DEBATT

Arbeidsinkludering

2020 kan bli et godt år

Det finnes lyspunkter i et krevende år for norsk arbeidsliv. Næringslivet har i et år med pandemi vist en forbløffende evne til å ansette personer med store huller i CV-en.

MULIGHETER: Pandemien har ført til økt arbeidsledighet, men har også medført omstilling og kreative løsninger som gir behov for arbeidskraft, skriver innsenderen. Bilde fra jobbsenteret NAV har satt opp på Gardermoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MULIGHETER: Pandemien har ført til økt arbeidsledighet, men har også medført omstilling og kreative løsninger som gir behov for arbeidskraft, skriver innsenderen. Bilde fra jobbsenteret NAV har satt opp på Gardermoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Kristian Holte tegner i VG 30. november bilde av en krevende situasjon med en arbeidsledighet som overgår tidligere kriser. Samtidig holder han opp lyspunkter som at hver eneste uke forsvinner 8000 ut av ledighetskøen og i jobb, mest sannsynlig med egen hjelp.

Pandemien har også medført omstilling og kreative løsninger som gir behov for arbeidskraft. Holte nevner som eksempel at unge gamere blir kuppet av IT-bedrifter.

Vi kan bekrefte dette bildet. I Stavanger har f.eks. IT-bedriften boost.ia i år rekruttert flere personer med store huller i CV-en fra arbeidsinkluderingsbedriften Allservice. Personer med huller i både kompetanse og arbeidserfaring, men med stor uformell datakompetanse, passer som hånd i hanske med en bedrift som utvikler robotteknologi.

Eller hva med omsorgsaktøren Stendi som har ansatt ti personer som sto utenfor arbeidslivet før Corona, men som nettopp har den personligheten som passer i omsorgsyrker. Begge deler er eksempler på et overraskende funn: Nesten like mange av de mest utsatte gruppene på arbeidsmarkedet vil komme seg i jobb i pandemiåret 2020 som i 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer