Abortloven

Abortnemnda må skrotes

Nåværende praksis sender en beskjed. Andre er bedre egnet til å bedømme kvinnens egen livssituasjon.

UMYNDIGGJØRENDE: Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB
UMYNDIGGJØRENDE: Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kvinner skal ikke tvinges til å legge livsendrende avgjørelser i fremmedes hender. I 50 år har Sex og samfunn kjempet mot at en nemnd skal ha det siste ordet når kvinner ønsker abort. Abortnemndene er en utdatert ordning som det er på høy tid å bli kvitt. Solberg-regjeringen har ikke vist vilje til å ta grep. Nå når partiene ruster seg til valgkamp er vi spent – hva mener egentlig de andre partiene i denne saken?

I dag er det lovlig med abort inntil utgangen av svangerskapsuke 22, men allerede fra uke 12 er det nemnda som bestemmer. Ikke kvinnen selv. Å havne i en situasjon der seinabort er alternativet er en ekstremsituasjon for mange. Kanskje har man fått vite at man bærer et foster med alvorlig sykdom, eller at graviditeten kan føre til en urimelig belastning på fysisk eller psykisk helse. Da skal ukjente mennesker i helsevesenet overta styringen.

Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse. Kvinner som har vært igjennom dette forteller at det oppleves krenkende og at det gir skyld- og skamfølelse. Etterpå blir man satt på gangen for å vente. Denne praksisen sender en beskjed. Andre er bedre egnet til å bedømme kvinnens egen livssituasjon. Nemndsystemet umyndiggjør og overprøver den gravide kvinnens valg når hun er på sitt mest sårbare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.