I Norge har vi en snart tusen år gammel tradisjon for å stå opp mot autoriteter. Da Kong Sverre på slutten av 1100-tallet talte Roma midt imot, skapte han også uttrykket som mange anser som noe typisk norsk å gjøre.

- Preget meg hele året
Lise Klaveness er blitt det moderne symbolet på å tale Roma midt imot. Da hun inntok talerstolen på FIFA-kongressen i Doha i mars, gikk hun kraftig i rette med det internasjonale fotballforbundet FIFA, VM-arrangøren Qatar og FIFA-presidenten Gianni Infantino.
Som fotballpresident i et lite nasjonalt forbund ble Klaveness et internasjonalt symbol på motstanden mot de skandaløse tildelingene av de siste verdensmesterskapene i fotball.

Fra talerstolen i Doha manet Klaveness FIFA og verden til å ta et oppgjør med den ukulturen som har hersket i internasjonal fotball i altfor lang tid.
Riktignok var Klaveness pålagt å holde en kritisk tale til FIFA etter et vedtak på det ekstraordinære fotballtinget i Norge. Klaveness kunne likevel løst oppgaven på en annen måte enn hun gjorde. Ikke uten personlig kostnad sto Klaveness rakrygget i et land der hennes egen legning er forbudt og talte FIFA og Qatar midt imot.
Det vakte internasjonal oppsikt og nasjonal begeistring.
Da Klaveness overtok presidentskapet etter Terje Svendsen i mars, overtok hun også et nasjonalt forbund som var splittet i Qatar-spørsmålet. Sterke krefter i forbundet ønsket ingen boikott av VM og fryktet en økonomisk straff i kjølvannet av eventuelle sanksjoner.

Hva langtidskonsekvensen av Klaveness tydelighet blir, er foreløpig uvisst. Under VM-sluttspillet i Qatar fikk hun ikke møte FIFA-presidenten. Hun har selv sagt at hun opplever at NFF, og hun selv, ble uinteressante for FIFA etter talen.
Veien videre, både for FIFA, NFF og Lise Klaveness selv, blir staket ut i løpet av de neste fire årene – fram til VM-sluttspillet i Nord-Amerika i 2026. Langs den veien kommer mange til å se mot Klaveness og Norge.
Det er ingen tvil, Lise Klaveness er «Årets Navn».