Liberalisering av abortloven

Abort er ikke et kort

Støre kan ikke inngå kompromiss om abortloven.

KAMPVILLIG: Kvinnebevegelsen har lenge kjempet mot abortnemndene, og nå har endelig fem partier vedtatt utvidet selvbestemmelse. Ap kan ikke forhandle bort et så viktig verdispørsmål. Her fra 8. mars-tog i Oslo sentrum under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAMPVILLIG: Kvinnebevegelsen har lenge kjempet mot abortnemndene, og nå har endelig fem partier vedtatt utvidet selvbestemmelse. Ap kan ikke forhandle bort et så viktig verdispørsmål. Her fra 8. mars-tog i Oslo sentrum under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forhandlingene om ny regjering går mot slutten, og en ny plattform kan komme allerede i helgen. Det er få saker de to partiene ikke kan enes om, eller finne fram til et kompromiss begge kan leve med. Men på noen punkter er det vanskelig å møtes i et omforent standpunkt. Ett av dem er spørsmålet om grensen for selvbestemt abort. Ap vil utvide selvbestemmelsen til 18 uker, mens Sp vil beholde dagens abortlov hvor en nemnd skal ha siste ord etter 12 uker.

I løpet av våren har fem partier gått inn for en liberalisering av abortloven i form av utvidet selvbestemmelse. I praksis betyr det at de omstridte nemndene avvikles og overformynderiet tar slutt. SV og Rødt har gått lengst og vil ha selvbestemmelse fram til dagens grense for levedyktighet, 22 uker, mens Ap, MDG og Venstre vil utvide til 18 uker. De fem har fortsatt ikke flertall på Stortinget for en endring, men også i partiene som primært ønsker å bevare dagens abortlov, er det tilhengere av en liberalisering. I Sp var programkomiteen delt, og blant andre nestleder Anne Beate Tvinnereim støttet mindretallet. I en uformell kartlegging TV2 utførte for noen uker siden var Stortinget så å si delt på midten, selv om de fleste svarte i tråd med partienes vedtak.

Den nye regjeringen kan sårt trenge et anstrøk av nytenkning og progressiv politikk, som en liberalisering ville signalisere om. Den politiske utviklingen både blant de folkevalgte og velgerne forteller at nemndene står for fall, og Ap er igjen på riktig side i en kamp som har vært sentral for kvinnebevegelsen siden abortloven ble vedtatt. Hvis Jonas Gahr Støre lar konservative Sp styre i et så viktig verdispørsmål, blir det bråk. Da vil en ny regjering raskt møte motstand i Stortinget.

Abortloven egner seg dårlig som politisk forhandlingskort på bakrommet. Det demonstrerte dagens regjering til fulle da Erna Solberg lokket KrF med løfter om innstramninger, et spill de rødgrønne reagerte kraftig på, og som utløste en historisk høy deltakelse i 8. marstog landet rundt. Solbergs manøver rokket ved den mangeårige fredningen av abortloven og bidro til det motsatte av hva KrF ønsket. Erna Solberg svarte at hun syntes reaksjonen var «spesiell». Støre bør ikke gjøre den samme feilvurderingen.

Red.anm: I en tidligere versjon sto det feilaktig at Rødt ønsket å utvide selvbestemmelsen til 18 uker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer