LEDER

Vaksiner:

Å forstå en pandemi

Ingen er trygg før alle er trygge.

- TAR ANSVAR: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), som leder vaksinearbeidet på vegne av Norge, sier de siste økonomiske bidragene viser at verdens ledere tar det ansvaret som skal til for å stanse pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- TAR ANSVAR: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), som leder vaksinearbeidet på vegne av Norge, sier de siste økonomiske bidragene viser at verdens ledere tar det ansvaret som skal til for å stanse pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En epidemi som sprer seg over store deler av verden blir kalt en pandemi. Den er ikke lokal, men global i sin karakter. Covid-19 har nå spredt seg til alle deler av kloden og den muterer i takt med utbredelsen. De siste tallene forteller om omfang og fare. 110 millioner er smittet og daglig noteres det 420 000 nye tilfeller. 2.4 millioner mennesker er døde, og daglig rapporteres over 10 000 nye dødsfall. 200 millioner mennesker er vaksinert, nesten alle i rike land. 130 land har ikke mottatt en eneste vaksine.

Til nå har kampen mot pandemien - den globale sykdommen - vært preget av sterke nasjonalistiske hensyn. Rike land har bydd over hverandre for å sikre sin egen befolkning tilstrekkelig med vaksiner. I følge flere frivillige organisasjoner har de rike landene nå 1.5 milliarder flere vaksiner enn de trenger til egen befolkning. UNICEF peker på at 130 land med en befolkning på 2.5 milliarder ennå ikke mottatt vaksiner. Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått alarm og FNs generalsekretær Antonio Guterre mener verdenssamfunnet har sviktet i fordelingen av vaksinene.

Heldigvis er det tegn til at denne utviklingen kan snus. I hvert fall i noen grad. Fredag ble det kjent at en rekke vestlige land vil gi betydelig støtte til vaksinesamarbeidet Covax som har som oppgave å få vaksiner til fattige land. USA er nå tilbake i vaksinearbeidet og G7-landene lover å bidra med 63 milliarder kroner for å sikre fattige land vaksiner.

Pengene kommer på et avgjørende tidspunkt for det globale vaksinesamarbeidet ACT Accelerator (ACT-A) som Norge leder sammen med Sør-Afrika. ACT-A - som er deltaker i Covax - mangler fortsatt 27 milliarder dollar, og de nye bidragene vil redusere gapet med fire milliarder. Det forteller at det er langt igjen før en mer rettferdig fordeling av vaksiner kan være en realitet.

Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), som leder vaksinearbeidet på vegne av Norge, sier de siste økonomiske bidragene viser at verdens ledere tar det ansvaret som skal til for å stanse pandemien. Han peker også på noe helt avgjørende: Vaksiner handler ikke bare om helse, moral og rettferdighet, men også om sikkerhet og den globale økonomiens tilstand. Det blir ingen trygghet før vaksinene når hele verdens befolkning. Ingen er trygg før alle er trygge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer