LEDER

Krigen i Ukraina

100 dager som rystet verden

Katastrofen har ingen enkel løsning.

EN UKRAINSK HELT: Ukrainas president Volodymyr Zenenskyj utenfor Kharkiv. Foto: AP / NTB
EN UKRAINSK HELT: Ukrainas president Volodymyr Zenenskyj utenfor Kharkiv. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

100 dager inn i den russisk-ukrainske krigen er vi fortsatt like langt. Krigen er en katastrofe for ukrainerne, og på litt sikt også for russerne. Nå er det ukrainerne som lider store militære tap med opptil 100 soldater hver dag, fordi russerne beskyter deres stillinger med tungt artilleri, mens ukrainerne venter på tyngre artilleri fra deres venner i vest, for å besvare den russiske ildgivingen. Krigen har blitt en utmattende stillingskrig med moderat russisk framgang i øst, i stedet for en rask russisk okkupasjon av store deler av landet, slik president Putins opprinnelige plan var.

SLÅR TILBAKE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser påstanden om at Donald Trump kunne ha stoppet Russlands invasjon av landet. Video: Newsmax Vis mer

Krigen har avslørt grove krigsforbrytelser fra russisk side, de ser ikke ut til å ta noen humanitære hensyn i sin krigføring. Vi har blant annet sett massive angrep på, og henrettelser av, sivile. Skoler, sykehus, kulturhus der sivile hadde søkt tilflukt, museer og kirker er bombet. Mer og mer tyder på at krigen fra russisk side tar sikte på å drepe ukrainere som ikke underkaster seg russisk styre, og utslette flest mulig spor av det ukrainske, av ukrainernes identitet. Stadig flere argumenterer derfor for at det begås folkemord, i begrepets strenge juridiske betydning. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var en av de første som brukte begrepet om Putins krig.

Putins krig. For det er ingen tvil om hvem som bærer ansvaret for denne krigen. Like mye som Adolf Hitler hadde et personlig ansvar for 2. verdenskrig, har Vladimir Putin et spesielt personlig ansvar for denne krigen. Det personlige ansvaret understrekes av at det å starte krigen også var en formidabel strategisk feil. Krigen var derfor allerede fra begynnelsen av et «alt eller ingenting» for den russiske presidenten. Enten så kriger han til han får en militær seier som han kan selge til sitt vill-ledete hjemmepublikum som en seier, eller så brekker han nakken på den ukrainske slagmarken.

Premissene for denne krigen er derfor de verst tenkelige. For enten så vinner en kynisk og brutal despot som så langt ikke ser ut til å ha noen utfordrer til makta i Moskva, og som sitter på nesten halvparten av verdens atomvåpen. Eller så vinner ukrainerne, som slåss som helter for sin frihet. Dommerne - og på sitt vis også deltakere i denne krigen - er Vesten. Det er hvor mye militær og økonomisk støtte ukrainerne får i denne krigen som vil avgjøre utfallet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer