KOMMENTARER

2022 blir det mørke året

Vi har sett på: Norsk politikk, demokrati og menneskerettigheter, pandemien, klima og miljø, stormakter og konflikter, økonomi, sult, cyberangrep og lyspunktene.

STØT INN I REGJERINGEN: Strøm og klima har en innebygd konflikt som vil sende elektriske støt inn i regjeringen. Foto: NTB
STØT INN I REGJERINGEN: Strøm og klima har en innebygd konflikt som vil sende elektriske støt inn i regjeringen. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

2022 blir et krevende år for Norge, men særlig internasjonalt. Gamle motsetninger forsterkes og nye skapes. Vi har sett på hva som er mulige trender og hendelser dette året.

Det finnes liten - om noen - sikker informasjon om framtida. For mange variabler er i spill til å gi helt sikre varsler og analyser. Samtidig er det mulig å peke på sannsynlig utvikling og resultater. Her følger et forsøk på det.

NORSK POLITIKK

Regjeringen Støre vil overleve 2022, men det blir krevende og det kan oppstå interne sprekkdannelser. Utgangspunktet preges av tre strukturelle problemer: Pandemien, strømkrisen og klimakrisen. Tiltak mot viruset vil bli møtt med mer kritikk og mistillit, og det vil i økende grad bli stilt spørsmål ved markedsorganiseringen av helsevesenet. Den har blant annet ført til at antall sykehussenger er halvert fra 22 000 i 1980 til 11 000 i dag.

Strøm og klima har en innebygd konflikt som vil sende elektriske støt inn i regjeringen. En kortvarig kompensasjon for høye strømpriser vil ikke være noen bærekraftig løsning. Det vil bli framsatt krav om at profitten i de offentlige eide energiforetakene kommer forbrukerne til gode. Samtidig bygger det seg opp en ny konflikt om vernede vassdrag. Den kan bli så heftig at striden om vindmøller vil blekne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.