LEDER

Vaksiner:

Å forstå en pandemi

Ingen er trygg før alle er trygge.

- TAR ANSVAR: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), som leder vaksinearbeidet på vegne av Norge, sier de siste økonomiske bidragene viser at verdens ledere tar det ansvaret som skal til for å stanse pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- TAR ANSVAR: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), som leder vaksinearbeidet på vegne av Norge, sier de siste økonomiske bidragene viser at verdens ledere tar det ansvaret som skal til for å stanse pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En epidemi som sprer seg over store deler av verden blir kalt en pandemi. Den er ikke lokal, men global i sin karakter. Covid-19 har nå spredt seg til alle deler av kloden og den muterer i takt med utbredelsen. De siste tallene forteller om omfang og fare. 110 millioner er smittet og daglig noteres det 420 000 nye tilfeller. 2.4 millioner mennesker er døde, og daglig rapporteres over 10 000 nye dødsfall. 200 millioner mennesker er vaksinert, nesten alle i rike land. 130 land har ikke mottatt en eneste vaksine.

Til nå har kampen mot pandemien - den globale sykdommen - vært preget av sterke nasjonalistiske hensyn. Rike land har bydd over hverandre for å sikre sin egen befolkning tilstrekkelig med vaksiner. I følge flere frivillige organisasjoner har de rike landene nå 1.5 milliarder flere vaksiner enn de trenger til egen befolkning. UNICEF peker på at 130 land med en befolkning på 2.5 milliarder ennå ikke mottatt vaksiner. Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått alarm og FNs generalsekretær Antonio Guterre mener verdenssamfunnet har sviktet i fordelingen av vaksinene.

Heldigvis er det tegn til at denne utviklingen kan snus. I hvert fall i noen grad. Fredag ble det kjent at en rekke vestlige land vil gi betydelig støtte til vaksinesamarbeidet Covax som har som oppgave å få vaksiner til fattige land. USA er nå tilbake i vaksinearbeidet og G7-landene lover å bidra med 63 milliarder kroner for å sikre fattige land vaksiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer