SOLID FEMMER: Robinson og Fredag lot seg begeistre av den nordisk-asiatiske maten på Xeast i Nydalen - spesielt ribba og pekinganden falt i smak.
SOLID FEMMER: Robinson og Fredag lot seg begeistre av den nordisk-asiatiske maten på Xeast i Nydalen - spesielt ribba og pekinganden falt i smak.Vis mer

Restaurantanmeldelse Xeast

Xeast i Nydalen: En solid femmer

Norske vaffelhjerter møter Asia langs Akerselva.

Xeast, hvilket betimelig navn for en restaurant i nettopp Nydalen, mente Robinson.

Det som i hine, hårde dager var røff østkant og industri, spigerverk og spinneri, med Akerselvas brusende kraft som motor, er i ferd med å gjenoppstå som en av Oslos nye, spennende bydeler, myldrende av mediebedrifter, skoler, nytt Deichman-bibliotek, boliger, teater og uteliv.

- Vi skal altså til eks-østkanttristesse, og samtidig til øst, som i Asia. Fiffig, sa Robinson.

Asiatisk mat med nordisk tvist

De steg inn i det såkalte Torgbygget, et rålekkert lokale med vibb av storby; gjennomført svartmalt, med sittebenker i konjakkfarget lær og store, diodeopplyste vinskap langs hele langveggen, myk musikk over anlegget og skulpturelle taklamper i oransje.

FRA KJØKKENET: Norske råvarer får en herlig orientalsk tvist på Xeast.
FRA KJØKKENET: Norske råvarer får en herlig orientalsk tvist på Xeast.
Vis mer

«Southeast asia with a nordic twist», sto det i menyen, og hei, var det ikke rotnorske vaffelhjerter den blide servitøren satt foran dem, på en rustikt keramikkfat?

Nesten. Hjertene var okonomiyaki-vaffel, med frityrstekte grønnsaker, japansk majones, syltet ingefær og nellik. Og, som garnityr: Tynnhøvlede chioggiabeter, den polkagrisfargede fetteren til rødbeten.

- Beter! Det nynordiske kjøkkenets signaturgrønnsak. Snart er det ikke en rett å få uten beter i denne byen, hvisket Fredag, men tilløpet til sarkasme ble raskt stanset av fornøyd tygging.

Mange fristelser

Japansk vaffel var mildt, aromatisk og godt. Med mange fristelser på menyen, hadde de bestilt hele fire småretter som kom på bordet samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husets vårruller med scampi og søt plommesaus knaste varmt og sprøtt i munnen.

SMÅRETTER: Menyen består av små retter som fint kan deles. 
SMÅRETTER: Menyen består av små retter som fint kan deles.  Vis mer

Friterte dim sum var fylt med scampimousse som tilførte mer intens smak av sjø.

Høydepunktet så langt kom i form av kylling-vinger karaage, en japansk steketeknikk beslektet med tempura.

Istedenfor dippsaus kom smaksbildet fra det frityrstekte kyllingkjøttet og en marinade av ingefær, hvitløk og kokos. Nydelig!

Ikke alle er like begeistret for alle delemenyene: «Keiserens nye småretter».

Den norske juleribba kan bare gå og legge seg!

Et anstendig vinkart til tross, de valgte å holde måltidet gjennomført asiatisk, også i flytende form.

Filippinsk San Miguel-øl i glassene funket utmerket til den kraftige og smaksintensive kosten. Særlig da hovedrettene ankom.

- Altså, denne ribba … mumlet Robinson med halvveis lukkede øyne.

- Smaksatt med koreansk kimchisaus. Og disse udonnudlene med shiitakesopp. Ah! Den norske juleribba kan bare gå og legge seg.

 SMÅTT OG GODT: Gindara torsk med miso- og limesaus.
 SMÅTT OG GODT: Gindara torsk med miso- og limesaus. Vis mer

Fredag var travelt opptatt med å pakke små, kinesiske pannekaker fulle av sprøstekt and, koriander, strimlet vårløk, agurk, rasp av gulrot og husets egen hoisinsaus.

- En av de absolutt beste variantene jeg har smakt av Peking Duck i Oslo.

Overraskende søt avslutning

Xeast i Nydalen: En solid femmer

Selv om dessertkartet sjelden er klimaks i det asiatiske kjøkken, representerte en søtpotetkake med grønn saus, crumble og kokosis en solid avslutning for Robinson.

Fredag kunne melde at sorbeten av røde bær var toppet med brus-pulver som knitret og spraket i munnen.

- Kanskje ikke veldig nordisk, men definitivt en uventet twist på måltidet.

Sluttsummen lød på 1200 kroner. Og hvordan lød dommen, da Robinson igjen sto utenfor, ved Akerselvas strie vannmasser?

- En solid femmer. Her skulle 1800-tallets spinnersker og gutta fra spiker-verftet ha fått seg et festmåltid. Dessverre for dem var de litt for tidlig ute.

Flere asiatiske restauranter verdt et besøk: