DEBATT

Abortloven

Abortnemnda bør beholdes!

Lovverket eksisterer nettopp fordi vi ikke skal kunne overkjøre et annet menneskes frihet.

NÅR BLIR FOSTERET ET MENNESKE?: Dagbladet burde heller svare på når et foster blir et menneske og får menneskeverd. Mener avisen at dette ikke inntrer før i uke 18? spør Kristin Rudstaden i Menneskeverd. Foto: Privat
NÅR BLIR FOSTERET ET MENNESKE?: Dagbladet burde heller svare på når et foster blir et menneske og får menneskeverd. Mener avisen at dette ikke inntrer før i uke 18? spør Kristin Rudstaden i Menneskeverd. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet skriver 1. juni på lederplass om partienes landsmøter og abortvedtak denne våren. Flere partier har gått inn for å øke selvbestemmelsen og fjerne abortnemnda.

Forrige helg avgjorde Senterpartiet hvor de står i saken, og Dagbladet kritiserer Kjersti Toppe for å avspore fra debatten ved å foreslå en utredning og bytte ut begrepet «nemnd» med noe annet. Dagbladet mener abortnemnd er en utdatert ordning og henviser til «den ubegrunnete skepsisen til kvinners beslutningsevne». Dette blir for enkelt.

Dagbladet kritiserer på lederplass den juridiske behandlingsformen som ivaretar grunnleggende lovbestemte rettigheter. Dette begrunnes med en påstått skepsis til kvinnens beslutningsevne.

Lovverket eksisterer nettopp fordi vi ikke skal kunne overkjøre et annet menneskes frihet. Ved å argumentere for at vi kvinner er i best stand til å ta en beslutning selv, så setter Dagbladet oss over loven. Gjelder dette da innenfor hvilken som helt vanskelig tematikk? De fleste av oss har en såpass god beslutningsevne at vi holder fartsgrenser, betaler skatt og stjeler ikke, men vi mener likevel at lovverket er viktig.

Vi har full tillit til andre menneskers beslutningsevne i eget liv, men denne saken handler om friheter som kollidere og derfor har vi et lovverk som tar høyde for den problemstillingen.

Dagbladet burde heller svare på når et foster blir et menneske og får menneskeverd. Mener avisen at dette ikke inntrer før i uke 18? Å fjerne nemndene fram til det tidspunktet innebærer en radikal innskrenkning av fosterets rettigheter.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Kjersti Toppe forsøker innenfor dagens lovverk å imøtekomme behovet for å endre nemndordningen til det bedre. Erfaring viser at noen opplever nemnda som en belastning, noen opplever den som en viktig støtte, og flere forteller om nemnda som beskyttelse i møte med abortpress.

Det blir skivebom av Dagbladet å kritisere Toppe for å foreslå å gjøre noe med nemnda, noe som kan gjøres uten å svekke fosterets rettigheter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer