Liberalisering av abortloven

Abort er ikke et kort

Støre kan ikke inngå kompromiss om abortloven.

KAMPVILLIG: Kvinnebevegelsen har lenge kjempet mot abortnemndene, og nå har endelig fem partier vedtatt utvidet selvbestemmelse. Ap kan ikke forhandle bort et så viktig verdispørsmål. Her fra 8. mars-tog i Oslo sentrum under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAMPVILLIG: Kvinnebevegelsen har lenge kjempet mot abortnemndene, og nå har endelig fem partier vedtatt utvidet selvbestemmelse. Ap kan ikke forhandle bort et så viktig verdispørsmål. Her fra 8. mars-tog i Oslo sentrum under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forhandlingene om ny regjering går mot slutten, og en ny plattform kan komme allerede i helgen. Det er få saker de to partiene ikke kan enes om, eller finne fram til et kompromiss begge kan leve med. Men på noen punkter er det vanskelig å møtes i et omforent standpunkt. Ett av dem er spørsmålet om grensen for selvbestemt abort. Ap vil utvide selvbestemmelsen til 18 uker, mens Sp vil beholde dagens abortlov hvor en nemnd skal ha siste ord etter 12 uker.

I løpet av våren har fem partier gått inn for en liberalisering av abortloven i form av utvidet selvbestemmelse. I praksis betyr det at de omstridte nemndene avvikles og overformynderiet tar slutt. SV og Rødt har gått lengst og vil ha selvbestemmelse fram til dagens grense for levedyktighet, 22 uker, mens Ap, MDG og Venstre vil utvide til 18 uker. De fem har fortsatt ikke flertall på Stortinget for en endring, men også i partiene som primært ønsker å bevare dagens abortlov, er det tilhengere av en liberalisering. I Sp var programkomiteen delt, og blant andre nestleder Anne Beate Tvinnereim støttet mindretallet. I en uformell kartlegging TV2 utførte for noen uker siden var Stortinget så å si delt på midten, selv om de fleste svarte i tråd med partienes vedtak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer