DEBATT

Acer

Acer er en drittpakke

Vi trenger forutsigbarhet for den kraftforedlende industrien. Vi trenger muligheten til å regulere norske strømpriser, hvis de blir så høye at folk må velge mellom mat på bordet og varme i huset. Vi trenger sjølråderett.

EUROPEISKE PRISER: Acer er dårlig for norsk industri og for Norge. Vi trenger ikke europeiske strømpriser. Vi trenger ikke North Connect, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
EUROPEISKE PRISER: Acer er dårlig for norsk industri og for Norge. Vi trenger ikke europeiske strømpriser. Vi trenger ikke North Connect, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg må nesten be Stein Lier-Hansen om å slutte å bløffe om Acer. Det er nemlig ikke sånn at bare fordi han skriver noe i avisa, er det sant. Når Lier-Hansen i Norsk Industri skriver at «den kraftforedlende industrien vil være svært dårlig tjent med at Norge trekker seg ut av det europeiske energisamarbeidet, inkludert Acer», er det feil.

Den kraftforedlende industrien står i fare når Acer får mer kontroll over det norske energisystemet. Ved å koble oss enda tettere på EUs frie flyt av strøm, sender vi strømmen ut av landet istedenfor å sikre nok strøm til norsk industri. Våre strømpriser kommer nærmere de dyrere, europeiske strømprisene, helt i tråd med målet for EUs energiunion: «Harmonisering» av strømprisene.

Det betyr dyrere strømpriser for norske husholdninger og norsk industri. Det kan sette tusenvis av arbeidsplasser i Distrikts-Norge i fare.

Når vi blir med i en energiunion der stadig mer av politikken avgjøres overnasjonalt, mister vi nasjonal kontroll.

Gjennom Reguleringsmyndigheten for energi (RME), Acers tilsynsmyndighet i Norge, kan Energiunionen sørge for at Norge må si ja til nye kabler: Hvis kapasiteten i de kablene vi har, og de som er under bygging, ikke er stor nok til å utlikne prisforskjellene mellom Norge og de andre landene, kan vi bli pålagt å bruke inntekter fra eksisterende kabler til å bygge nye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer