Abortloven

Abortnemnda må skrotes

Nåværende praksis sender en beskjed. Andre er bedre egnet til å bedømme kvinnens egen livssituasjon.

UMYNDIGGJØRENDE: Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB
UMYNDIGGJØRENDE: Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kvinner skal ikke tvinges til å legge livsendrende avgjørelser i fremmedes hender. I 50 år har Sex og samfunn kjempet mot at en nemnd skal ha det siste ordet når kvinner ønsker abort. Abortnemndene er en utdatert ordning som det er på høy tid å bli kvitt. Solberg-regjeringen har ikke vist vilje til å ta grep. Nå når partiene ruster seg til valgkamp er vi spent – hva mener egentlig de andre partiene i denne saken?

I dag er det lovlig med abort inntil utgangen av svangerskapsuke 22, men allerede fra uke 12 er det nemnda som bestemmer. Ikke kvinnen selv. Å havne i en situasjon der seinabort er alternativet er en ekstremsituasjon for mange. Kanskje har man fått vite at man bærer et foster med alvorlig sykdom, eller at graviditeten kan føre til en urimelig belastning på fysisk eller psykisk helse. Da skal ukjente mennesker i helsevesenet overta styringen.

Den gravide kvinnen må selv møte nemndas medlemmer ansikt til ansikt for å forsvare sin avgjørelse og be om tillatelse. Kvinner som har vært igjennom dette forteller at det oppleves krenkende og at det gir skyld- og skamfølelse. Etterpå blir man satt på gangen for å vente. Denne praksisen sender en beskjed. Andre er bedre egnet til å bedømme kvinnens egen livssituasjon. Nemndsystemet umyndiggjør og overprøver den gravide kvinnens valg når hun er på sitt mest sårbare.

Rundt 95 prosent av alle aborter blir utført før uke 12, og hele 83 prosent før uke 9. I 2019 ble det utført 516 nemndbehandla aborter, ifølge Abortregisteret. Åtte kvinner fikk endelig avslag i klagenemnda. Dette utgjør bare mellom 1–2 prosent. Antallet som tar abort etter uke 12 går stadig nedover. Dette gjelder også i land som har selvbestemt abort fram til uke 24.

Mange land har langt høyere grense for selvbestemt abort enn Norge, slik som Sverige, Storbritannia og Nederland. Internasjonalt er erfaringene tydelige. Det er ingen grunn til å tro at det å øke grensen for selvbestemt abort vil øke antallet aborter eller seinaborter.

Det er åpenbart flere sider ved nemnda som ikke fungerer. I 2013 avdekket en ekspertgruppe store forskjeller mellom nemndene og mulige lovbrudd, som manglende bruk av tolk. I et forsøk på å forbedre systemet, vedtok regjeringen i 2017 å redusere antallet nemnder. Fra 2019 har antallet gått fra 35 til 25. Det har gitt store geografiske forskjeller i tilgjengelighet. Det har gjort det vanskeligere og upraktisk for dem som ikke bor i sentrale strøk å møte i nemnda. Man kan heller ikke utelukke at det fortsatt er store forskjeller i nemndbehandlingen i dag.

Det er langt på overtid å fjerne ordningen med abortnemnder. Nemndene må erstattes med god veiledning og et faglig godt tilbud om oppfølging av de kvinnene som velger seinabort. Når kvinnen er på sitt mest sårbare må de bli møtt med et tilbud og hjelpeapparat som er tilpasset den vanskelige situasjonen de står i. I dag har ikke kvinnen krav på oppfølging. Ved å fjerne nemnda vil det frigjøres ressurser som bør brukes på en tjeneste som ivaretar kvinnen på best mulig måte.

I dag påfører vi kvinner som velger seinabort en unødvendig og uforsvarlig ekstrabelastning. Sex og samfunn ble i sin tid startet for å belyse den urettferdige nemndbehandlingen og sørge for retten til selvbestemt abort. 50 år seinere har vi dessverre samme mål; å sikre at valget som tas, blir gjort av den som kjenner situasjonen best – helt fram til uke 22.

Den sittende regjeringen har gjort flere forsøk på å innskrenke abortloven. Nå etterlyser vi politisk vilje fra de andre partiene til å sikre kvinner i en vanskelig situasjon den grunnleggende rettigheten til å bestemme selv. Når partiprogrammene for de neste fire åra skal vedtas har de en viktig avgjørelse foran seg. Arbeiderpartiet skryter av en lang og stolt historie som forkjempere for kvinners rett til selvbestemmelse. Nå er det på tide å ta steget inn i det 21. århundre. Så hva sier du Støre: Skal vi kvitte oss med abortnemnda en gang for alle?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer