DEBATT

Legalisering av cannabis:

Å stikke hodet fram

Vi må kunne diskutere politiske saker i offentligheten, også ruspolitikk.

KRIMINELLE BANDER: Vi overlater kontrollen til kriminelle bander, istedenfor å følge etter land som Canada og Tyskland som vil regulere rusmidler på en annen måte, skriver Abid Raja. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRIMINELLE BANDER: Vi overlater kontrollen til kriminelle bander, istedenfor å følge etter land som Canada og Tyskland som vil regulere rusmidler på en annen måte, skriver Abid Raja. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et demokrati skal man kunne diskutere temaer i offentligheten uten å tas til personlig inntekt for det. I sommer ville jeg starte en debatt om norsk ruspolitikk.

Jeg mener vi må ta kontroll over et fullstendig lovløst og uregulert marked. Cannabisbruken øker blant ungdom i Norge, uansett hvor strenge straffer vi innfører. Det finnes nemlig ingen sammenheng mellom rusbruken i et land og straffene mot rusbruk i det enkelte landet.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer

Jeg nevnte at jeg i ungdommen på utenlandstur selv en gang hadde testet et rusmiddel, men at jeg hadde sagt nei i dag fordi det er ulovlig i Norge og jeg ikke har noe personlig behov for det selv. Poenget var å vise hvor tilgjengelig det uansett er å få tak i cannabis i dag for dem som ønsker det.

En av fem nordmenn har testet cannabis, og mange av dem har oppsøkt kriminelle miljøer som omsetter ekstremt sterke rusmidler med null kontroll over innholdet.

Vi overlater kontrollen til kriminelle bander, istedenfor å følge etter land som Canada og Tyskland som vil regulere rusmidler på en annen måte. Derfor mente jeg det i hvert fall var på tide at vi tok den diskusjonen på en voksen måte uten å gå i skyttergravene.

Arbeiderpartiet responderte på mitt tilbud til debatt ved å si at Venstre i regjering ville gi heroin til barn og at jeg nå vil ha hasj i butikkene. Dette stemmer selvsagt ikke, men Arbeiderpartiet har dessverre blitt ruspolitikkens verste parti, så jeg burde vel ikke forventet noe mer.

Jeg stakk hodet fram og ønsket debatt om noe som er et kontroversielt tema. Jeg ville reise en viktig debatt om rusomsorg og hvordan vi tar vare på utsatte grupper i samfunnet. Nå har jeg fått vite at det gjorde det vanskelig for noen at jeg skulle være medprogramleder på årets Pårørendekonferanse.

Jeg skal ikke lenger være med i programmet, men vil helhjertet ønske både arrangører og ikke minst deltakere masse lykke til. Jeg er på lag med alle om temaet og målet for konferansen, og håper det blir et vellykket arrangement for alle involverte. De samler og skaper godt fellesskap.

«Cannabisbruk er ikke ubetydelig for ungdom, og kan ødelegge et liv før det allerede har startet.» Det sa nylig Tysklands helseminister Karl Lauterbach, fra det tyske Arbeiderpartiet. Han har helt rett, cannabis, som alle rusmidler, bør holdes unna ungdom så de ikke utsettes for skadevirkninger. Cannabis, alkohol, sigaretter – få det bort fra dem!

Men la oss gå tilbake til den tyske helseministeren, som fortsetter: «Likevel – behovet for trygg, kvalitetssikret tilgang til rusmiddelet uten kriminalisering må aksepteres og er en del av et moderne samfunn.» Tysklands sosialdemokratiske regjering er nemlig i gang med prosessen om å legalisere cannabis.

Det mener jeg, i motsetning til norske Arbeiderpartiet er fornuftig. Med dagens situasjon har vi overlatt omsetningen til de kriminelle bandene. Ungdom oppsøker kriminelle miljøer og blant de mange nordmenn som på et tidspunkt prøver cannabis kan de utsettes for svært skadelige stoffer. Med regulert omsetning får man vite hva man kjøper, og staten kan kontrollere styrkegrad og innhold.

Det er helt greit å være politisk uenig om dette. Heller ikke Venstre som parti har sagt mer i partiprogrammet sitt enn at «fordelene ved regulering ser ut til å oppveie ulempene.» som er et positivt og åpent standpunkt til regulering.

Sikkerhet er nemlig helt sentralt for meg i denne debatten. Rapporten Ung i Oslo 2018 er en undersøkelse gjennomført blant elever på 84 Oslo-skoler med 25 348 elever fra 8. trinn i ungdomsskolen til Vg3 på videregående.

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge ulike sider ved ungdoms hverdag og deres levekår, og å undersøke endringer over tid gjennom å sammenlikne med fire tidligere Ung i Oslo-studier. Rapporten viste at hasjbruken i Oslo hadde økt kraftig de siste tre åra.

Professor Willy Pedersen ved UiO sa til Aftenposten den gangen at det ikke er selve stoffet, men «kriminaliteten og det illegale distribusjonssystemet gjør hasj til et farligere rusmiddel enn alkohol».

Pedersen utdypet dette til forskning.no:

– Hva vil en regulert omsetning ha å si for «Young Bloods» og andre gjenger?

– For en del år siden intervjuet jeg en av de store hasj-importørene i et fengsel i Norge.

– Da jeg spurte ham om hvordan han trodde ville skje om vi fikk regulert omsetning i Norge, svarte han: Den dagen kommer mange her inne til å gå med svarte sørgebånd. Hasjen har vært melkekua vår i mange år.

Min personlige mening er at om Norge, som Tyskland, hadde satt helse og sikkerhet først, ville vi regulert dette rusmiddelet, slik vi gjør med sigaretter og alkohol. Da kunne man bestemt styrkegrad og hatt kontroll på innholdet, med strenge aldersgrenser. Og gjenger som Young Bloods ville tapt pengestrømmen sin.

Ungdom bør uansett regulering holdes unna cannabis, men dagens strenge straffer fungerer beviselig ikke for å stanse rusbruken blant unge. Istedenfor kriminaliserer vi dem og et feilsteg i ungdommen med prikk på rullebladet kan forfølge dem hele livet og påvirke hvilke jobber de kan få og hvilke land de kan besøke. Uten at de strenge straffene har noe som helst effekt.

Hvorfor vil vi utsette våre ungdommer for å bli kriminalisert, og utsette folk generelt for farlige rusmidler og de kriminelle bandene? Som politiker, jurist og far ønsker jeg ikke dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer