Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Zero betyr null, men mange zero-produkter er fulle av kalorier:

-Zeroproduktene må ha gått under radaren hos helsemyndighetene

Du sparer fem kalorier ved å velge Nugatti Zero framfor vanlig Nugatti på brødskiva.

Det skiller kun 34 kalorier (per 100 gram) på originalen og zero-utgaven. 
Det skiller kun 34 kalorier (per 100 gram) på originalen og zero-utgaven.  Vis mer

Mange produkter som kaller seg «zero» framstår som sukkerfrie og nærmest uten kalorier. Sjekker du innholdsfortegnelsen, er det lett å få seg en overraskelse. Mange av produktene inneholder faktisk ganske mye sukker.

Både sukker og kalorier

Coca-Cola zero er kanskje det mest kjente zero-produktet. Det inneholder verken sukker eller kalorier. Det er ikke den gjengse situasjonen.

Kveldens utgave av Matkontrollen på TV2 sjekker produkter som kaller seg «zero».

- Zero betyr null. Men i disse produktene er det ikke null av noen ting. Her er det både sukker og kalorier, sier Christine Gørbitz, klinisk ernæringsfysiolog ved Ahus.

Mange sukkerbiter

Hun har sett på zeroprodukter som vaniljesaus, nugatti, yoghurt og iskaffe. Hun påpeker at disse riktignok ikke er tilsatt noe ekstra sukker, men det er mye sukker likevel.

FULL AV KALORIER: 100 gram Nugatti Zero har bare 34 kalorier mindre enn vanlig Nugatti. Du sparer fem kalorier pr brødskive med zero-versjonen. Zero vaniljesaus fra Tine inneholder 500 kalorier per pakke. - Det er ikke noe man skal spise fritt av hvis man passer på vekten, sier klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz ved Ahus til TV2 Matkontrollens SolveIg Barstad. Foto: TV2 MATKONTROLLEN
FULL AV KALORIER: 100 gram Nugatti Zero har bare 34 kalorier mindre enn vanlig Nugatti. Du sparer fem kalorier pr brødskive med zero-versjonen. Zero vaniljesaus fra Tine inneholder 500 kalorier per pakke. - Det er ikke noe man skal spise fritt av hvis man passer på vekten, sier klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz ved Ahus til TV2 Matkontrollens SolveIg Barstad. Foto: TV2 MATKONTROLLEN Vis mer

- Det er det naturlige sukkeret fra melk og frukt som er i produktene. Når dette sukkeret kommer i kroppen ser ikke kroppen forskjell på om det kommer fra naturlige kilder som melkesukker eller om det kommer fra sukkerbiter, sier Gørbitz til Matkontrollen.

Færre kalorier

- Det er lett å tro at slike produkter inneholder null kalorier. Det stemmer ikke. De inneholder færre kalorier enn i originalproduktet, men ikke null, sier Christine Gørbitz.

«Vi føler at vi likevel kan bruke zero-begrepet når vi ikke har tilsatt sukker, men søtstoff i stedet» Anne Katrine Wahl, ernæringsrådgiver, TINE;

Hun påpeker at Zero vaniljesaus fra Tine faktisk inneholder hele 500 kalorier per pakke.

- Det er altså ikke noe man skal spise mye av hvis man passer på vekten. Og det er det jo mange som bør gjøre, sier hun til Matkontrollen.

LITEN FORSKJELL: Sammen med Matkontrollen har klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz sjekket sukker og kaloriinnhold i mange produkter merket med «zero». Forskjellen er ofte liten. Foto: TV2 MATKONTROLLEN
LITEN FORSKJELL: Sammen med Matkontrollen har klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz sjekket sukker og kaloriinnhold i mange produkter merket med «zero». Forskjellen er ofte liten. Foto: TV2 MATKONTROLLEN Vis mer

Ernæringsfysiolog Kristin S. Sandvei som jobber med overvekt på sykehuset i Telemark er enig.

- Det er like mange kalorier i tilsatt sukker som i naturlig sukker, så betegnelsen zero må ikke forveksles med kalorifritt, sier hun.

Lett å la seg lure

Hvis man vil unngå vektoppgang eller ønsker å gå ned i vekt, bør man være obs på zero-produktene, mener Sandvei.

- Det er ikke noe i veien for å bruke dem, bare man skjønner at de ikke er slankeprodukter som vil gjøre underverker for vekten. Til syvende og sist er det jo den totale energimengden som er avgjørende, sier hun.

Hennes råd er å lese innholdsfortegnelsen og ikke la seg lure av tilleggsbetegnelsen «zero»

- Oversett av helsemyndighetene

Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge hos Grete Roede mener at det er lett å la seg lure.

- Det er betenkelig at produkter med betydelig kaloriinnhold får lov til å hete zero.

- Mellom Nugatti og Nugatti Zero skiller jo bare noen få kalorier, sier hun.

Hun synes det er et tankekors er at helsemyndighetene er så strenge med light-begrepet, men tydeligvis ikke med zero-begrepet.

LITE Å HENTE: Kaloriinnholdet er ofte betydelig også i zeroprodukter. Trodde du «zero» var null, må du tro om igjen. Foto: TV2 Matkontrollen
LITE Å HENTE: Kaloriinnholdet er ofte betydelig også i zeroprodukter. Trodde du «zero» var null, må du tro om igjen. Foto: TV2 Matkontrollen Vis mer

- Det virker som om «zero» har gått under radaren til helsemyndighetene. «Light» eller «lett» er de kjempestrenge på, ikke zero. Jeg tror for eksempel ikke det ville fått lov å heter «Nugatti light». «Ekstra lett melk» får jo ikke lov til å hete «ekstra lett», fordi melken ikke er tilstrekkelig lett i forhold til vanlig lettmelk.

- Ikke tilsatt sukker

Tine har flere produkter som er merket med «zero». Disse produktene har verken null sukker eller null kalorier.

Ernæringsrådgiver hos Tine, Anne Katrine Wahl, sier at de har valgt å bruke zero på de produktene som er uten tilsatt sukker og som er tilsatt søtstoff.

INKONSEKVENT:  Hvorfor er helsemyndighetene så strenge med lightbegrepet og ikke med zerobregepet, spør ernæringsfysiolog Kari Bugge.
INKONSEKVENT:  Hvorfor er helsemyndighetene så strenge med lightbegrepet og ikke med zerobregepet, spør ernæringsfysiolog Kari Bugge. Vis mer

Hun er enig i at sukkeret oppfører seg ganske likt i kroppen.

- Men det er det tilsatte sukkeret myndighetene har fortalt oss at vi skal kutte ned på. Det er det vi har gjort i våre zero-produkter. Melk inneholder både kalorier og melkesukker helt naturlig, det kan vi ikke gjøre noe med. Men vi føler at vi likevel kan bruke zerobegrepet når vi ikke har tilsatt sukker, men tilsatt søtstoff i stedet, sier Wahl til Matkontrollen.

- Nugatti zero ikke sunnere

I fjor lanserte Orkla et helt nytt sjokoladepålegg i butikkene, «Nugatti zero». Den er tydelig merket med «zero» og «helt uten tilsatt sukker». Men hele pakken inneholder likevel 18 sukkerbiter.

Kaloriinnholdet er i zeroversjonen og i originalen ganske likt: Nugatti original har 521 kalorier per 100 gram, mens Nugatti zero har 487 kalorier per 100 gram. 34 kalorier skiller altså Nugatti original og Nugatti zero pr hundre gram.

- Hvis du spiser en brødskive med Nugatti zero får du i deg 5 kalorier mindre enn om du spiser en brødskive med den vanlige Nugattien, sier Christine Gørbitz til Matkontrollen.

Ikke sunnere

Ernæringsfysiolog Gørbitz er forsiktig med å karakterisere Nugatti Zero som et sunnere alternativ.

- Det er veldig liten forskjell på de to variantene. Jeg vil si at det går ut på ett. Her kan vi bli litt lurt. Nugatti zero er ikke tilsatt sukker, men det er så mye annet i den som kan gi kalorier, sier Gørbitz.

Hun får følge av ernæringsfysiolog Kristin S. Sandvei, nå knyttet til overvektteamet på Sykehuset Telemark HF, snart i ny jobb ved Bærum sykehus.

- Når et produkt merkes med «zero» vil mange forbinde dette med noe som er sunt. Noen av zero-produktene kan være bedre alternativer enn de originale produktene med tanke på sukkerinnhold, men fett- og kaloriinnholdet kan likevel være ganske høyt, sier hun.

VÆR OBS: Bruk gjerne zero-produkter, men ikke tro at de er slankeprodukter, advarer ernæringsfysiolog Kristin S. Sandvei, som jobber med overvekt på sykehus. Foto: PRIVAT
VÆR OBS: Bruk gjerne zero-produkter, men ikke tro at de er slankeprodukter, advarer ernæringsfysiolog Kristin S. Sandvei, som jobber med overvekt på sykehus. Foto: PRIVAT Vis mer

-Fokus på det hvite sukkeret

Orkla sier at fokuset hos dem har vært på å ta ut det hvite sukkeret.

- Nugatti zero inneholder de naturlige sukkerartene som kommer fra melken og fra hasselnøttene. Men den er ikke tilsatt sukkeret som veldig mange av oss får for mye av, sier Linn Anne Bjelland Brunborg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla.

- Zero-versjonen inneholder nesten like mye kalorier som vanlig Nugatti. Blir vi lurt til å tro at den er mer kalorifattig fordi det står zero?

- Det er derfor vi har skrevet «uten tilsatt sukker» med store bokstaver. Hvis vi skulle laget dette produktet med mindre kalorier måtte vi ha puttet opp i for eksempel vann. Det er en av de få tingene vi putter i oss som ikke har kalorier. Da hadde det blitt et helt annet produkt. Vi har ikke fokusert på kalorier her. Vi opplever at zero-begrepet er mer og mer innarbeidet i Norge til å bety «uten tilsatt sukker», sier Bjelland Brunborg i Orkla til Matkontrollen.

Les også: Is-te full av tomme kalorier

Ja, tack, til svensk frokostsuksess

Nye dagligvarer 2017: Dette skal du spise nå

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media