Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jordbærbonde optimistisk for årets sesong

Ypper med jordbær-klassikerne: - Den nye typen er utrolig smakfull

Denne uka ble årets første jordbær høstet i Norge - og mange er spente på sommerens søte nyhet.

JORDBÆRGLEDER: Norske jordbær hører sommeren til. Den nye Malwina-sorten bidrar til å forlenge sesongen.
JORDBÆRGLEDER: Norske jordbær hører sommeren til. Den nye Malwina-sorten bidrar til å forlenge sesongen. Vis mer

I nesten hver eneste dagligvarebutikk kan vi få følelsen av at det nå er jordbærsesong hele året. Selv midt på kalde vinteren er det friske jordbær å få. Blant annet melder lavpriskjeden Kiwi at de aldri har solgt så mye jordbær til 17. mai som i år, og dette er for det meste bær fra Belgia og Nederland.

Sesongbær

Her hjemme starter sesongen med norske bær rundt Sankthans og varer til ut i august.

Det kan bli travelt i norske jordbæråkere hvis de gode vekstforholdene med varmt sommervær fortsetter. Foto: Roland Schgaguler/SCANPIX
Det kan bli travelt i norske jordbæråkere hvis de gode vekstforholdene med varmt sommervær fortsetter. Foto: Roland Schgaguler/SCANPIX Vis mer

Stavanger Aftenblad meldte at noen jordbærprodusenter i Rogaland leverte sine første jordbær til butikk allerede før 17. mai, men disse bærene var dyrket i oppvarmede drivhus.

Veldig mange gleder seg til smaken av norske jordbær som er veldig søte, men likevel friske, sier Bamas direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Pia Gulbrandsen. Foto: Bama
Veldig mange gleder seg til smaken av norske jordbær som er veldig søte, men likevel friske, sier Bamas direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Pia Gulbrandsen. Foto: Bama Vis mer

- De aller første norske jordbærene kommer fra Rogaland, Vestfold og Buskerud, men Østfold og Sørlandet følger bare en knapp uke etter, og dagens prognoser tilsier at de starter høsting i perioden 4.–10. juni, forteller kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Den kalde våren ble avløst av godt sommervær, så sesongen starter omtrent som normalt. De første 35 kassene ble plukket i Vestfold i går, sier direktør Pia Gulbrandsen i Bama.

- Når kommer de norske jordbærene på markedet?

Jeg gleder meg alltid til de første norske jordbærene kommer – det er virkelig smaken av sommer, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann, frukt.no.
Jeg gleder meg alltid til de første norske jordbærene kommer – det er virkelig smaken av sommer, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann, frukt.no. Vis mer

- Det er alltid spennende å følge med på været. I år hadde vi en litt sein start med en kald vår, men det eksplosive sommerværet vi har sett de siste ukene har gjort at det ser ut som plantene tar igjen det tapte, sier Byermoen.

«Vi kan derfor forvente å se de første norske jordbærene i butikk omtrent til normal tid rundt 10. juni,» Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, OFG

Bærene er levende produkter som er avhengig av passe mengde sol for å modnes og å få den deilige søte smaken, så jordbærbøndene kan aldri være helt sikre før litt nærmere plukking.

Klare med søt nyhet

I år forventer Bama å levere 10-12 millioner jordbærkurver ut i butikk fra midten av juni til midten av august. 1000 dagligvarebutikker får jordbærene direkte fra sin lokale bonde. Ferskere og mer kortreist blir det ikke.

- Smaken varierer mellom sortene og værforholdene. Mye sol gir søtere bær, mens grått og kjølig vær gir syrligere og friskere bær, sier Gulbrandsen.

Hva er sommerens store jordbærnyhet?

-Nordmenn elsker Korona og Sonata, og det er disse vi selger desidert mest av, sier Gulbrandsen i Bama.

- I tillegg har vi en ny sort, Malwina, som vi tror kommer til å bli populær. Mange sier Malwina-jordbæret minner om smaken de husker fra barndommens jordbær. Malwina er en sein sort som kommer i midten av juli. Malwina er et mørkt og fantastisk smakfullt jordbær. De vil bli solgt både på Rema 1000 og i Norges Gruppens kjeder.

Søt, friske og saftige norske jordbær smaker best nautrel! Foto: Synøve Dreyer
Søt, friske og saftige norske jordbær smaker best nautrel! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Stadig bidrar driftige bønder og eksperter til å utvikle nye jordbærsorter. Østfold er flere sorter under utprøving på friland og som snart er klare for smaking!

- Hva er den største forskjellen på norske og importerte bær?

- De norske jordbærene er produsert for nærmarkedet, og sorter velges ut ifra dette. Det er bær som skal fraktes kort, og nytes ganske umiddelbart, og egenskapene som velges er mest på smak, men også egnethet i norsk klima.

Vekstsesongen i Norge er lang, med kjølige netter og lange lyse dager. Derfor samler bærene mye sødme forteller Byermoen.

- De importerte sortene er ofte plukket fram med egenskaper som gjør at de holder seg penere når de skal fraktes, men de har også god smak, framholder kommunikasjonssjefen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt

«Smaken varierer mellom sortene og værforholdene. Mye sol gir søtere bær, mens grått og kjølig vær gir syrligere og friskere bær.» Pia Gulbrandsen, Bama

Sterkt varierende priser

Prisen på norske jordbær varierer sterkt gjennom sesongen. Dette skyldes sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel.

- Prisen har også med dyrkningsforhold å gjøre. Norske bær vokser sakte over lengre tid enn i sørligere strøk. Det betyr større utgifter for produsenten. I norsk landbruk legges det vekt på anstendig lønn til dem som plukker, pakker og transporterer jordbærene fram til butikk. Dermed blir norske landbruksvarer, jordbærene inkludert, ofte noe dyrere enn de du finner andre steder i verden. For øvrig er det kjedene som bestemmer utsalgsprisen, konstaterer Pia Gulbrandsen i Bama.

Vi får vel aldri nok av friske norske jordbær - spis dem naturell, er Byermoens oppfordring. -Foruten å smake nydelig er de også en viktig kilde til C-vitamin.

HJEMMELAGET: Supergod, sunn og svært enkel is å lage med kun 3 ingredienser. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Oppskrift: 250 g frosne bringebær, 1 moden avokado 1 ts vaniljesukker. Vis mer

De fleste spiser jordbærene som dessert, men bruk dem gjerne også i sommerens salater. En grønn salat, toppet med jordbær smaker nydelig. Lag også smoothie eller «smoothieis» til barna–da kan de spise «is »mange ganger om dagen.

Jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl i Drøbak forteller til Dagbladet at selv om det har vært en lang vinter med mye snø har jordbærplantene klart seg godt.Foto: Privat
Jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl i Drøbak forteller til Dagbladet at selv om det har vært en lang vinter med mye snø har jordbærplantene klart seg godt.Foto: Privat Vis mer

- Bærene tresser i varmen

- Mange tror at jordbærene koser seg i varmen, men det er helt feil, kan jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl fortelle:

- Jordbærplantene stresser i varmen og liker seg ikke når temperaturen nærer seg 30 pluss grader, selv om vanningsanlegget går for fullt.

Han fortsetter:

- Det som skjer, er at bærene blir mindre når de er spisemodne og skal plukkes. Jordbærene trives best ved 20 grader som er mer normalt for årstida - og de norske sortene er tilpasse et litt kjøligere klima. sier Saxebøl.

«Fordelen med det tørre og varme været er at man slipper blåskimmel på bæren.» Per Fredrik Saxebøl

Saxebøl er fortsatt optimistisk og de seinere jordbærsortene er fortsatt i blomstring og karting, så de kan enda bli førsteklasse bær hvis gradestokken synker noen hakk.

Jordbær i pappbeger

Fra Bama kommer årets jordbær i pappbeger med plastlokk. Lokkene sikrer både god hygiene, og at forbrukerne kan se hva de kjøper. Det er igjen noen plastbeger fra fjoråret, som også vil være å se i butikk en liten periode.

- Denne sommeren leverer Bama rundt 20 millioner pappkurver med norske bær til kunden vår. Det betyr 250 til 300 tonn mindre plast. I tillegg skal så å si all norsk frukt over i papirposer, opplyser Pia Gulbrandsen.

Les også:

Forsker advarer mot mugg: - Kan svekke immunforsvaret

Rester av sju plantevernmidler funnet i norske jordbær

400 tonn plast fjernes fra frukt- og grønt-diskene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media