LEDER

Dagbladet mener:

Å ødelegge koranen er tillatt

Forsker Jørgen Lorentzen utviser dårlig forståelse for ytringsfriheten.

IKKE VOLD: Fanny Bråten i Sian rev sider ut av Koranen under den islamfiendtlige organisasjonens demonstrasjon i Oslo. Bak henne står Sian-leder Lars Thorsen Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
IKKE VOLD: Fanny Bråten i Sian rev sider ut av Koranen under den islamfiendtlige organisasjonens demonstrasjon i Oslo. Bak henne står Sian-leder Lars Thorsen Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er slående hvor liten forståelse folk har for prinsippene samfunnet deres er bygget på. I en nærmest oppsiktsvekkende lite innsiktsfull kronikk i Aftenposten skriver forsker Jørgen Lorentzen følgende om den islamfiendtlige organisasjonen Sians demonstrasjon i Oslo og de voldelige reaksjonene mot politiet:

«Å kaste stein på politiet er vold. Å rive i stykker Koranen er også vold […], vold mot den guden som millioner av mennesker tilber».

Dette er åpenbart feil. Å rive i stykker koranen er en ytring, og en symboltung handling. Det er ikke vold. I et moderne demokrati som Norge har vi nulltoleranse for politisk vold, noe som balanseres av en svært høy takhøyde for politiske ytringer. Den som vil ødelegge eller brenne koranen er i sin fulle rett å gjøre det, selv om det er en handling som virker støtende og sårende på svært mange. De som blir støtt, er likeledes i sin fulle rett til å gi verbalt uttrykk for akkurat hvor støtt de er. De har ikke rett til å ty til vold.

Til siste del av Lorentzens utsagn er svaret dessuten: Hva så? Blasfemiparagrafen ble fjernet for fem år siden, etter å ha vært sovende i lang tid. Vi er langt forbi det stadiet der det å fornærme noens guddom var sett på som utillatelig. Snarere tvert imot: Fordi religiøse tekster og symboler er forbundet med svært stor makt, og brukes av mange til å diktere hvordan andre mennesker skal leve, er det helt nødvendig at de kan både kritiseres og latterliggjøres. Det er enkeltpersoner som har krav på religionsfrihet og vern mot diskriminering og hat, ikke guddommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer