DEBATT

Å belønne juks er ikke rettferdig

- Har man løyet seg til opphold i Norge og blitt avslørt, så er det ingen straff å bli sendt tilbake til sitt hjemland, sier Erlend Wiborg.

SVARER: Erlend Wiborg er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SVARER: Erlend Wiborg er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er noen ganger underlig hvordan logikk blir snudd på hodet når det kommer til asyl- og innvandringspolitikk.

Denne gangen er det Dagbladet som i en lederartikkel kritiserer praksisens med å trekke tilbake oppholdstillatelser og statsborgerskap som har blitt gitt på feil grunnlag. Dagbladet mener praksisen er både streng og urettferdig.

Asylordningen har vi for å gi beskyttelse til personer som er truet på livet og som har vært nødt til å flykte.

Asylordningen har lenge vært under kraftig press, blant annet fordi det er svært mye juks for å få opphold i Norge.

Det Dagbladet ser ut til å ha glemt når de mener det er urettferdig at juksemakere mister en rettighet de ikke skulle hatt, er at disse juksemakerne tar plassen til noen som hadde trengt den.

GIR IKKE OPP: - Vi gir oss ikke før de får bli, sier Leder for støttegruppa til familien Collin, Kjellrun Skoglund. Familien Collin er flyktninger fra Sri Lanka og har har sittet i kirkeasyl i syv år. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer

Det hjelper heller ikke at man bare ønsker å belønne de som har klart å lyve lenge nok.

Har man løyet seg til opphold i Norge og blitt avslørt, så er det ingen straff å bli sendt tilbake til sitt hjemland, der man ikke var truet eller hadde andre reelle grunner til å flykte.

At UDI har svært mange saker som omhandler juks etter at Frp instruerte de om å prioritere slike saker da vi satt i regjering, viser bare at politikken har vært alt for sløv tidligere, at omfanget av juks er svært høyt og at det var på høy tid å gi et tydelig signal om at juks ikke skal lønne seg.

Dersom man nå skulle begynne å belønne juksemakere med å beholde oppholdstillatelsen de aldri skulle hatt, bare de klarer å holde på løgnen lenge nok, så vil dette motivere andre til å jukse enda mer.

De som er varme forsvarere av asylordningen burde mer enn noen andre heie på en svært streng praktisering av den slik Frp fikk til i regjering, i motsatt fall vil den undergraves så mye at den bare blir et problem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer