DEBATT

Klimapolitikk:

Å skille olje fra makta

Det største industripolitiske løftet de siste åra i Norge har vært en gigantisk skattepakke til oljenæringen. La det bli fossillobbyistenes siste seier.

TIL SISTE DRÅPE: Det samfunnet trenger er en pådriver for energi- og industriutvikling. Det vi har i Equinor er et selskap rigget for børsavkastning. Selskapets plan er å borre til siste dråpe, skriver kronikkforfatteren. Her en Equinor-rigg i Hammerfest. Foto: Jani Sipila / Greenpeace / Reuters

TIL SISTE DRÅPE: Det samfunnet trenger er en pådriver for energi- og industriutvikling. Det vi har i Equinor er et selskap rigget for børsavkastning. Selskapets plan er å borre til siste dråpe, skriver kronikkforfatteren. Her en Equinor-rigg i Hammerfest. Foto: Jani Sipila / Greenpeace / Reuters

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så lenge verden er avhengig av olje og gass er klimakrisa en energikrise. Politikerne kan ikke lenger la selskaper som Equinor bestemme klimapolitikken.

Konsekvensene av flere års aktivt lobbyarbeid mot klimaforskning og energiomstilling ser vi i dag, med et ustabilt og skadet klima. Vi må få på plass en ny klima- og industripolitikk. Den største kilden til klimagassutslipp er fossil energi. Så lenge verden er avhengig av olje og gass er klimakrisa en energikrise. Det problemet må løses raskt.

Olje- og gassektoren internasjonalt har alltid vært en brems for energiomstilling. Klimakrisen truer sterke økonomiske fossilinteresser, som foretrekker markedets kortsiktighet og profitten som følger.

Allerede på 1980-tallet forsto den internasjonale petroleumsindustrien hvor alvorlig drivhuseffekten er. Det er kanskje for mye å forvente at oljeindustrien promoterer alternative energiløsninger, men valget om å aktivt engasjere seg i lobbyarbeid bygget på vitenskapsfornektelse vil stå som en påle av kynisme i verdenshistorien.

Fossilindustrien har i årtier motarbeidet klimakunnskap for å beskytte bunnlinja. Gjennom hele 1990-tallet drev industrien et internasjonalt lobbyarbeid mot lovgivning og reguleringer. Dette pågår fortsatt. Seinest i 2021 ble det avslørt at ExxonMobil, verdens største oljeselskap, i et skjult opptak skryter av hvordan de forsøker å torpedere Bidens klimaplan.

Her hjemme spinner svingdøra mellom oljenæring og politikk fort. Det har aldri vært lett å skille oljen fra makta. Arbeiderpartiet har i årevis hatt et hemmelig nettverk kjent som oljegruppa.

Tidligere Høyre-statsråd Anniken Hauglie har ledet bransjetalsrøret Norsk olje og gass. Det samme har tidligere Ap-statsråd og stortingspolitiker, Karl Erik Schøtt-Pedersen. Senterpartiets Ola Borten Moe er oljeinvestor.

De tette båndene mellom olje og politikk fungerer godt for fossilindustrien. Men det som fungerer godt for fossilindustrien, er ikke nødvendigvis det som gir langsiktig norsk industriutvikling, sikrer framtidige arbeidsplasser og raske nok kutt i klimagassutslippene.

I Europa foregår det nå en massiv økning i investering for fornybart og energisparing. Danmark inviterte nylig flere EU-land til toppmøte om havvind i Nordsjøen, uten å invitere Norge med. EU-parlamentet legger nå fram en forsterket energiomstillingspakke, kalt «REPowerEU», for raskt å øke fornybarutbyggingen som følge av energisituasjonen etter Ukraina-krigen. Europa er i endring. Olje og gass skal fases ut.

I Norge vil oljeselskapene låse kompetanse og investeringer til fossilt i årtier framover, ved å bygge ut stadig nye olje- og gassfelt. Enda karbonbudsjettet ikke har plass til økende utslipp, selv om gass kan fortrenge noe av kullet. Gass konkurrerer mot annen fornybar energi, og forskningen sier vi må mot nullutslipp så raskt som mulig.

Alle erkjenner at verden fortsatt har et behov for fossil energi, men den utfordringen kan ikke stå i veien for fornybare energiløsninger og energisparing. Samfunnet kan håndtere et midlertidig energiunderskudd. Full klimakollaps er derimot uhåndterlig og uopprettelig.

Dersom politikerne ikke prioriterer, vil finans og industri velge det mest lønnsomme neste kvartal, som foreløpig er olje og gass. Lykkes olje-lobbyistene i å trenere omstillingen nok et tiår, kan konsekvensene for både norsk industri og klima bli katastrofale.

Oljenæringen og dens tette bånd til politikken er en brems for effektiv klimapolitikk og industriell omstilling. Equinor er et godt eksempel. Selskapets energiomstillingsplan legger fortsatt til grunn at olje- og gassproduksjonen skal være selve pengemaskinen. Toppledelsen planlegger samtidig å bruke milliarder av kroner på tilbakekjøp av aksjer og utbyttefest for eierne.

Det samfunnet trenger er en pådriver for energi- og industriutvikling. Det vi har i Equinor er et selskap rigget for børsavkastning. Selskapets plan er å borre til siste dråpe.

Fremover må vi kunne forvente at politikerne våre løser de langsiktige problemene. Det trengs vilje og aktiv styring av energipolitikken i tråd med klimaforskningen.

Det kan ikke lenger være oljeselskapene som avgjør om utbygging av nye olje- og gassfelt er i tråd med vedtatte klimamål eller ikke, slik olje- og energiminister Terje Aasland har uttalt er regjeringens politikk.

Mindre tilgang på fossil energi, akselererer fornybarutbygging. Endringer i energisystemer gir teknologisk innovasjon for balansekraft og energisparing. Kompetanse, produksjonskapasitet og logistikk tilgjengelig for å bygge ut fornybar energi, slik som for eksempel havvind, er begrenset. Vi kan neppe velge både olje og fornybart samtidig.

Aktiv politikk i tråd med klimaforskningen betyr styring av markeds- og rammebetingelser for å ta tempoet i fossilproduksjon ned. Det største industripolitiske løftet de siste åra i Norge har vært en gigantisk skattepakke til oljenæringen. La det bli fossillobbyistenes siste seier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer