MAT: The Golden Chimp er en favoritt, men meningene er litt delt om mengde og om pris. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Vi testet maten på Øyafestivalen:

- Wow! Rågodt. Her får du følelsen av å sitte på gata i Asia og spise

The Golden Chimp serverer årets beste øyamat.

GOD MAT: -Bao fra The Golden Chimp kan absolutt anbefales, sier Aslak klever (35) (t.h) og Magnus Ulvik (39) fra Oslo. Begge synes matutvalget er bra.
GOD MAT: -Bao fra The Golden Chimp kan absolutt anbefales, sier Aslak klever (35) (t.h) og Magnus Ulvik (39) fra Oslo. Begge synes matutvalget er bra. Vis mer

«Hos oss får du Norges beste – og mest miljøvennlige – festivalmat», lokker Øyafestivalen. Stemmer det? Dagbladets matjournalister har testet mat fra 20 matboder sammen med Øyvind Bøe Dalelv, verdensmester i tapas, tidligere soussjef ved Statholdergaarden og sølvvinner i Årets kokk 2017.

HØYT NIVÅ: - Jeg er imponert, sier mesterkokken Øyvind Bøe Dalelv, som har testet Øyamaten med Dagbladet.
HØYT NIVÅ: - Jeg er imponert, sier mesterkokken Øyvind Bøe Dalelv, som har testet Øyamaten med Dagbladet. Vis mer

Høyt nivå

- Generelt høyt nivå. At de klarer å servere så bra mat til så mange gjester er vanvittig bra, sier Bøe Dalelv, som med resten av juryen ikke er i tvil om hvilken bod som er årets matvinner på Øya.

-The Golden Chimp! Med Hitchiker og Bokbacka hakk i hæl.

GOD MAT: Dagbladets testteam i sving. Stort sett opptur på årets øyafestival.
GOD MAT: Dagbladets testteam i sving. Stort sett opptur på årets øyafestival. Vis mer

Årets meny har en spennvidde fra heilnorsk elgbab til taiwanesiske dumplings, syrisk shawarma og svenske fiskekaker. Våre retter kostet i gjennomsnitt 120 kroner. For den summen blir du mett hos de fleste av tilbyderne.

Det er rent, det er økologisk, det er mye lokalmat, jevnt over godt håndverk, gode råvarer og ærlige retter.

The Golden Chimp

ALLER BEST: Bao fra The Golden Chimp
ALLER BEST: Bao fra The Golden Chimp Vis mer

Konsept: Dumplings og asiatiske smaker.

Serverer: Bao (dampet bolle av rismel) fylt med kvernet ribbe og vårløk eller med sopp og løk.

Vi testet: Innbakt bao ( 95 kroner)

Bedømmelse: Wow! Her får du følelsen av å sitte på gata i Asia og spise. Superfresht og lett, til tross for at vi snakker kvernet ribbe med råkost i dampet risbolle. Godt håndverk og veldig kreativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstra poeng for å gi oss følelsen av å spise noe nytt! Fylt bao med ribbe er rett og slett kjempegodt. Veldig god spice og flott friskhet i salaten. Fin blanding av salt og søtt til veldig god pris!

Hitchhiker

HITCHHIKER: Digg festivalmat.
HITCHHIKER: Digg festivalmat. Vis mer

Konsept: Gatemat

Serverer: Sticky icy hitch bowl, med soyabraisert tynnribbe eller bakt søtpotet, kimchisalat og bao bun.

Vi testet: Hitch bowl , pris 120 kroner

Bedømmelse: Dette var digg! Typisk Hitchhiker. Perfekt harmoni av smaker og riktig mengde. God festivalrett, rett og slett. Både sterkt og crunchy med riktig konsistens. Nydelig hvetebolle, råmarinerte grønnsaker, veldig bra kjøtt. Så enkelt og så godt - mye valuta for pengene.

Bokbacka

ORIGINALT: Schnitzel fra Bokbacka
ORIGINALT: Schnitzel fra Bokbacka Vis mer

Konsept: Økologisk gourmet

Serverer: Stekt schnitzel i wrap med svin smaksatt med gran, chili agurk og ramsløksmajones.

Vegetarrett: Wrap med fetaost.Vi testet: Stekt schnitzel (115 kroner)

Bedømmelse: Lefsa er litt kjedelig, men kjøttet er utrolig godt. Muligens litt for salt for noen. Perfekt krydra, riktig behandlet, med sprø ytterside. smaksatt med timian, rosmarin og granskudd. Artig kombinasjon. Uvanlig med schnitzel. Moro at noen tør å skille seg ut.

Tunco

TUNCO: Fin balanse av gode smaker.
TUNCO: Fin balanse av gode smaker. Vis mer

Konsept: Asiatisk gatemat

Serverer: Thailandsk wok, med kylling eller bønner, og en deilig glassnudel salat fra Vietnam.

Vi testet: Thailandsk kyllingwok (129 kroner)

Bedømmelse: Veldig godt, men kanskje litt sterk. Du må like chili. Fin balanse med syre. Enkelt og ukomplisert med mye koriander og god sting. Serveres god og varm. Godt å spise av en bolle, det kan bli mye søl med bare papir.

ANNIS: God frankfurter til festivalfolket.
ANNIS: God frankfurter til festivalfolket. Vis mer

Annis Pølsemakeri
Konsept: Pølser

Serverer: Frankfurter med asiatisk topping, klassiske frankfurter, pølse i barneporsjon, og vegetarpølse.

Vi testet: Frankfurter (85 kroner)

Bedømmelse: Godt brød og god smak på pølsa. Fint krydret, men kunne med hell vært litt fastere. Savner tilbehør under pølsa, en spenstig potetsalat, for eksempel.

Asia
Konsept: Vegansk

Serverer: Veganske handrolls med gulrot, quinoa og asparges, vegansk mangosalat og aubergine fries.

Vi testet: Handrolls og mangosalt (130 kroner)

ASIA: Fantastisk salat, kjedelig makirull.
ASIA: Fantastisk salat, kjedelig makirull. Vis mer

Bedømmelse: Å, for en mangosalat. Helt nydelig balansert dressing. Superfresht tilbehør. Rullen, derimot, framstår som heavy. Risen er dominerende og overkokt. Her skulle det vært mer grønnsaker. Det ville også vært mer vellykket med mykt rispapir rundt, istedet for tang.

- Jeg ville nok heller laget den som en sommerrull, for eksempel med en hoisinsaus. Men salaten kjøper jeg gjerne igjen, sier Dalelv.

Aymara Peru

AYMARA: Litt skuffende sandwich chanchito
AYMARA: Litt skuffende sandwich chanchito Vis mer

Konsept: Moderne latinamerikansk

Serverer: Sandwich chanchito med svinenakke eller grillet søtpotet, syltet rødløk og aji amarillo majones. Chillibakte småpoteter, med rocoto chilisaus, alioli, salat, peanøtter og vårløk.

Vi testet: Sandwich Chanchito (120 kroner)

Bedømmelse: Slett ikke vond, men lite kreativ rett. Skuffende til å være Aymara, med tanke på friskheten de ellers presterer i retter som ceviche. Brødet og oppbyggingen kunne også vært bedre.

- En annen stabling med rødløk og grønnsaker nederst ville gjort sandwichen bedre, sier Dalelv.

Svinenakken og majonesen føles fett, selv med den syltede rødløken - for lite syre her.

PEPPERN: Spicy og godt.
PEPPERN: Spicy og godt. Vis mer

Der Peppern Gror
Konsept: Indisk gatemat

Serverer: Indisk tallerken med en mix av ulike retter servert med hjemmebakt brød.

Vi testet: Indisk tallerken (130 kroner)

Bedømmelse: Godt og hot. Med gode indiske smaker trenger man verken kjøtt eller fisk. Minus for kjedelig lefse og litt smakløs blomkål. Risen med fenikkelfrø, gulrot og rødbet er perfekt krydret og kokt. Den spicy kikertgryta har god tyggemotstand og fungerer kjempefint.

FISKERIET: Kunne vært sprøere.
FISKERIET: Kunne vært sprøere. Vis mer

Fiskeriet
Konsept: Fisk fra tradisjonsrik 75 år gammel Oslo-butikk

Serverer: Klassisk fish and chips med remulade, fiskekaker med salat.

Vi testet: Fish and chips (130 kroner)

Bedømmelse: God fisk, perfekt stekt, men litt dvask. Skulle vært sprøere. Her er det brukt for mye røre, fisken forsvinner jo! Dressingen er god. Innpakningen er vanskelig. Retten blir litt komplisert å spise.

Kompassmat

KOMPASSMAT: Sprøtt og godt.
KOMPASSMAT: Sprøtt og godt. Vis mer

Konsept: Skape arbeidsplasser for ungdom med overskuddsmat

Serverer: Falafel i spicy vaffel

Vi testet: falafel (110 kroner)

Bedømmelse: Så gøy med corn flakes på toppen! Smaksmessig gjør det crunchy innslaget susen. Falafelen virker litt grov, men smaker bra. Selve vaffelen (laget av gammelt brød) er sprøstekt og fin. Alt i alt en vellykket festivalrett.

MELT: Lasagnesmørbrød er perfekt nattmat.
MELT: Lasagnesmørbrød er perfekt nattmat. Vis mer


Melt
Konsept: Toast

Serverer: Ostesmørbrød som lasagnevariant, med fennikel og salami eller som «all cheese», med fire ulike oster.

Vi testet: Ostesmørbrød med lasagne (130 kroner)

Bedømmelse: Overraskende godt! Toastingen er perfekt, brødet er crispy og har god smak. Fyllet er litt tungt, men smaker godt. Får ikke følelse av lasagne, her er ingen hvit saus eller pasta. Tomaten dominerer, men det gjør ikke noe. Er du på festival og har fått i deg et par ekstra øl er denne bra for kroppen. Definitivt en rett for slutten av kvelden. Mye mat for pengene

SMALHANS: Stort sett godt.
SMALHANS: Stort sett godt. Vis mer

Smalhans
Konsept: Husmannskost.

Serverer: Szechuan kylling eller portobello sopp i bun, med funky slaw, kickass bbq saus og fersk koriander.

Vi testet: Szechuan kylling (125 kroner)

Bedømmelse: God på smak, men for store, runde biter med kylling gjør den litt vanskelig å spise. Brødet er godt, salaten helt fin.

TACO REPUBLICA: Veldig godt, men ikke en veldig stor porsjon.
TACO REPUBLICA: Veldig godt, men ikke en veldig stor porsjon. Vis mer

Taco República Terning 4
Konsept: Meksikansk

Serverer: Taco combo med svinebog og kylling, og taco med østersopp som vegetar.

Vi testet: Taco combo (130 kroner)

Bedømmelse: Dette var veldig godt. Slik som man kjenner Taco Republica. Mange forskjellige smaker på en gang. Rene smaker, god kombinasjon av det sterke og det syrlige. Vellykket, men litt lite mat.

Coop Mega

COOP: Rødbet på rødbet ble litt for mye.
COOP: Rødbet på rødbet ble litt for mye. Vis mer

Konsept: Sunt og vegetarisk

Serverer: Rødbetburger, soppburger og vegetarpølse. Fås også som meny med drikke og rotfruktchips.

Vi testet: Rødbetburger (65 kroner)

Bedømmelse: Denne ser bra ut. Fin farge og flott utseende på tilbehøret. Men burgeren har for mye rå løk og er ikke balansert i smaken. Det er ikke vondt, men heller ikke kjempevellykket. Hvorfor rødbetsaus til rødbetburger? Sausen framstår som litt feit og mangler friskhet.

Aleppo Bahebek

ALEPPO: Tamt, men godt.
ALEPPO: Tamt, men godt. Vis mer

Konsept: Syrisk mat, kjent fra matbod på Vippa.

Serverer: Kylling shawarma eller sandwich med hummus og grillede grønnsaker.

Vi testet: Kylling shawarma (125 kroner)

Bedømmelse: Litt kjedelig og tamt. Helt grei, men smaker lite. Hvis du først skal ha en shawarma, må man kjøre på litt. Eventuelt kan man kjøpe retten til et barn. Porsjonen passe stor for en voksen eventuelt to barn.

GO'GRILLA: Langt tammere på smak enn vi forventer fra dem.
GO'GRILLA: Langt tammere på smak enn vi forventer fra dem. Vis mer

Go’Grilla

Konsept: Gatemat

Serverer: Chivito-sandwich med stekt entrecote og salat eller sandwich med grillet aubergine. Begge deler kan fås med søtpotetfries.

Vi testet: Chivito-sandwich (120 kroner)

Bedømmelse: Skuffende tamt til å være Go'Grilla. Tomat, ost og salat, pluss en løk som ikke er karamellisert nok. Chimichurrien forvinner. Ikke vond på smak, men lite gjennomtenkt som festivalrett.

AUTOPIZZERIA: Småkjedelig pizza, men smart med en pizza som er brettet så man kan spise med hendene.
AUTOPIZZERIA: Småkjedelig pizza, men smart med en pizza som er brettet så man kan spise med hendene. Vis mer

Una Autopizzeria
Konsept: Italiensk pizza

Serverer: Tradisjonell pizza portafoglio, som brettes ved servering, pizza vesuvio, ventricina og margarita.

Vi testet: Pizza portafoglio (120 kroner)

Bedømmelse: Kjedelig og forutsigbart. Bunnen i og for seg ok, men tomatfyllet er tamt. Kjøttet er ikke av høy kvalitet. Ikke en pizza vi må kjøpe igjen.

Funky Fresh Foods

FUNKY FRESH FOODS: Vegansk, men alt for tam på smak.
FUNKY FRESH FOODS: Vegansk, men alt for tam på smak. Vis mer

Konsept: Vegansk og raw

Serverer: Ovnsbakt søtpotet med chunky sort bønnekrem og tomatsalsat, rødløk og koriander.

Vi testet: Ovnsbakt søtpotet (120 kroner)

Bedømmelse: Utrolig mye mat for pengene. Bønnekremen er god, men smaker dessverre litt lite. Burde hatt noe annet ved siden av søtpoteten enn bønnekrem og chips. En kjedelig, tung og litt tam vegetarrett, selv med rned en god skvis lime over.

Gammelgården Lysklæt

GAMMELGÅRDEN: For søtt.
GAMMELGÅRDEN: For søtt. Vis mer

Konsept: Økologisk kjøtt fra Melhus.

Serverer: Pulled pork, pulled beef eller pulled roots med brød, coleslaw, syltet løk og bbq-saus.

Vi testet: Pulled pork (125 kroner)

Bedømmelse: Her er det noe som ikke stemmer. Godt kjøtt, men for lite «pulled». Det burde vært revet mer, det samme med løken. Mangler syre. Løken sylta feil, for søt. Det søte tilbehøret funker dårlig med bbq-sausen.

Breheimen

BREHEIMEN: Mye mat, men vi forventet mer.
BREHEIMEN: Mye mat, men vi forventet mer. Vis mer

Konsept: vilt og vegetarmat fra familiebedrift i Skjåk

Serverer: Elgbab i pita med shiitakesopp, varmstekt kepaløk, salatblanding, mais og tyttebærrømme. Vegetarbab med kikerter.

Vi testet: Elgbab (129 kroner)

Bedømmelse: Hvor er soppen og tyttebærrømmen som vi hadde lest om på nettsiden? Dette var veldig kjedelig, viltkjøttet smaker som en hvilken som helst bab på hjørnet. Tenk om de hadde forsterket det norske og viltsmaken med norske grønnsaker og sylta løk. Det kunne vært så enkelt som kål, rett og slett. Elgskav hadde også gjort seg. Isbergsalat og mais fra boks holder ikke. Dette er ikke bra nok!