KOMMENTARER

Lise Klaveness er «Årets Navn» i Dagbladet:

«Å tale Roma midt imot»

Lise Klaveness er «Årets Navn» 2022.

ÅRETS NAVN: Fotballpresident Lise Klaveness mottok det synlige beviset på at hun er kåret til Årets Navn 2022. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅRETS NAVN: Fotballpresident Lise Klaveness mottok det synlige beviset på at hun er kåret til Årets Navn 2022. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har vi en snart tusen år gammel tradisjon for å stå opp mot autoriteter. Da Kong Sverre på slutten av 1100-tallet talte Roma midt imot, skapte han også uttrykket som mange anser som noe typisk norsk å gjøre.

Lise Klaveness er blitt det moderne symbolet på å tale Roma midt imot. Da hun inntok talerstolen på FIFA-kongressen i Doha i mars, gikk hun kraftig i rette med det internasjonale fotballforbundet FIFA, VM-arrangøren Qatar og FIFA-presidenten Gianni Infantino.

Som fotballpresident i et lite nasjonalt forbund ble Klaveness et internasjonalt symbol på motstanden mot de skandaløse tildelingene av de siste verdensmesterskapene i fotball.

SENDTE SJOKKBØLGER: Lise Klaveness holdt en tale der hun rettet krass kritikk mot FIFA under kongressen i mars. Foto: NTB
SENDTE SJOKKBØLGER: Lise Klaveness holdt en tale der hun rettet krass kritikk mot FIFA under kongressen i mars. Foto: NTB Vis mer

Fra talerstolen i Doha manet Klaveness FIFA og verden til å ta et oppgjør med den ukulturen som har hersket i internasjonal fotball i altfor lang tid.

Riktignok var Klaveness pålagt å holde en kritisk tale til FIFA etter et vedtak på det ekstraordinære fotballtinget i Norge. Klaveness kunne likevel løst oppgaven på en annen måte enn hun gjorde. Ikke uten personlig kostnad sto Klaveness rakrygget i et land der hennes egen legning er forbudt og talte FIFA og Qatar midt imot.

Det vakte internasjonal oppsikt og nasjonal begeistring.

Da Klaveness overtok presidentskapet etter Terje Svendsen i mars, overtok hun også et nasjonalt forbund som var splittet i Qatar-spørsmålet. Sterke krefter i forbundet ønsket ingen boikott av VM og fryktet en økonomisk straff i kjølvannet av eventuelle sanksjoner.

PRISVINNER: Lise Klaveness har mottatt mange priser dette året. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PRISVINNER: Lise Klaveness har mottatt mange priser dette året. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hva langtidskonsekvensen av Klaveness tydelighet blir, er foreløpig uvisst. Under VM-sluttspillet i Qatar fikk hun ikke møte FIFA-presidenten. Hun har selv sagt at hun opplever at NFF, og hun selv, ble uinteressante for FIFA etter talen.

Veien videre, både for FIFA, NFF og Lise Klaveness selv, blir staket ut i løpet av de neste fire årene – fram til VM-sluttspillet i Nord-Amerika i 2026. Langs den veien kommer mange til å se mot Klaveness og Norge.

Det er ingen tvil, Lise Klaveness er «Årets Navn».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer