Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Absolutt ukorrekt

- Det er et ualminnelig tåpelig spørsmål, snerret nobelprisvinneren V.S. Naipaul under pressekonferansen i VIP-rommet på Arlanda utenfor Stockholm torsdag kveld. Spørreren ville vite hva han tenkte mens han satt på flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man blir litt urolig når pressekolleger får slike svar på sine spørsmål. Det brer seg liksom en viss usikkerhet i forsamlingen. Likevel, det er noe befriende over en person som ikke bryr seg det døyt om den hyggekodeks som i dag gjelder i offentlig liv. Naipaul spiller ut sin arroganse med høyt humør og i full forakt for tidas rådende krav om vennlighet og imøtekommenhet.

  • Slik klarer han sikkert å ergre enda flere av sine motstandere. Da det i høst ble kjent at V.S. Naipaul skulle tildeles årets Nobelpris i litteratur, varierte reaksjonene fra glede til hoderysting og dyp bekymring. Naipaul er ekstremt politisk ukorrekt. Den Trinidad-fødte forfatteren er bosatt i England og adlet der. Han beundrer den vestlige sivilisasjon, og hans reiseskildringer fra muslimske land er meget kritiske til islam. Særlig gjelder dette islam i ikke-arabiske land som for eksempel Indonesia og Pakistan. I boka «Blant de troende» fra 1981 hevder han at islam er blitt de underprivilegertes måte å ta igjen overfor verden på. «Islam tjener deres undertrykte sinne, deres tilkortkommenhet, deres sosiale raseri og deres rasehat,» skriver han. Naipauls motstandere nøler ikke med å kalle ham reaksjonær, fordomsfull og rasistisk.
  • Jan Guillou hevdet i høst at Svenska Akademien opptrådte rasistisk ved å tildele Naipaul Nobelprisen. - Med tanke på verdenssituasjonen og hvordan stemningen er mot muslimer i verden, er tildelingen tragisk, hevdet Guillou. Den svenske forfatteren slo bort alle anklager om at det er Naipauls politiske ukorrekthet som gjør ham uspiselig. - I dag er det politisk korrekt å være mot islam, sa Guillou.
  • Naipaul hevder selv at reiseskildringene ikke er et uttrykk for hans mening, men en gjengivelse av de historiene han har hørt og hva mennesker har fortalt ham. - Jeg har intet politisk syn, sier han. De færreste vil være enig. Naipaul har sterke oppfatninger og høyst diskutable synspunkter. Men man behøver ikke å dele dem for å erkjenne forfatterens litterære styrke og kontroversielle kraft. Slik føyer V.S. Naipaul seg inn i tradisjonen av store diktere med besværlige meninger.
Hele Norges coronakart