Litt mer en olympiske leker

Å vise verden vinterveien

Det er hundre år siden Norge første gang viste verden vinterveien. I OL i Beijing om bare ti måneder, kan vi gjøre det igjen, skriver Morten Strand.

OVENFRA OG NED: Kinas diktator Xi Jinping vil gjøre vinter-OL i Beijing om ti måneder til et propaganda-show. Foto: REUTERS / NTB
OVENFRA OG NED: Kinas diktator Xi Jinping vil gjøre vinter-OL i Beijing om ti måneder til et propaganda-show. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var de første olympiske vinterlekene, i 1924, i Chamonix i Frankrike. Thorleif Haug hadde vunnet den første olympiske femmila med nesten to minutter, og skrevet seg inn i norsk historie med gullskrift. På de tre neste plassene var det også nordmenn, så svenskene druknet skuffelsen i ei lita tønne cognac - de var jo i Frankrike. Og siden det viktigste som kjent ikke alltid er å vinne, men å slå svenskene, så var det dobbelt grunn for nordmennene til å feire. Avisa Idrætsliv kunne i sakens anledning sende hjem den legendarisk hoverende tittelen: Vi viste verden vinterveien.

Og norsk kraft-sjåvinisme var født, men ennå i sin spede begynnelse i den unge usikre nasjonen, på jakt etter også moderne helter. Siden da har Norge vist verden vinterveien mange ganger, kraft-sjåvinismen har nådd stadig nye høyder, og vi er en vinter-olympisk supermakt med mer gull og flere medaljer enn noen andre nasjoner.

Nettopp det gir grunnlag for en refleksjon når fotball-lilleputten Norges landslag starter et lite opprør som sprer seg til blant annet landslagene til fotball-supermaktene Tyskland og Nederland. Landslagets klare holdning til VM i Qatar til neste år , er å minne omverdenen om at vi ser ofrene for menneskerettighetsbruddene i det styrt-rike Golf-landet, at vi ser slave-arbeiderne som er døde på fotballens alter, ofret av spillets korrupte yppersteprester i hvert fall i det forrige FIFA-styret, i deres kyniske spill uten ball, men om penger. Og når lilleputten Norge kan skape synlige bølger i fotball, hva kan ikke da supermakten Norge stelle i stand til vinteren, til OL i Beijing i februar?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer